Premiul Nobel pentru Chimie 2022: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au dezvoltat chimia de tip “clic” prin care blocurile de molecule “se îmbină rapid și eficient” / Sharpless a mai primit un Nobel în 2001

261 de vizualizări
Foto: Twitter.com / Nobel Prize
Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde premiul Nobel pentru Chimie 2022 lui Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, notează G4Media.ro.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat celor trei pentru activitatea lor în domeniul chimiei „click” – care permite ca moleculele să fie „unite” într-un tot unitar. Premiul este însoțit de 10 milioane de coroane suedeze, scrie Academia Regală Suedeză de Științe, instituția care acordă aceste distincții. Acest lucru înseamnă că laureații vor împărți în mod egal cei circa 922.000 de euro, după cursul valutar de astăzi, 5 octombrie.

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 se referă la facilitarea proceselor dificile. Barry Sharpless și Morten Meldal au pus bazele unei forme funcționale de chimie – chimia ‘clic’ – în care blocurile moleculare se îmbină rapid și eficient. Carolyn Bertozzi a dus chimia ‘clic’ la o nouă dimensiune și a început să o utilizeze în organismele vii, se arată în comunicatul de presă al Academiei Regale Suedeze de Științe.

  • Barry Sharpless, în vârstă de 81 de ani, este doar a cincea persoană care a câștigat premiul Nobel de două ori. El a introdus acest concept la începutul anilor 2000 pentru a permite sinteza rapidă a produselor, a primit Premiul Nobel în 2001, conform sursei citate.

„Sezonul” Nobel, deschis luni, l-a distins deja pe paleogeneticianul suedez Svante Pääbo, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, precum și pe fizicianul cuantic francez Alain Aspect, americanul John F. Clauser și austriacul Anton Zeilinger, care au primit marți Premiul Nobel pentru Fizică.

În zilele următoare vor fi decernate premiile Nobel pentru literatură (joi), pentru pace (vineri) și pentru științe economice (lunea viitoare).

Citește și:
Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Trei cercetători împart premiul de peste 920.000 de euro pentru “descoperiri revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice
Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Szekely, întrebat dacă el crede că părinții se opun testării elevilor: „Oh, da. Am primit nenumărate mesaje de la părinți. Inclusiv eu personal am fost acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale…”

Consilierul lui Sorin Cîmpeanu, Radu Szekely, a spus că a primit numeroase apeluri și mesaje de la părinți care se opun testării elevilor, în condițiile în care, începând de săptămâna…
Vezi articolul

BREAKING Atac al Guvernului Ciucă în plină grevă generală a angajaților din Educație: a aprobat prin ordonanță de urgență o modificare la legea dialogului social pentru ca profesorilor care intră în grevă să le fie afectată vechimea / Surse: Ar putea să fie pusă în pericol participarea la Definitivat

O ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare joi, 25 mai, prin care profesorilor participanți la grevă le poate fi afectată vechimea la…
Vezi articolul