Inspectoratul școlar din Tulcea s-a răzgândit “în unanimitate”: A decis înființarea unei clase de a IX-a cu specializarea Instructor sportiv la liceul din Topolog, deși inițial a respins cererea liceului

2.914 vizualizări
Foto: © Matimix | Dreamstime.com
Inspectoratul școlar Tulcea s-a răzgândit “în unanimitate” și a decis pe 8 februarie că Liceul Tehnologic Topolog poate înființa o clasă de a IX-a cu specializarea „Instructor Sportiv”, pentru anul școlar 2024-2025, de 24 de elevi. Edupedu.ro a scris că inițial, Inspectoratul anunțase că va înființa o clasă de a IX-a cu același profil la Liceul Teoretic “Ion Creangă” din oraș, și nu în mediul rural, la Topolog și a prezentat o listă amplă de motive care au stat la baza deciziei. Noua hotărâre a ISJ nu precizează dacă va rămâne clasa de la “Ion Creangă” în condițiile în care va fi una și la Liceul din mediul rural, din Topolog. Amintim, la acest liceu merg elevi din mai multe localități din zonă și este singurul liceu din mediul rural din județ care are și specializarea instructor sportiv, iar în ultimii 5 ani elevii au avut rezultate foarte bune la Olimpiada națională.

“Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Tulcea a reanalizat, în data de 08.02.2024, proiectul planului de școlarizare, propus de Liceul Tehnologic Topolog.
S-a hotărât, în unanimitate, aprobarea acestuia în forma propusă de unitatea de învățământ”, a transmis pentru Edupedu.ro, șefa ISJ Tulcea, Viorica Pavel.

În decizia primită de conducerea Liceului Topolog se menționează: “Consiliul de Administrație al ISJ Tulcea, întrunit pe 8 februarie, a hotărât revenirea asupra acestei măsuri și cuprinderea în Proiectul planului de școlarizare al unității de învățământ Liceul Tehnologic Topolog a unei clase a IX-a/24 de locuri pentru învățământul liceal cu frecvență zi, filieră vocațională, profil sportiv, specializarea instructor sportiv pentru anul școlar 2024-2025”.

Am întrebat care au fost motivele pentru care consiliul Inspectoratului s-a răzgândit în privința înființării unei clase cu profil instructor sportiv la Liceul Topolog și dacă la Colegiul “Ion Creangă” din oraș va rămâne înființată clasa de instructor sportiv. Deocamdată nu am primit un răspuns, când îl vom primi îl vom publica.

Amintim, la momentul deciziei de a nu înființa clasa de a IX-a la liceul din Topolog, pentru specializarea instructor sportiv, lista motivelor era una substanțială.

Citește aici motivele enumerate de ISJ în prima decizie, cea prin care inițial ISJ a respins cerea Liceului Topolog.

Informații de context

Edupedu.ro a scris că Liceul Tehnologic Topolog din județul Tulcea nu a primit nici anul acesta aprobare de la Inspectoratul Școlar Județean pentru înființarea unei clase cu specializarea „Instructor Sportiv”, pentru anul școlar 2024-2025. În schimb, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a decis să înființeze o clasă cu profil instructor sportiv, la oraș, la Liceul Teoretic “Ion Creangă” din Tulcea.

Conducerea Liceului Topolog ceruse înființarea a trei clase pe mai multe profile, printre care unul de vocațional, „Instructor sportiv” pentru care are specializare din 2015. În ultimii 5 ani “elevii au avut rezultate foarte bune la Olimpiada națională și mulți elevi vin și din alte orașe județe ca să se înscrie la această clasă”, spune primarul comunei, Laurențiu Ciobanu pentru Edupedu.ro. “În lipsa acestei oportunități va crește abandonul școlar”, semnala edilul. În plus, există un campus în care atât elevi cât și profesori pot locui pentru a nu face naveta.

Printre motivele invocate de Inspectorat, potrivit motivării transmise către Edupedu.ro ar fi: “scăderea numărului de elevi care aleg să rămână în județ sau în țară, mulți preferă să învețe la licee în județe apropiate: Brăila, Constanța, Galați. De asemenea, o parte dintre elevii din județ, după parcurgerea clasei a VIII-a, pleacă în străinătate, rămân repetenți sau optează pentru a nu-și continua studiile, din diverse motive”, spune ISJ.

Lucru contrazis de primarul din Topolog care spune că interes pentru această specializare există, spune primarul comunei: “Acum sunt 47 de elevi în clasa a VIII-a, unii elevi s-au transferat din gimnaziu la noi tocmai pentru a urma acest profil, iar acum clasa nu există. Anul trecut am avut o fată de la Piscu, din județul Galați, care a venit prin transfer în clasa VIII-a și acum s-a mutat înapoi,” spune edilul.

Sunt și mulți elevi care vin din alte județe pentru a urma profilul vocațional de instructor sportiv, s-au transferat elevi din Galați, Bacău, Suceava.

“Alții care au plecat la oraș la un liceu s-au întors la Liceul din Topolog pentru că părinții nu își permit să îi susțină să învețe în altă localitate. Faptul că la liceul din Topolog pot beneficia de transport cu microbuzele școlare sau de decontarea navetei, determină această alegere. În lipsa acestei oportunități va crește abandonul școlar”, semnala primarul Laurențiu Ciobanu.

Citește și:

Continuarea funcționării unei clase a IX-a cu specializarea instructor sportiv, refuzată 2 ani la rând de inspectoratul școlar pentru liceul din Topolog / Primarul și comunitatea rurală susțin că au performanță și insistă să primească cifră de școlarizare, în timp ce ISJ Tulcea îi ignoră și face o clasă sportivă la oraș
 

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat Florian Lixandru, despre orele elevilor care nu dau simulările naționale: Procesul educativ să se desfășoare în condiții normale, școlile fie vor modifica programul, fie vor decala programul

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio București FM, referitor la orele elevilor care nu dau simulările naționale, că „unitatea de învățământ, practic,…
Vezi articolul

American Councils lansează programul „Studenți pentru o Europă Unită și Rezilientă”, prin care susține tinerii să contracareze informațiile false în Moldova, Polonia, România și Slovacia care afectează coexistența pașnică a refugiaților ucraineni în comunitățile gazdă

American Councils anunță lansarea programului „Studenți pentru o Europă Unită și Rezilientă” (SURE), care încurajează studenții să contracareze informațiile false în Moldova, Polonia, România și Slovacia. „Sponsorizat de Departamentul de…
Vezi articolul

Liceele pedagogice să poată forma în continuare învățători, dar aceștia să nu poată să se titularizeze în sistem decât după ce fac facultatea, solicitarea Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice – DOCUMENT

Liceele pedagogie să poată forma în continuare, iar absolvenții acestora să poată să fie angajați doar pe perioadă determinată și să poată fi titulari după ce finalizează studiile de licență…
Vezi articolul