Harta României cu gradul de dezvoltare al școlii se suprapune perfect cu harta României legată de vaccinare, deci educația condiționează vaccinarea – Andrei Baciu, secretar de stat în Sănătate

1.198 de vizualizări
Andrei Baciu / Foto: gov.ro
Harta României cu gradul de dezvoltare al școlii se suprapune perfect cu harta României legată de vaccinare, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății, la Digi24. Acesta a spus că educația condiționează dezvoltarea oricărei societăți în general și, în particular, condiționează și acțiuni importante din domeniul sănătății, cum este vaccinarea.

Baciu a fost întrebat de moderatoarea emisiunii cum comentează imaginile filmate într-o școală din mediul rural, din comuna Ulmu, județul Călărași, unde elevii aveau acces doar la o toaletă insalubră, cu wc turcesc, o chiuvetă în curte la care se spălau pe mâini, din care apa se scurgea într-o găleată de vopsea lavabilă.

„Dacă ai o abordare punctuală nu vei reuși să schimbi o problemă structurală de sistem. Două lucruri importante vreau să menționez aici: în primul rând, deși cineva care lucrează în domeniul sănătății ar putea ar fi tentat să spună că sănătatea este prioritară, eu consider realmente că educația este fundamentul dezvoltării și modernizării oricărei societăți, în special a societății românești.

Al doilea lucru: am văzut o hartă a dezvoltării tuturor școlilor din România pe chestiuni și criterii fie legate de avize DSP, fie de avize de la ISU, practic chestiuni de igienă, de curățenie, de toaletă și așa mai departe. Să știți că se suprapune perfect harta României cu gradul de dezvoltare al școlii cu harta României legată de vaccinare. Partea de Nord-Est, unde există școli care nu au aceeași dezvoltare, se suprapune teritorial cu accesul și rata de vaccinare.

Deci educația condiționează dezvoltarea oricărei societăți și în particular condiționează efectiv și acțiuni atât de importante cum este aceasta, dintr-un alt domeniu, din domeniul sănătății, vaccinarea. Fundamentul schimbării și modernizării societății nu este altul decât cel al Educației și astfel de exemple cred că nu sunt despre „cine ar fi trebuit să facă”, „cine ar fi putut să facă”, cred că este nevoie să ridicăm standardele noi, ca societate, să nu mai acceptăm astfel de lucruri care sunt lăsate și târâte de la un an la altul fără nici măcar o îmbunătățire”, a spus Andrei Baciu.

Cea mai recentă statistică pentru școlile fără autorizație sanitară, de la Ministerul Educației, apare în Raportul România Educată: „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban. Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.

O situație mai veche, citată de raportul amintit, arată că “Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023” identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare.


3 comments
  1. Dezvoltarea școlii este in sarcina conducătorilor că doar n o sa aduca elevii bani de acasa pentru asta. Asa ca domnilor politicieni uitati va in ograda dumneavoastra si rezolvați problemele.

  2. Sa inteleg de aici ca acolo unde oamenii s-au vaccinat masiv, scolile sunt dezvoltate iar acolo unde oamenii s-au vaccinat in număr redus, scolile sunt subdezvoltate ? Am senzatia ca ceea ce se spune in acest articol este o mica mare prostie ! Ce înseamnă scoală dezvoltata si ce înseamnă scoală nedezvoltata sau subdezvoltata ? Pentru scolile nedezvoltate ar fi necesare niste suplimente de hrana si vitamine, nu vaccinuri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis în 2014, despre plagiatul lui Ponta: Oriunde în lume cineva dintre politicieni care este prins că a copiat este obligat să se retragă din politică / Klaus Iohannis în 2022, despre plagiatul lui Ciucă: Nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician

Schimbare de optică a președintelui Iohannis între perioada de la începutul mandatului de președinte al României și cea din prezent în privința plagiatului. Klaus Iohannis a declarat marți seara, într-o…
Vezi articolul

Hărți comparative cu notele de la Titularizare 2021. Cele mai multe note sub 5, în județul Tulcea / În Sectorul 2 al Capitalei, promovare 100%. 15 persoane care doreau să se angajeze profesori în sistemul de învățământ au luat nota 1

Județul cu cel mai mare procent de note sub 5 la concursul pentru angajare în sistemul de învățământ (Titularizare 2021) este Tulcea (36,8%), urmat de Călărași (34,8%) și Mehedinți (28,3%),…
Vezi articolul

Povestea Dariei Porumbel, eleva de clasa a IV-a care are propria expoziție de grafică și pictură, deși la Colegiul de Arte din Pitești nu există secție de desen în primar: Mă inspir din mica grădină a bunicii și din visele mele

Daria Porumbel este clasa a IV-a la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești și de la începutul lunii are propria expoziție de grafică și pictură, la Biblioteca Dinicu…
Vezi articolul

Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul

Asociația pentru Implementarea Democrației, a lui Alexandru Cumpănașu și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din…
Vezi articolul