VIDEO Încă o declarație controversată a președintelui Academiei, care cere dovezi că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă

795 de vizualizări
Ioan Aurel Pop / Foto: captură de ecran
Președintele Academiei Române face noi declarații controversate. “Dacă îmi veți demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă, pe care o putem vedea în timpul vieții, atunci i-aș înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional”, a declarat Ioan Aurel Pop, în fața studenților, la Cluj.

Amintim că Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este vechi promotor al unui discurs naţionalist.

Invitat al Ligii studenților din Cluj, la Conferința “Marea Unire și sufletele românilor”, desfășurată luni, 24 octombrie, la Universitatea Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop – președinte al Academiei Române a declarat următoarele:

  • Vă rog să îmi demonstrați că idealul internațional al globalizării funcționează. Arătați-mi că englezii s-au răzgândit și renunță la Brexit. Spuneți-mi că s-a desființat partidul naționalist din Olanda care nu a vrut să voteze constituția europeană. Arătați-mi că partidul lui Le Pen din Franța nu mai există. Că Polonia și Ungaria s-au răzgândit și nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE.
  • Și dacă îmi veți demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă, pe care o putem vedea în timpul vieții, atunci i-aș înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional, ca să nu zic internaționalist.
  • Deocamdată, eu nu văd nici un semn clar care să înlocuiască, în Europa, în acest moment, statele naționale, așa limitate cum sunt ele, cu democrații variabile, nu văd nicio perspectiva clară, imediată și directă de înlocuire cu o federație în care toți să se simtă egali, drepți și frumoși”.
  • Eu cred că în mințile tinerilor de astăzi există o idee națională speriată și plăpândă, pentru că unii confundă ideea națională cu naționalismul, și confundă naționalismul cu șovinismul, și confundă naționalismul cu xenofobia. Ori asta e o imensă greșeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect și că între vecini sunt probleme și au fost mereu asta e altă poveste. Dar ideea națională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată și frumoasă, să construim Europa ca un concert al națiunilor”.
  • Câte războaie s-au purtat în numele democrației! Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democrației. Deci dacă vrem să fie bine, nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credinţa, biserica, democrația, iubirea. Pentru că conflictele se pot porni din orice.
  • Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii și împlinirea păcii, în acest moment, se face prin națiuni, care după cum vedeți fiecare își apără propriile interese. Nu am văzut una care să cedeze sau au cedat foarte puțin.
  • Din cauza asta, Uniunea Europeană nu se construiește, după părerea mea. Din cauza unor egoisme. Și atunci care este soluția? Să ne facem națiunile demne, dar să respectăm toate celelalte națiuni.”

Urmăriți declarațiile, de la 1:02:

Amintim că un gest controversat recent al președintelui Academiei Române – cea mai importantă instituţie ştiinţifică a ţării – a fost semnarea unei cărți împreună cu Adrian Năstase, condamnat în două dosare de corupție – dosarele Zambaccian și Trofeul Calității.

Ioan-Aurel Pop este rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din anul 2012, membru titular al Academiei Române din anul 2010 și președinte al forului științific din anul 2018. În aprilie 2018, cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor a publicat o listă a colaboratorilor Securității care se ocupau de urmărirea emigrației românești, listă pe care se afla și numele lui Ioan-Aurel Pop.

Citește și:

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro! Îți mulțumim!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ce laude și aprecieri îi adresau profesorii din comisia de doctorat lui Lucian Bode și lucrării sale în 2018: „O cercetare științifică veritabilă”, „doctorandul demonstrează aptitudini analitice avansate”

Trei rapoarte de la cei trei profesori referenți pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode, susținută în 2018 la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, descriu cât de bună este…
Vezi articolul

O profesoară a Universității din București a demisionat din cauza școlii în pandemie: Viitorii absolvenți de la Biologie, care vor efectua analize medicale sau vor certifica siguranța alimentelor, au fost privați de pregătirea practică în laborator / Ce spune Universitatea

O profesoară a Universității din București, Lector Dr. Oana Iftime, și-a anunțat, la începutul acestei luni, demisia din instituția de învățământ, din cauza condițiilor în care s-a desfășurat predarea în…
Vezi articolul