Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut / Prin lege, produsele de panificație pot nici să nu fie distribuite dacă atribuirea contractului nu a fost finalizată

1.989 de vizualizări
Foto: © Ravenestling | Dreamstime.com
Pentru anul școlar 2022-2023 s-au alocat cu 62 de milioane de lei mai mult pentru “Programul pentru școli al României”, adică în total, suma de 563 de milioane de lei, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În ședința de Guvern de azi s-a aprobat bugetul alocat acestui program pentru anul școlar care începe și cuprinde și ajutorul din partea Uniunii pentru școlari și preșcolari din Ucraina care sunt integrați în sistemul de învățământ din România.
  • Sunt 2.648 de elevi ucraineni preșcolari și de gimnaziu care învață în sistemul românesc

Pentru “Programul pentru școli al României 2017-2023”, Guvernul alocă anual o sumă de bani, pentru a acorda gratuit fructe/ legume/ lapte și produse de panificație. Nu mai e vorba doar de corn, ci pot fi și biscuiți de exemplu. Prin H.G. nr. 640/2017 se precizează că toți elevii preșcolari și școlari din clasele primare și gimnaziu primesc “gratuit pe parcursul unei 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Se acordă gratuit pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/ preșcolar/elev. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz, potrivit legii.

Guvernul alocă anul cu 10 bani mai mult față de anul trecut pentru porția de fructe și legume în școli, de la 0,60 lei la 0,70 lei anul acestea școlar, 2022-2023. Pentru porția de lapte plătește cu 11 bani în plus, adică 0,99 de lei, iar porția de produse de panificație costă cu 8 bani mai mult față de anul trecut, adică un preț de 0,65 de lei pe porție/elev.

În total Guvernul alocă 0,82 de bani în plus față de anul trecut pentru un elev pe săptămână pentru un număr similar de elevi: 1,9 milioane. Anul trecut erau 1.903.000 de elevi beneficiari, anul acesta, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că “vor beneficia 1,9 milioane preșcolari și elevi din ciclul primar si gimnazial, numărul total de beneficiari incluzând și pe cei 2648 de preșcolari”, a spus Cărbunaru.

Anul trecut potrivit cifrelor APIA cerute de Edupedu.ro, “numărul estimativ de preşcolari şi elevi care au beneficiat de lapte şi corn, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, a fost de 1.568.432 (n. red. din cei peste 1,9 milioane). În anul şcolar 2021/2022, Programul pentru şcoli al României a început cu întârziere în 8 consilii judeţene, 2 comune şi 1 oraş, din totalul celor 52 de UAT-uri.

Cea mai mare întârziere a distribuţiei de produse în semestrul I, anul şcolar 2021/2022 a fost în judeţele Bistriţa Năsăud, Argeş şi Ialomiţa cu data de începere 3 ianuarie 2022.

În semestrul II anul şcolar 2021/2022, județul Brăila și judeţul Iaşi – comuna Lugaşu de Jos au început distribuirea produselor în data de 17 ianuarie 2022.

Furnizorii au întâmpinat unele dificultăți în distribuirea produselor din cauza actualizărilor legislative privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2″, se arată în răspunsul APIA.

În document nu se face distincția între județele unde s-a primit lapte/corn sau fructe pentru că programul era unitar.

Prin noua Hotărâre de guvern aprobată azi, apare o prevedere prin care practic, primăriile care se ocupă de contractele de achiziție pot să aplice programul doar cu produse din lapte și fructe / legume, fără cele de panificație, în 3 situații:

„(42) Prin excepție de la prevederile alin. (4), porția de fructe și/sau legume, precum și porția de lapte și produse lactate pot fi distribuite și fără porția de biscuiți și/sau covrigi uscați, respectiv corn și/sau baton, dacă, la data începerii distribuirii, procedura de atribuire a acordului – cadru pentru produsele de panificație:
a) nu a fost finalizată; sau
b) a fost finalizată, dar nu s-a încheiat acordul – cadru; sau
c) nu a fost inițiată, din motive obiective, independente de voința autorității contractante.”

Asta înseamnă că întregul program poate fi aplicat și în cazul în care unele achiziții legate de contracte nu sunt finalizate.

Declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, legată de aprobarea bugetului:

“Din perspectiva pregătirii anului școlar, aș vrea să vă spun că astăzi Guvernul a aprobat bugetul pentru implementarea programului pentru școli al României în anul școlar 2022-2023 la aproximativ 563.000.000 de lei, acest buget cuprinzând și ajutorul alocat conform deciziei comisiei din cadrul FEGA pentru repartizarea definitivă a ajutorului din partea Uniunii către statele membre pentru fructe și legume în școli și pentru lapte în școli pentru perioada 1 august 2022 – 31 iulie 2023. Este vorba de decizia comisiei de a cuprinde și ajutorul din partea Uniunii pentru preșcolarii și elevii din Ucraina, ajutor acordat pentru fructe, legume, lapte de consum și produse lactate, dar și măsuri educative aferente.

Bugetul va fi utilizat după cum urmează: aproximativ 90 de milioane de lei pentru acordare gratuită de fructe și legume și aproape 38 de milioane de lei pentru măsuri educative, alte 189 de milioane de lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate, fără adaos de lapte praf, și alte 38 de milioane de lei pentru derularea de măsuri educative, la care se adaugă 207 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificație. În total, de acest program vor beneficia 1,9 milioane de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial, numărul total de beneficiari, incluzând și cei 2.648 de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial ucraineni strămutați în România și care deja sunt integrați în sistemul nostru de învățământ”, a precizat Dan Cărbunaru.  

Hotărârea de guvern pentru aprobarea bugetului Programul pentru școli al României pentru anul școlar 2022-2023:

Foto: © Ravenestling | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Cred că indivizii din guvern ar trebui să primească zilnic mere, apă colorată sau imitație de iaurt și corn. Sigur le vor mânca cu mare plăcere. Bani aruncați la gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legea care prevede că în creșe pot merge copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de președintele Iohannis / La „grupa mare” vor putea fi și câte 20 de copii. Acreditarea este primită cadou de toate creșele existente de stat, particulare și confesionale, fără să mai treacă pe la ARACIP, la intrarea legii în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative…
Vezi articolul

VIDEO Sfaturi pentru alegerea unei cariere: E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață, însă să nu îi oblige să urmeze activități care le displac – psihologul Cristina Koleci

Atunci când vine vorba de alegerea unei cariere, adolescentul are nevoie de ajutor din partea părintelui pentru a-și descoperi pasiunile și activitățile favorite. Mai mult, este esențial ca părinții “să-i…
Vezi articolul

Director de școală-pilot: Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Nu ne-a ieșit în primul an pilotarea, dar ne-a ieșit în al doilea / Exemplu de orar pe 6 module pentru clasa a V-a

„Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Să nu-i scoți din zona lor de confort, cum fac ei este foarte bine. La…
Vezi articolul