HARTĂ 9 localități au trecut de 6 la mie incidență, pragul de școală online / Alte 7 localități au o rată de infectare de peste 5 la mie

110.392 de vizualizări
Foto: Captură hartă UBB
Nouă localități din România sunt, la momentul actual, la o rată de incidență peste 6 la mia de locuitori, potrivit harții interactive a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, dezvoltată de o echipă de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) în proiectul de cercetare denumit “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor“, care monitorizează în timp real evoluția pandemiei. În aceste localități, dacă școala ar începe luni, unitățile de învățământ ar organiza cursurile în sistem online. Citește mai jos și despre localitățile care au trecut de pragul de 5 la mie.

Este vorba despre două localități din județul Arad, una din Dolj, cinci din Satu-Mare și una din Sălaj.

Trecerea la școala online se face atunci când localitățile trec de pragul 6 ‰, conform regulilor pentru începerea anului școlar 2021-2022 anunțate ieri de miniștrii Educației și Sănătății și prevăzute într-un ordin comun. De menționat că doar creșele și grădinițele ar funcționa în format fizic în acest caz.

Potrivit regulilor pentru deschiderea școlii, vineri, 10 septembrie, va fi ziua în care se vor decide scenariile în care încep cursurile pentru fiecare localitate.

  • Comuna Dezna din județul Arad are o rată de incidență de 7,09 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 16,68%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Ignești din județul Arad are o rată de incidență de 10,16 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 6,85%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Orașul Bechet din județul Dolj are o rată de incidență de 7,28 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 13,49%, confirmată pe 5 august anul acesta.
Situația unor localități apropiate din județul Satu-Mare:

Săptămâna trecută, vineri, erau câteva localități izolate cu incidență crescută, iar acum potrivit harții, sunt și localități învecinate cu acelea care au ajuns rapid la 6 la mie:

  • Comuna Bătărci din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 6,06 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 6,14%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Cămărzana din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 9,04 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 1,02%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Gherța Mică din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 7,42 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 2,47%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Turț din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 6,37 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 5,95%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Târșolț din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 9,15 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 5,26%, confirmată pe 5 august anul acesta.
  • Comuna Șimișna din județul Sălaj are o rată de incidență de 6,82 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021) și o rată de vaccinare de 19,89%, confirmată pe 5 august anul acesta.
Foto: captură hartă interactivă, proiect FSEGA UBB Cluj
Hartă interactivă

Pentru a vedea pe harta de mai jos incidența localităților după care se stabilesc scenariile de funcționare a școlilor, în partea dreaptă, sus, se poate selecta meniul „școală”.

Localități care au trecut de rata de incidență 5/1.000 de locuitori cu noul coronavirus la o mie de localnici:
  • Comuna Cărand din județul Arad are o rată de incidență de 5,58 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Lupac din județul Caraș-Severin are o rată de incidență de 5,36 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Mărgău din județul Cluj are o rată de incidență de 5,6 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Bixad din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 5,85 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Călinești-Oaș din județul Satu-Mare are o rată de incidență de 5,05 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Beuca din județul Teleorman are o rată de incidență de 5,74 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
  • Comuna Secaș din județul Timiș are o rată de incidență de 5,13 oameni infectați la mia de locuitori (actualizat ieri, 6 septembrie 2021).
Top 10 localități cu cea mai mare rată de vaccinare, confirmate pe 5 august 2021 (cel mai recent):
număr județnume localitaterata de vaccinare
1TimișDumbrăvița49.28%
2AlbaRimetea44.62%
3HarghitaBorsec44.49%
4ClujCluj-Napoca44.41%
5IașiValea Lupului42.44%
6TimișGiroc42.3%
7Satu MareFoieni40.99%
8ClujFeleacu40.83%
9DoljCârcea40.77%
10IlfovOtopeni40.43%

Datele preluate și harta interactivă sunt comunicate de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în proiectul de cercetare denumit “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor“, care monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

Pe harta făcută cu datele oficiale se poate vedea situația localităților la zi, orice părinte, profesor sau elev poate afla cum arată localitatea sa din punct de vedere al ratei de infectare (rata de incidență). Harta are patru funcționalități și informațiile se pot sorta astfel:

  • date legate de ratele de vaccinare din orașe;
  • date legate de ratele de incidență din orașe;
  • date legate de restricții (de mobilitate);
  • date legate de prezența copiilor la școală (fizic sau online), rezultate pe hartă din indicii legați de ratele de incidență.
Citește articolele relevante pentru anul școlar 2021-2022, care începe pentru elevi pe 13 septembrie.

