În Spania, aproape jumătate dintre familii plătesc lecții în privat pentru copii, pe o piață a cărei valoare se ridică la 1,7 miliarde de euro în doi ani – studiu

2.402 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Aproape jumătate dintre familiile spaniole care au copii de vârstă școlară plătesc cursuri în privat pentru aceștia, dar din motive diferite, în funcție de starea economică a fiecăreia, potrivit unui studiu citat de The Guardian. Acesta arată că, în 2019-2020, 47% dintre aceste familii au plătit pentru astfel de lecții, pe o piață care, pentru perioada menționată, s-a ridicat la 1,7 miliarde de dolari.

Studiul, realizat de Centrul Esade pentru Politici Economice, arată că, în timp ce gospodăriile cu mai mulți bani au plătit pentru “extinderea și perfecționarea” cunoștințelor celor mici, familiile mai puțin înstărite au plătit pentru a-i ajuta să consolideze ceea ce copiii învață la școală.

Aproape jumătate dintre toate lecțiile luate în afara școlii sunt studii de limbi străine, în special de limba engleză. Cu cât o familie este mai înstărită, cu atât va plăti mai mult pentru lecții private de limbi străine, arată studiul.

  • Potrivit acestuia, familiile cu copii înscriși la școli publice au cheltuit două treimi din totalul cheltuit pe lecții “în privat”, în cei doi ani analizați, în condițiile în care cele mai degrabă înstărite, cu minori înscriși în școli particulare, au cheltuit în medie mai mult per elev, chiar și de  aproape trei ori mai mult (606 euro, comparativ cu o medie de 235 de euro pentru familiile cu elevi în sistemul public).

Dar, pe când primele plătesc substanțial pentru “meditații”, ore de întărire a informației primite în cadrul curriculumului școlar – anume 40% din totalul cheltuit de ele -, familiile mai înstărite nu plătesc practic deloc pentru astfel de lecții, ci doar pentru cele de “lărgire și perfecționare” a educației, precum cele de limbi străine sau arte, fenomen care, afirmă raportul, se face simțit tot mai mult în Europa și Asia.  

Raportul afirmă că sistemul școlar spaniol are nevoie să ia măsuri de întărire a încrederii publicului în școlile și profesorii “de la stat”, astfel încât educația în afara școlii să nu devină un obicei generalizat.

Foto: © PhotosvitDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan şi-a recunoscut faptele / Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, acuzaţi că l-au instigat, au fost trimişi în judecată de DNA

Fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, și fostul prorector al unității de învățământ Petrică Mihail Marcoci au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupție, sub…
Vezi articolul

Din toamnă, 20 de burse de până la 1.500 de lei, pentru elevii și studenții olimpici care aleg să studieze la Universitatea din București, anunță instituția de învățământ / Rectorul Marian Preda: O țară fără elite științifice, sportive și culturale este o țară fără viitor

Din anul universitar 2023-2024, elevii și studenții medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale…
Vezi articolul