Indemnizațiile de instalare pentru profesori nu reprezintă cheltuieli cu salariile și nu se plătesc utilizând Edusal (aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – n.red), a transmis Ministerul Educației către Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a solicitat Ministerului Educației un punct de vedere cu privire la sursa de finanțare a indemnizației de instalare, cu indicarea bazei legale.
- Documentul Ministerului Educației este semnat de Mihai Păunică, directorul general al Direcției Economice.
Prin adresa nr. 8388/06.02.2025, Ministerul Educatiei și Cercetării a comunicat că indemnizația de instalare se asigură din bugetele locale ale autorităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile și grădinițele.
Iată ce a transmis Ministerul:
- „Potrivit prevederilor art.76, alin. (4), lit. n) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, “Următoarele venituri nu sunt impozabile, în întelesul impozitului pe venit:…..n) indemnizațiile de instalare ce se acordă o singură dată, la încadrarea într-o unitate situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, în limita unui salariu de bază la angajare, precum şi indemnizațiile de instalare şi mutare acordate personalului din instituțiile publice, potrivit legii. ”
- Potrivit prevederilor art.140 – art. 141 din Legea nr. 198/2023 Legea învăţământului preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, “art. 140 (1) Finanțarea complementară asigură cheltuieli de capital, cheltuieli sociale și alte cheltuieli asociate procesului de învăţământ preuniversitar de stat care nu fac parte din finanțarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar.””
Conform Ministerului Educației și Cercetării, „indemnizația de instalare se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învăţământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație, conform Legii nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, art. 140, alin. (2), litera i) “alte cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, care nu fac parte din finanțarea de bază.””
Indemnizaţiile de instalare nu reprezintă cheltuieli cu salariile și nu se plătesc utilizând programul „Edusal”, a precizat Ministerul Educației.
Informarea Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” poate fi consultată mai jos:

Răspunsul Ministerului Educației:



3 comments
Ok, și la ce ne ajută precizarea asta? Știam și până acum că prima de instalare se plătește de către primărie, eu am intrat în învățământ în 2021, am făcut cerere pentru primă și nu am primit nimic, la fel ca mine și alți colegi din alte școli.
Dacă o primeam de la minister era mult mai bine, măcar știam ca o primeam, chit că era impozitată, așa ești la mâna primarilor care te privesc ca pe ultimul cerșetor că îți ceri drepturile.
Tot acolo e Păunică?
După ce a dat circulare prin care obliga școlile să ceară instanțelor judecătorești lămuriri pt sentințe definitive și irevocabile?
Instanțele au răspuns cu amenzi și apelative ca ,, analfabeți juridic” si neînțelegerea ordinii juridice in stat.
Oare în același departament din Minister s-a gândit reducerea personalului didactic cu 10 la sută?
Pt ca de fapt asta fac noile planuri cadru propuse de ,, Miaunel’ David consiliat vârtos de dinozaurii politruci din jurul său.
Păunică, DEMISIA!
In orice stat european (pe care il tot clamăm) erai de mult demis!
Buna ziua! Nu am primit inca banii pentru prima de cariera didactica, pentru 2023-2024. La care se ocupa, nu exista niciun numar de telefon sau adresa de e-mail unde as putea intreba asta. Va rog sa ma ajutati cu in raspuns!