Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai

16.963 de vizualizări
Sedinta de Guvern / Foto: gov.ro
Ordonanța de Urgență adoptată pe 19 mai de Guvernul României, prin care este reglementată echivalarea competențelor la Bacalaureat 2021, nu mai conține articolele prin care ministerul Educației modifica Legea Educației ca să pregătească derularea concursului pentru directorii de școli și grădinițe, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, nu a fost acceptată de către Guvern abrogarea prin Ordonanță de Urgență a unui articol aflat în Legea Educației, cel care înființa Centrul național de experți în management educațional.

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, a Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării, achiziționării de calculatoare și privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ este pe lista actelor normative aprobate de către Guvern.

Ministerul Educației a anunțat deja printr-un comunicat de presă că aceasta conține doar echivalarea probelor de competențe pentru Bacalaureat 2021 și stabilirea prin ordin de ministru a calendarului pentru programul Euro 200, prin care tinerii din medii dezavantajate sau care provin din familii cu venituri mici primesc un ajutor de la stat ca să-și cumpere un calculator.

Edupedu.ro a scris pe 13 mai despre acest proiect de OUG prin care era abrogat articolul 246 din Legea Educației. Articolul respectiv este în legea Educației de la intrarea ei în vigoare, în forma inițială. Articolul prevede „Ministerul Educației și Cercetării înființează corpul național de experți în management educațional, constituit în urma selecției, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare în domeniul managementului educațional, cu minimum 60 de credite transferabile”.

„Pot ocupa funcții de conducere, de îndrumare și de control în unitățile de învățământ și inspectoratele școlare numai cadrele didactice membre ale corpului național de experți în management educațional”, mai prevede articolul respectiv.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul a respins acest punct din Ordonanță pentru că ar fi fost neconstituțională abrogarea unui articol dintr-o lege adoptată de Parlament, prin OUG. Controlul de constituționalitate este făcut de Ministerul Justiției, în cazul actelor Executivului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat concursul pentru directorii de școli pe 27 iulie 2021, adăugând că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.

Dacă metodologia de examen nu este publicată până pe 27 mai, concursul pentru directori nu poate fi organizat pe 27 iulie. Asta pentru că ministerul este obligat să pună anunțul de concurs și metodologia, plus tematica pe care candidații o au de pregătit cu două luni înainte de probele propriu-zise.

Ministrul a declarat în mai multe ieșiri publice că în luna august vrea să respecte concediul cadrelor didactice și că nu va organiza activități în școli în acea lună.

Ce înseamnă Corpul național de experți în management educațional (CNEME)

Concret, pe baza unei metodologii aprobată anual de minister, profesorii care doresc să candideze pentru o funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic sunt obligați să se înscrie în acest Corp național. Iar pentru asta trebuie să aibă o formare în domeniul managementului educațional de minimum 60 de credite (circa 170 de ore).

Analiza OECD din 2017 remarca faptul că aceste cursuri „se pare că pregătesc personalul didactic pentru orice poziție de management, îndrumare sau control, fie ca este vorba de lider sau inspector școlar. Prin urmare nu par să se adreseze nevoilor de învățare ale viitorilor directori”.

În prezent sunt peste 33.300 de profesori în acest organism, iar lista lor poate fi consultată aici.

Foto: gov.ro


3 comments
 1. Cu alte cuvinte ministrul nu cunoaște legea, dar se apucă să ,,trăncăne” zi de zi fără sa îl întrebe nimeni nimic.

  Ce ministru cu competente serioase începe concursuri de ocupare a posturilor de jos in sus si nu invers?
  Inspector general
  Inspector de specialitate
  Director
  Director adjunct

  Bine ca nu incepe cu personalul auxiliar întâi.

 2. Bine punctat!
  Examenele se organizează de sus in jos nu invers!

  De ce nu fac așa?
  Ne-a spus edupeedu.ro
  2/3 din inspectorii școlari generali au candidat sau sunt membrii /au funcții in PNL cel putin la nivel județean!

  Restul e praf in ochi!

 3. Pentru concurs ordinea firească este:
  1.Inspector școlar general
  2.Inspector școlar
  3.Director
  Data de 27 iunie nu este bună trebuie amânat examenul în octombrie.
  Pandemia nu s-a terminat și calendarul pentru vară e foarte încărcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul diminuat cu 15%, timp de 6 luni, pentru profesoara din Sighetu Marmației care a vorbit calomnios în faţa elevilor despre Ligia Deca, ministrul Educaţiei, potrivit ISJ Maramureș

Profesoara de latină de la Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, din Sighetu Marmației, care a fost înregistrată de elevi adresând injurii ministrului Educației a fost sancționată cu diminuarea salariului cu…
Vezi articolul

„Mutarea activității didactice în online a scos la iveală diferite atitudini incalificabile ale unor profesori” – Horia Onița, președinte ANOSR. „Nu ți se pare că ești penibilă?” – reacția unui profesor la adresa unei studente care a folosit apelativul „domn’ profesor” în loc de „domnule profesor”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre…
Vezi articolul

Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”: Nu exista un draft cumulat al legii salarizării. Riscăm să începem anul școlar și universitar cu proteste / Nu ne-am întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii / Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?

Nu există nici măcar un „draft cumulat” al viitoarei legi a salarizării la 17 august 2023, deși promisiunea guvernanților către profesori a fost că la 15 iulie proiectul legii va…
Vezi articolul

“Celor care consideră că stăm degeaba pe bani mulți în învățământ, le transmit că sunt o mulțime de posturi libere, pentru toată lumea. Aștept înghesuiala”. Mesajul profesoarei Mădălina Neagoe după ce a obținut un post de titular, la 12 ani de când a dat prima oară concursul. În acest timp s-a înscris la titularizare de 4 ori și de fiecare dată a luat peste 9

Profesoara Mădălina Neagoe a reușit după 12 ani de la primul examen de titularizare să obțină un post la liceul dorit, Liceul Teoretic din Azuga, povestește într-o postare pe Facebook.…
Vezi articolul