Instituția care gestionează 20% din banii cercetării, UEFISCDI, apare în subordinea Ministerului Educației, în proiectul de HG pentru înființarea acestuia, dar “sunt încă discuții” privind trecerea la Ministerul Cercetării / Plus: Cazul consiliilor consultative “cu doi stăpâni”

1.395 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Instituția care administrează circa 20% din banii de cercetare din România, dar și registrele universitare, UEFISCDI, despre care Edupedu.ro a scris că face obiectul unor lupte în coaliția de guvernare, figurează ca instituție subordonată Ministerului Educației, în proiectul Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației. Ea nu figurează ca instituție subordonată noului Minister al Cercetării, Inovării și Dezvoltării (MCID), în proiectul de HG pentru înființarea acestuia. MCID era la rândul său interesat de preluarea acestei unități de finanțare. Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, spune însă că situația nu a fost încă tranșată, urmând să fie lămurită în viitorul apropiat.
  • Pe de altă parte, există mai multe instituții consultative din domeniul cercetării care figurează în subordinea ambelor ministere, o “eroare” despre care Teleman spune că va fi corectată, acele consilii urmând să treacă în subordinea MCID. Despre situația lor, mai jos

Edupedu.ro a scris, la începutul lunii, despre existența unei lupte între membrii coaliției de guvernare pentru controlul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Aceasta s-a aflat până acum sub aripa Ministerului Educației și Cercetării, dar, după separarea celor două domenii, ar fi trebuit să treacă, potrivit programului de guvernare, de la Ministerul Educației (unde portofoliul aparține liberalului Sorin Cîmpeanu) la noul Minister al Cercetării (unde ministru este Ciprian Teleman de la USR-Plus). Acest lucru nu s-a întâmplat, situația rămânând incertă multă vreme.

“UEFISCDI va fi reorganizat și va funcționa in subordinea Ministerului Cercetării Inovării
si Digitalizării”, prevede programul de guvernare la pagina 148, la capitolul Cercetare, Dezvoltare, Inovare.

Săptămâna aceasta, însă, a fost înaintat spre consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea noului Minister al Educației. Acolo, în anexele ce listează instituțiile subordonate, apare și UEFISCDI (anexa 4, aici). UEFISCDI nu figurează printre instituțiile listate a fi în subordinea noului Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru care un proiect separat de Hotărâre de Guvern a fost supus, săptămâna aceasta, consultării publice.

Contactat de Edupedu, ministrul Ciprian Teleman a spus că situația e încă discutată între cele două ministere. 

Pe de altă parte, din informațiile Edupedu.ro în acest moment discuțiile ar viza o eventuală soluție prin care UEFISCDI să-și exercite atribuțiile legate de cercetare, respectiv de învățământul superior indiferent de instituția care o controlează efectiv în acte.

Cazul consiliilor dublu subordonate

Cele două proiecte de HG pentru înființarea ME, respectiv a MCID menționează, în anexe, toate instituțiile subordonate fiecăreia dintre cele două instituții. Or, există unele consilii consultative care apar în ambele documente, după cum a semnalat vineri, pe Facebook, Sorin Zgură, directorul Institutului de Științe Spațiale:

  • Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (C.C.C.D.I.)
  • Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (C.N.E.C.S.D.T.I.)
  • Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (C.N.C.S.)

Ministrul Ciprian Teleman a spus că a discutat deja despre această situație, care va fi rezolvată cât de curând, iar fiecare minister – cel al Educației și cel al Cercetării – “va fi cu comisiile și consiliile care îi revin, cele de cercetare vor fi la MCID”.

Photo 102911927 © ChormailDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Ce sa “cercetam” mai intai, in zecile de institute de “cercetare-dezvoltare” care se calca pe picioare unele pe altele si nu produc absolut nimic utilizabil sau care sa intereseze pe cineva? Cum si unde ne-a disparut flota, cum ne-a fost pusa pe butuci toata industria, de ce suntem la pamant cu infrastructura sau de ce ne taie padurile austriecii iar noi stam si ne uitam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul