Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai

16.565 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ordonanța de Urgență adoptată pe 19 mai de Guvernul României, prin care este reglementată echivalarea competențelor la Bacalaureat 2021, nu mai conține articolele prin care ministerul Educației modifica Legea Educației ca să pregătească derularea concursului pentru directorii de școli și grădinițe, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, nu a fost acceptată de către Guvern abrogarea prin Ordonanță de Urgență a unui articol aflat în Legea Educației, cel care înființa Centrul național de experți în management educațional.

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, a Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării, achiziționării de calculatoare și privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ este pe lista actelor normative aprobate de către Guvern.

Ministerul Educației a anunțat deja printr-un comunicat de presă că aceasta conține doar echivalarea probelor de competențe pentru Bacalaureat 2021 și stabilirea prin ordin de ministru a calendarului pentru programul Euro 200, prin care tinerii din medii dezavantajate sau care provin din familii cu venituri mici primesc un ajutor de la stat ca să-și cumpere un calculator.

Edupedu.ro a scris pe 13 mai despre acest proiect de OUG prin care era abrogat articolul 246 din Legea Educației. Articolul respectiv este în legea Educației de la intrarea ei în vigoare, în forma inițială. Articolul prevede „Ministerul Educației și Cercetării înființează corpul național de experți în management educațional, constituit în urma selecției, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare în domeniul managementului educațional, cu minimum 60 de credite transferabile”.

„Pot ocupa funcții de conducere, de îndrumare și de control în unitățile de învățământ și inspectoratele școlare numai cadrele didactice membre ale corpului național de experți în management educațional”, mai prevede articolul respectiv.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul a respins acest punct din Ordonanță pentru că ar fi fost neconstituțională abrogarea unui articol dintr-o lege adoptată de Parlament, prin OUG. Controlul de constituționalitate este făcut de Ministerul Justiției, în cazul actelor Executivului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat concursul pentru directorii de școli pe 27 iulie 2021, adăugând că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.

Dacă metodologia de examen nu este publicată până pe 27 mai, concursul pentru directori nu poate fi organizat pe 27 iulie. Asta pentru că ministerul este obligat să pună anunțul de concurs și metodologia, plus tematica pe care candidații o au de pregătit cu două luni înainte de probele propriu-zise.

Ministrul a declarat în mai multe ieșiri publice că în luna august vrea să respecte concediul cadrelor didactice și că nu va organiza activități în școli în acea lună.

Ce înseamnă Corpul național de experți în management educațional (CNEME)

Concret, pe baza unei metodologii aprobată anual de minister, profesorii care doresc să candideze pentru o funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic sunt obligați să se înscrie în acest Corp național. Iar pentru asta trebuie să aibă o formare în domeniul managementului educațional de minimum 60 de credite (circa 170 de ore).

Analiza OECD din 2017 remarca faptul că aceste cursuri „se pare că pregătesc personalul didactic pentru orice poziție de management, îndrumare sau control, fie ca este vorba de lider sau inspector școlar. Prin urmare nu par să se adreseze nevoilor de învățare ale viitorilor directori”.

În prezent sunt peste 33.300 de profesori în acest organism, iar lista lor poate fi consultată aici.

Foto: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
 1. Cu alte cuvinte ministrul nu cunoaște legea, dar se apucă să ,,trăncăne” zi de zi fără sa îl întrebe nimeni nimic.

  Ce ministru cu competente serioase începe concursuri de ocupare a posturilor de jos in sus si nu invers?
  Inspector general
  Inspector de specialitate
  Director
  Director adjunct

  Bine ca nu incepe cu personalul auxiliar întâi.

 2. Bine punctat!
  Examenele se organizează de sus in jos nu invers!

  De ce nu fac așa?
  Ne-a spus edupeedu.ro
  2/3 din inspectorii școlari generali au candidat sau sunt membrii /au funcții in PNL cel putin la nivel județean!

  Restul e praf in ochi!

 3. Pentru concurs ordinea firească este:
  1.Inspector școlar general
  2.Inspector școlar
  3.Director
  Data de 27 iunie nu este bună trebuie amânat examenul în octombrie.
  Pandemia nu s-a terminat și calendarul pentru vară e foarte încărcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sunt profesor, vreau la școală! VIDEO Exemple de activități și fișe de lucru în perioada în care școala față în față este suspendată, iar copiii nu pot participa la activitățile online, prezentate de psihologul Anca Sâiu

Cum pot fi sprijiniți copiii în timpul verii să recupereze materia pierdută în semestrul al II-lea, sau ce se întâmplă atunci când copiii care sunt nevoiți să stea acasă, din…
Vezi articolul