VIDEO Încă o declarație controversată a președintelui Academiei, care cere dovezi că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă

763 de vizualizări
Președintele Academiei Române face noi declarații controversate. “Dacă îmi veți demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă, pe care o putem vedea în timpul vieții, atunci i-aș înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional”, a declarat Ioan Aurel Pop, în fața studenților, la Cluj.

Amintim că Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este vechi promotor al unui discurs naţionalist.

Invitat al Ligii studenților din Cluj, la Conferința “Marea Unire și sufletele românilor”, desfășurată luni, 24 octombrie, la Universitatea Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop – președinte al Academiei Române a declarat următoarele:

  • Vă rog să îmi demonstrați că idealul internațional al globalizării funcționează. Arătați-mi că englezii s-au răzgândit și renunță la Brexit. Spuneți-mi că s-a desființat partidul naționalist din Olanda care nu a vrut să voteze constituția europeană. Arătați-mi că partidul lui Le Pen din Franța nu mai există. Că Polonia și Ungaria s-au răzgândit și nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE.
  • Și dacă îmi veți demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă, pe care o putem vedea în timpul vieții, atunci i-aș înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional, ca să nu zic internaționalist.
  • Deocamdată, eu nu văd nici un semn clar care să înlocuiască, în Europa, în acest moment, statele naționale, așa limitate cum sunt ele, cu democrații variabile, nu văd nicio perspectiva clară, imediată și directă de înlocuire cu o federație în care toți să se simtă egali, drepți și frumoși”.
  • Eu cred că în mințile tinerilor de astăzi există o idee națională speriată și plăpândă, pentru că unii confundă ideea națională cu naționalismul, și confundă naționalismul cu șovinismul, și confundă naționalismul cu xenofobia. Ori asta e o imensă greșeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect și că între vecini sunt probleme și au fost mereu asta e altă poveste. Dar ideea națională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată și frumoasă, să construim Europa ca un concert al națiunilor”.
  • Câte războaie s-au purtat în numele democrației! Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democrației. Deci dacă vrem să fie bine, nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credinţa, biserica, democrația, iubirea. Pentru că conflictele se pot porni din orice.
  • Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii și împlinirea păcii, în acest moment, se face prin națiuni, care după cum vedeți fiecare își apără propriile interese. Nu am văzut una care să cedeze sau au cedat foarte puțin.
  • Din cauza asta, Uniunea Europeană nu se construiește, după părerea mea. Din cauza unor egoisme. Și atunci care este soluția? Să ne facem națiunile demne, dar să respectăm toate celelalte națiuni.”

Urmăriți declarațiile, de la 1:02:

Amintim că un gest controversat recent al președintelui Academiei Române – cea mai importantă instituţie ştiinţifică a ţării – a fost semnarea unei cărți împreună cu Adrian Năstase, condamnat în două dosare de corupție – dosarele Zambaccian și Trofeul Calității.

Ioan-Aurel Pop este rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din anul 2012, membru titular al Academiei Române din anul 2010 și președinte al forului științific din anul 2018. În aprilie 2018, cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor a publicat o listă a colaboratorilor Securității care se ocupau de urmărirea emigrației românești, listă pe care se afla și numele lui Ioan-Aurel Pop.

Citește și:

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro! Îți mulțumim!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat. Mircea Dumitru: Verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare nu poate fi pusă în practică. Cîmpeanu ne-a invitat să venim cu propunerile noastre

Consiliul General al CNATDCU a respins astăzi, cu 15 voturi din 18 membri prezenți, propunerile de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat și a regulamentului de funcționare…
Vezi articolul
Zilele Educației Sexuale

Cea mai mare universitate din țară „înghite” o altă universitate: „Babeș-Bolyai”, de la Cluj, fuzionează prin absorbție cu „Eftimie Murgu” din Reșița

Cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca fuzionează prin absorbție cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, potrivit deciziei senatului UBB, scrie actualdecluj.ro. Edupedu.ro a scris încă din…
Vezi articolul