Premiul Nobel pentru Chimie 2022: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au dezvoltat chimia de tip “clic” prin care blocurile de molecule “se îmbină rapid și eficient” / Sharpless a mai primit un Nobel în 2001

269 de vizualizări
Foto: Twitter.com / Nobel Prize
Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde premiul Nobel pentru Chimie 2022 lui Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, notează G4Media.ro.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat celor trei pentru activitatea lor în domeniul chimiei „click” – care permite ca moleculele să fie „unite” într-un tot unitar. Premiul este însoțit de 10 milioane de coroane suedeze, scrie Academia Regală Suedeză de Științe, instituția care acordă aceste distincții. Acest lucru înseamnă că laureații vor împărți în mod egal cei circa 922.000 de euro, după cursul valutar de astăzi, 5 octombrie.

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 se referă la facilitarea proceselor dificile. Barry Sharpless și Morten Meldal au pus bazele unei forme funcționale de chimie – chimia ‘clic’ – în care blocurile moleculare se îmbină rapid și eficient. Carolyn Bertozzi a dus chimia ‘clic’ la o nouă dimensiune și a început să o utilizeze în organismele vii, se arată în comunicatul de presă al Academiei Regale Suedeze de Științe.

  • Barry Sharpless, în vârstă de 81 de ani, este doar a cincea persoană care a câștigat premiul Nobel de două ori. El a introdus acest concept la începutul anilor 2000 pentru a permite sinteza rapidă a produselor, a primit Premiul Nobel în 2001, conform sursei citate.

„Sezonul” Nobel, deschis luni, l-a distins deja pe paleogeneticianul suedez Svante Pääbo, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, precum și pe fizicianul cuantic francez Alain Aspect, americanul John F. Clauser și austriacul Anton Zeilinger, care au primit marți Premiul Nobel pentru Fizică.

În zilele următoare vor fi decernate premiile Nobel pentru literatură (joi), pentru pace (vineri) și pentru științe economice (lunea viitoare).

Citește și:
Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Trei cercetători împart premiul de peste 920.000 de euro pentru “descoperiri revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice
Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ChatGPT anunță o versiune pentru educaţie, care să permită instituţiilor de învăţământ să construiască versiuni personalizate, antrenate pe baza propriilor date şi să le dea în uz elevilor şi profesorilor

OpenAI anunţă ChatGPT Edu, o versiune a chatbotului dedicată zonei de educaţie, care poate fi folosită în cadrul instituţiilor de învăţământ, transmite News.ro, citat de G4Media.ro. „ChatGPT Edu este conceput…
Vezi articolul

Verificările CNATDCU asupra tezelor de doctorat: proceduri strict administrative, pe o platformă informatică, în funcție de care se dă sau nu un aviz conform / 3 copii după documente trebuie incluse la dosarul de doctorat, deși copiile sunt eliminate prin lege – proiect de Metodologie

Procedurile de verificare a tezelor de doctorat revin preponderent universităților unde se desfășoară acele studii doctorale, iar CNATDCU păstrează un rol de verificare administrativă a procedurilor, conform unei Metodologii prin…
Vezi articolul

Un director nepriceput sau conservator poate să lase totul cum a fost și până acum în planurile-cadru, spune profesoara Silvia Mușătoiu: M-ar întrista foarte tare, pentru că se presupune că vrem să facem o schimbare

Silvia Mușătoiu, profesoară de Matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că are o „nemulțumire față de ideea de plan-cadru propusă…
Vezi articolul

Fosta președintă a Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a fost admisă la Universitatea Stanford: În cel mai frumos viitor pe care aș fi putut să-l am, nu aș fi plecat la Stanford, ci la facultate la București / Nu cred în mesianism. De ce să mă întorc să salvez ceva, nu s-a întors Ligia Deca și a schimbat destul?

Ariana Dudună, fosta președintă a Asociației Elevilor din Constanța, anunță că a fost admisă la Universitatea Stanford. „Plănuiesc să studiez economia, dar fiind o universitate din SUA, deci nu pe…
Vezi articolul

Modificarea structurii anului școlar, propusă în ședință de Ministerul Educației sindicatelor, părinților și elevilor. Cîmpeanu: Prin compensare, aceste zile vor fi înlocuite de școală cu prezență fizică

Modificarea structurii anului școlar este propusă în ședința de astăzi, de către Ministrul Educației elevilor, profesorilor și părinților, după cum a declarat aseară Sorin Cîmpenau, într-o intervenție telefonică la TVR2.…
Vezi articolul