Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai

17.008 vizualizări
Sedinta de Guvern / Foto: gov.ro
Ordonanța de Urgență adoptată pe 19 mai de Guvernul României, prin care este reglementată echivalarea competențelor la Bacalaureat 2021, nu mai conține articolele prin care ministerul Educației modifica Legea Educației ca să pregătească derularea concursului pentru directorii de școli și grădinițe, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, nu a fost acceptată de către Guvern abrogarea prin Ordonanță de Urgență a unui articol aflat în Legea Educației, cel care înființa Centrul național de experți în management educațional.

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, a Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării, achiziționării de calculatoare și privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ este pe lista actelor normative aprobate de către Guvern.

Ministerul Educației a anunțat deja printr-un comunicat de presă că aceasta conține doar echivalarea probelor de competențe pentru Bacalaureat 2021 și stabilirea prin ordin de ministru a calendarului pentru programul Euro 200, prin care tinerii din medii dezavantajate sau care provin din familii cu venituri mici primesc un ajutor de la stat ca să-și cumpere un calculator.

Edupedu.ro a scris pe 13 mai despre acest proiect de OUG prin care era abrogat articolul 246 din Legea Educației. Articolul respectiv este în legea Educației de la intrarea ei în vigoare, în forma inițială. Articolul prevede „Ministerul Educației și Cercetării înființează corpul național de experți în management educațional, constituit în urma selecției, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare în domeniul managementului educațional, cu minimum 60 de credite transferabile”.

„Pot ocupa funcții de conducere, de îndrumare și de control în unitățile de învățământ și inspectoratele școlare numai cadrele didactice membre ale corpului național de experți în management educațional”, mai prevede articolul respectiv.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul a respins acest punct din Ordonanță pentru că ar fi fost neconstituțională abrogarea unui articol dintr-o lege adoptată de Parlament, prin OUG. Controlul de constituționalitate este făcut de Ministerul Justiției, în cazul actelor Executivului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat concursul pentru directorii de școli pe 27 iulie 2021, adăugând că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.

Dacă metodologia de examen nu este publicată până pe 27 mai, concursul pentru directori nu poate fi organizat pe 27 iulie. Asta pentru că ministerul este obligat să pună anunțul de concurs și metodologia, plus tematica pe care candidații o au de pregătit cu două luni înainte de probele propriu-zise.

Ministrul a declarat în mai multe ieșiri publice că în luna august vrea să respecte concediul cadrelor didactice și că nu va organiza activități în școli în acea lună.

Ce înseamnă Corpul național de experți în management educațional (CNEME)

Concret, pe baza unei metodologii aprobată anual de minister, profesorii care doresc să candideze pentru o funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic sunt obligați să se înscrie în acest Corp național. Iar pentru asta trebuie să aibă o formare în domeniul managementului educațional de minimum 60 de credite (circa 170 de ore).

Analiza OECD din 2017 remarca faptul că aceste cursuri „se pare că pregătesc personalul didactic pentru orice poziție de management, îndrumare sau control, fie ca este vorba de lider sau inspector școlar. Prin urmare nu par să se adreseze nevoilor de învățare ale viitorilor directori”.

În prezent sunt peste 33.300 de profesori în acest organism, iar lista lor poate fi consultată aici.

Foto: gov.ro


3 comments
  1. Cu alte cuvinte ministrul nu cunoaște legea, dar se apucă să ,,trăncăne” zi de zi fără sa îl întrebe nimeni nimic.

    Ce ministru cu competente serioase începe concursuri de ocupare a posturilor de jos in sus si nu invers?
    Inspector general
    Inspector de specialitate
    Director
    Director adjunct

    Bine ca nu incepe cu personalul auxiliar întâi.

  2. Bine punctat!
    Examenele se organizează de sus in jos nu invers!

    De ce nu fac așa?
    Ne-a spus edupeedu.ro
    2/3 din inspectorii școlari generali au candidat sau sunt membrii /au funcții in PNL cel putin la nivel județean!

    Restul e praf in ochi!

  3. Pentru concurs ordinea firească este:
    1.Inspector școlar general
    2.Inspector școlar
    3.Director
    Data de 27 iunie nu este bună trebuie amânat examenul în octombrie.
    Pandemia nu s-a terminat și calendarul pentru vară e foarte încărcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de NextLab.tech

INTERVIU Gabriela Cobel, profesor de fizică: Am construit împreună, am învățat împreună și am făcut tot felul de roboți, iar pentru ceea ce nu am știut, primii mei profesori au fost elevii. Au venit și în vacanță la clubul de robotică

Din dorința și pasiunea elevilor pentru ceva nou, Gabriela Cobel, profesor de fizică și director adjunct la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Sighetu Marmației, a înființat în aprilie 2023 un…
Vezi articolul

Ministrul Finanțelor anunță o creștere de buget la 161% în 2024, în Educație, față de alocarea pentru 2023, după ce în urmă cu două săptămâni tot Boloș anunța un buget cu „aproape 57% mai mare“

Bugetul Educației ar urma să ajungă anul viitor la 79,7 miliarde de lei, potrivit declarațiilor de săptămâna aceasta făcute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la briefingul de presă de după…
Vezi articolul

VIDEO FOTO În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ au protestat vineri la București / Protestul început la Piața Victoriei și continuat la Cotroceni s-a încheiat / „România needucată”, sub Iohannis-Deca, aruncată la gunoi / „Îndrăznim!” / „Bac, Capacitate – cu nepalezi organizate!”

Angajații din Învățământ au protestat vineri, 9 iunie, în București, începând din Piața Victoriei, unde s-au adunat de la orele 11.00, continuând cu un marș și cu noi manifestații în…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Experiențe memorabile cu banii, pentru profesori – primul salariu în învățământ / Nicolae Savin: Am terminat facultatea șef de promoție și, când am primit salariul mai puțin decât aveam bursa, m-am dus la secretară și i-am spus că ceva e greșit, un punct e mutat aiurea. „Nu, nu, nu” – și mi-a arătat toată grila – „uitați aici jos sunteți”

Utilitatea unui program care să pregătească profesorii pentru a putea să le formeze competențe antreprenoriale și de educație financiară elevilor lor a fost ilustrată foarte bine și prin experiențele personale…
Vezi articolul

„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli…
Vezi articolul