10 comments
  1. Vaișamar
    Dupa aproape doi ani de online copii de clasa a vIII-a ce vor sti ăia,vai de mama lor,dar avem pretentii.
    Lăsați nota la examene de capacitate si bac mai moale.Acasa nu ai cum sa inveti ca si la scoala
    Ce faci la mate acasa cine îti explica?
    Vaisamar

    1. Spania a fost una dintre cele mai afectate tari de pandemie, însă școlile s-au deschis din luna septembrie 2020 și totul a decurs fără probleme.

  2. Vai de viețile noastre….de la început de vară….nu s-au înmulțit cazurile, acum….s-au înmulțit imediat, din pix pe hârtie, 😡🤬😠….copii nostri vor fi o generație de analfabeti…etc.
    Sunt boli mult mai grave pe Pământul ăsta, de care se moare, si nu se face atat tam-tam….
    Oameni buni….o sa ne indobitocim….
    Nu zic ca nu exista covid dar …prea exagerat….
    Parerea mea.
    Sanatate va doresc

    1. Nu 8 la mie. E vorba de 0,8%.Dar se exagerează, sa audă omul 8, mamă, mamă da mai bine, sperie mai bine decât 0,8%.Deci,dintr o sută de oameni, nu e unul bolnav, doar o parte din el adică 0,8.

  3. Nici nu ma mir. In maxim o luna de la inceperea scolii toti elevii vor fi on line. L-a crezut cineva pe ministru? Foarte rau. Asa ca, sa ne inarmam cu rabdare ca tot ca ai va fi, din pacate.

  4. Și dacă încep sa moară copiii/profesorii de covid cu cine se va face școala? Sau mizați pe faptul că o fi capra vecinului cea care o pățește?

  5. Nu este corecta hotararea ca elevii obezi peste 12 ani sa nu faca cursuri online.De ce? Sa se vaccineze?Cu ce ii ajuta vaccinul in cazul lor?Vor respira mai bine?

  6. Iar încep nerușinații… Școala e prima care se deschide și e ultima care se închide, zicea arlechinul din fruntea ministerului. Nu au pic de rușine! Niște cercopiteci care distrug o generație întreaga de copii…

    1. Salutări înainte se închide la 3 cazuri , acum la 6 cazuri , rata de 6 cazuri este rata la care se închide tot orașul așa dar școlile se închid ultimele 😳 , Tote orașele din țară au rata cu mult sub 6 cazuri : Ce mai mare Mun. Satul Mare 1,78 deci asta se întâmplă numai în mediul rular cu populația foarte mică de câteva sute de locuitorii , În unele localități cu rata de 6 cazuri/1000 locuitori sunt dor 2-3 cazuri în altele cu populația de 1500-2000 locuitori 20-30 cazuri , deci în concluzie peste 95% din elevi vor merge fizic la școală, cu siguranţa procentul în mediul urban va fii de 99% -100% .până în acestă Iarnă când se așteaptă ca peste 70% din Orașele Mari și Municipii să treacă de 6 cazuri /1000 locuitori , deci elevi vor face fizic 90% din acest an școlar, poate după sărbători aia nevaccinaťi să prindă 2 săptămâni online dar și asta e greu de crezut 🙂 Deci acest Ministru a dublat sansa elevilor să vină în format fizic la ore de la 3/1000 la 6/1000 .

  7. Pe banii cui se face această școală online? Internet, curent, căldură, laptop? Pe banii proștilor, pe banii părinților și ai profesorilor. Statul face economie, vă e foame că vine iarna. Lăsați copiii să vină la școală! Lăsați profesorii să facă ceea ce au învățat! Lăsați părinții să muncească! Luați decizii fără să consultați elevii, profesorii și părinții.
    Stresați un popor întreg cu rahaturile voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Csaba Asztalos, Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Până când Ministerul Educației și autoritățile nu vor simți că sunt răspunzătoare și față de predarea în limbile minorităților, vor fi discriminări

“Învățământul în limba maghiară este parte a sistemului de învățământ românesc, finanțat de statul român”, nicidecum unul “paralel”, așa cum este percepția generală și cum reiese dintr-un recent sondaj despre…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David: Nu vreau să văd nici prim-ministru, niciun politician că se dă model de vaccinare, pentru că generează reacție inversă. Politicienii noștri au făcut niște relaxări complet halucinante peste vară, s-au pregătit complet aiurea pentru toamnă

Campania de comunicare a vaccinării a fost abordată greșit la noi în țară, ceea ce a făcut ca procentul mare de nehotărâți în privința vaccinului să rămână nevaccinați, în loc…
Vezi articolul