Vor fi cu un milion de elevi mai puțini în Italia, în următorii 10 ani, din cauza “crizei natalității” și a emigrării, avertizează ministrul Educației italian: “Scenariul este alarmant”

161 de vizualizări
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com
Populaţia de vârstă şcolară din Italia se va reduce cu 1 milion de persoane în următorul deceniu din cauza scăderii ratei natalităţii şi a continuării “exportului de creiere”, a anunţat ministrul Educaţiei din această ţară, informează Reuters, citat de Agerpres. “Scenariul este alarmant”, atrage atenția ministrul Educației italian, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000 – 120.000 de elevi.

Ministrul italian al Educaţiei, Giuseppe Valditara, a spus că numărul copiilor de vârstă şcolară va scădea până la 6 milioane în anul şcolar 2033-2034, de la 7,4 milioane de elevi în 2021, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000 – 120.000 de elevi.

Scăderea bruscă a numărului de elevi ar putea să provoace şi scăderea numărului profesorilor până la 558.000 în anul şcolar 2033-2034, de la peste 684.000 în prezent, a avertizat ministrul Educației.

Biroul Naţional de Statistică din Italia (ISTAT) a anunţat că numărul naşterilor din această ţară a scăzut la un nivel istoric de sub 400.000 în 2022, înregistrând a 14-a scădere anuală consecutivă.

Criza natalității și îmbătrânirea populaţiei reprezintă motive major de îngrijorare pentru a treia ţară ca mărime din zona euro, deoarece acest fenomen determină o scădere a productivităţii economice şi costuri mai mari pentru bunăstarea populaţiei într-o ţară care înregistrează deja cele mai mari cheltuieli cu pensiile dintre cele 38 de state membre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

“Scenariul este alarmant”, a declarat ministrul Valditara într-un mesaj video difuzat la o conferinţă dedicată acestei crize. Papa Francisc, care a avertizat deja că Italia se confruntă cu “o iarnă demografică”, urmează să ia cuvântul la aceeaşi conferinţă în cursul zilei de vineri.

Încercând să ajute familiile, Guvernul italian a adoptat săptămâna trecută un pachet legislativ ce include o scutire în acest an de la taxele pe venituri suplimentare pentru angajaţii care au copii, ce pot ajunge până la valoarea maximală de 3.000 de euro per angajat.

Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a făcut din această chestiune o prioritate a mandatului său după ce a ajuns la putere anul trecut, angajându-se să ofere sprijin familiilor italiene pentru a creşte rata natalităţii, scrie Reuters.

Ministrul Educației a avertizat că acest declin este şi un rezultat al faptului că tot mai mulţi profesionişti italieni îşi părăsesc ţara natală pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bune în străinătate.

“Dacă tendinţele demografice rămân aşa cum sunt ele astăzi, peste 30 de ani vom fi mai puţin cu 5 milioane de italieni şi vom fi pierdut 2 milioane de oameni tineri”, a adăugat ministrul Educaţiei din Italia. 

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concediul suplimentar pentru directorii de școli, conform noului contract colectiv de muncă, poate fi aplicat în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – document

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată, conform unui document consultat de Edupedu.ro. Noua variantă a aplicației permite introducerea concediului suplimentar pentru directori și inspectori. Săptămâna trecută,…
Vezi articolul

În Anglia, profesorii nu apreciază programele remediale cerute de guvern, în pofida investițiilor mari. Prioritatea lor: sprijinul pentru bunăstarea social-emoțională și sănătatea mintală a elevilor, plus măsuri antisărăcie

Sunt profesorii de acord cu programele anunțate de autorități pentru recuperarea pierderilor de învățare în pandemie? În Anglia, sindicaliștii au încercat să afle acest lucru și au aflat că socoteala…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis: Am reușit să cristalizăm domeniile unde putem să facem diferența cu banii din PNRR – digitalizarea educației, dotarea laboratoarelor, construirea de școli verzi / Peste 70% din totalul elevilor din România au reînceput fizic școala de luni, 8 februarie

Președintele Klaus Iohannis a anunțat domeniile din educație care vor fi finanțate din banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Noi am căutat împreună cu ministerul…
Vezi articolul