Guvernul Ciucă a adoptat netransparent o ordonanță prin care, sub pretextul urgenței, o autoritate publică centrală sau locală va putea să adopte orice decizie fără niciun fel de consultare, acuză mai multe ONG-uri, într-o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului

3.067 de vizualizări
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, arată 29 de ONG-uri într-o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului, Renate Weber.
  • Printre ONG-urile semnatare se află Societatea Academică Română, Active Watch și Consiliul Tineretului din România.

Altfel spus, legea transparenței decizionale a fost modificată complet netransparent. Sub pretextul urgenței, orice decizie va putea fi luată fără informarea și consultarea publicului, acuză într-o scrisoare deschisă, mai multe ONG-uri care activează în Grupul “ONG-uri pentru Cetățean“.

Ordonanța de urgență se referă la transparența decizională din orice domeniu.

“Această modificare nu vizează strict legiferarea la nivel național, ci și actele normative propuse la nivel local (se va aplica nu doar în cazul ordonanțelor de urgență, ci și în cazul hotărârilor de consiliu local și consiliu județean). Din experiența organizațiilor semnatare, există o practică curentă a autorităților publice locale de a abuza de termenul “urgență”. Această modificare, în opinia noastră, va conduce încă la și mai multe posibile abuzuri din partea autorităților publice locale”, se arată în reacția ONG-urilor.

Cele 28 de organizații din Grupul “ONG-uri pentru Cetățean” au cerul în scrisoarea adresată Avocatul Poporului, ca acesta să sesizeze Curtea Constituțională.

“Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Deși legea conținea deja prevederi care permiteau legiferarea rapidă în situații excepționale, noua modificare face și mai simplă eludarea standardelor de transparență și consultare. Ori de câte ori o autoritate publică centrală sau locală va considera că un act normativ e urgent, va putea să îl adopte fără niciun fel de consultare”, explică semnatarii scrisorii adresate Avocatului Poporului.

“Înțelegând  contextul delicat în care ne aflăm, considerăm totuși că legiferarea trebuie să fie făcută cu justă măsură, raportat la context. Nu vrem să credem că acest demers a fost făcut acum tocmai în contextul în care societatea este concentrată pe efortul de a sprijini refugiații din Ucraina,” concluzionează ONG-urile.

Scrisoarea integrală, mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția studenților la creșterea vârstei de pensionare în universități: O frână suplimentară în modernizarea universităților, accentuată de nesancționarea neperformanței

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică intenția Guvernului de a introduce posibilitatea prelungirii calității de titular până la 70 de ani pentru cadrele didactice din învățământul superior la latitudinea exclusivă a…
Vezi articolul

SURSE Planurile-cadru pentru liceele tehnologice duale. Mai puține ore de Matematică, pentru clasele XI-XII, și fără ore de Fizică, Chimie, Biologie și Geografie în trunchiul comun al tuturor specializărilor – proiect

Elevii de la tehnologic dual ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual,…
Vezi articolul