Învățământul general obligatoriu va fi extins, treptat, la 16 clase până în anul 2030, potrivit Raportului “România Educată”, așa cum prevede și Legea Educației în vigoare

4.925 de vizualizări
ce-a vrut să spună autorul
Foto: © Dreamstime.com
Modificările aduse Legii Educației Naționale nr. 1/2011 (art. 16 alin. 1) prevăd că învățământul general obligatoriu va fi extins, treptat, la 16 clase până în anul 2030. Va include atât educația preuniversitară completă, cât și educația timpurie, care va începe cu grupa mică de grădiniță, conform raportului România Educată. Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar au devenit obligatorii de anul trecut.

În România, domeniul educației timpurii cuprinde două niveluri: educația antepreșcolară (de la naștere la 3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani).

Astfel, la capitolul legat de educația timpurie, sunt prevăzute următoarele aspecte:

  • Până în 2025, există un curriculum național pentru toate nivelurile de educație timpurie;
  • Până în 2030, 30% dintre copiii cu vârsta de până la 3 ani participă la o formă de educație antepreșcolară;
  • Până în 2030, cel puțin 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta pentru înscrierea obligatorie la școala primară participă într-o formă de educație timpurie.

Există un număr insuficient de personal didactic angajat în creșe. De la momentul introducerii specializării educator-puericultor, în liceele pedagogice, au absolvit numai 250 educatori puericultori, din care doar 15% sunt angajați în creșe. Lipsește un sistem de formare continuă a personalului didactic din creșe. Acestea nu sunt direct administrate și coordonate metodologic de Ministerul Educației.

România nu a atins ținta stabilită pentru indicatorul european referitor la participarea la învățământul preșcolar a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu (86,3% România, în comparație cu 94,8% media UE în 2018). Puțini copii sunt cuprinși în instituții de educație antepreșcolară (15,7%,) din cauza numărului redus de creșe și a absenței altor tipuri de servicii alternative sau complementare. Rata de cuprindere a copiilor în învățământul preșcolar este semnificativ redusă în mediul rural (82,3%) decât în mediul urban (93,8%) (Ministerul Educației, 2020), aceeași problemă fiind întâlnită și în cazul copiilor romi cu vârsta între trei ani și vârsta de intrare la școală (38%).

Unul dintre obiective face referire la crearea, extinderea și modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educație timpurie (standard și complementare), pentru copiii de la naștere la 6 ani, în vederea creșterii participării și a favorizării revenirii părinților, în special a femeilor, în câmpul muncii. De asemenea, un alt obiectiv urmărește reabilitarea și extinderea infrastructurii existente, pentru transformarea grădinițelor cu program normal în grădinițe cu program prelungit sau transformarea acestora în servicii cu program prelungit pentru copiii de la naștere la 6 ani.

Pentru realizarea acestora, este necesară pregătirea cadrelor didactice – dezvoltarea curriculumului pentru educație timpurie (de la naștere la 6 ani) la nivelul liceelor cu profil pedagogic și includerea unui an de practică în unități de educație timpurie acreditate/autorizate, care să fie centrat pe aspecte precum: lucrul cu copii cu dizabilități/CES, dezvoltarea competențelor parentale, includerea elementelor STEAM în curriculumul pentru educația timpurie, reprezintă un alt obiectiv.

În raport este menționată și dezvoltarea curriculumului pentru programul de licență și masterat pentru pregătirea profesorului de educație timpurie, care să includă, de asemenea, pregătirea în domenii specifice.

Foto: © Monkey Business ImagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. “Există un număr insuficient de personal didactic angajat în creșe.”

    La creșă exista infirmiere și asistente medicale. Asta înseamnă studii medii (M). E de apreciat ca sunt școliți puericultori. Însă lăsați asa încadrarea, STUDII MEDII. Adică baby-sitteri cu liceu, plătiți cu salariu de absolvent de liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, spune Marius Nistor, lider sindical, după „discuțiile purtate cu doamna ministru” / „Ce vor hotărî mai departe experții partidelor politice depinde de cât de mult apreciază importanța acestei profesii”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este vorba de eliminarea, din proiectul legii învățământului preuniversitar, a acelui articol care face referire…
Vezi articolul

SURSE Eșec al simulării aplicației Ministerului Educației pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ar fi apărut probleme tehnice, iar simularea se va relua joi în toate școlile cu clase primare și gimnaziale

Testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu se…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății cere centralizarea numărului de paturi pediatrice în județe, în condițiile în care tulpina Delta afectează mai mult copiii și populația tânără, comparativ cu variantele anterioare

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut o centralizare a numărului de paturi la nivel județean, ce pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie, având în vedere faptul…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere Guvernului deblocarea situației în care pentru proiectele europene din subordine nu poate angaja experți / În caz contrar, pot apărea „posibile corecții financiare”, pentru că indicatorii din proiecte nu vor fi atinși

Angajarea de experți în afara organigramei Ministerului Educației și a instituțiilor publice din subordinea sa este solicitată Guvernului, printr-un memorandum, de către Minister. Documentul se află pe ordinea de zi…
Vezi articolul