Premiul Nobel pentru Fizică 2022: Trei cercetători împart premiul de peste 920.000 de euro pentru “descoperiri revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice

1.094 de vizualizări
Foto: Twitter.com / Nobel Prize
Cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au fost recompensați, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2022 pentru “experimente revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice, potrivit unui anunț făcut în urmă cu câteva minute de Academia Regală Suedeză de Științe pe Twitter. Cei trei vor împărți în mod egal premiul de 10 milioane de coroane suedeze, transmite instituția, adică aproximativ 924.000 de euro, după cursul valutar de astăzi, 4 octombrie.

“Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au realizat experimente revoluționare folosind stări cuantice încurcate, în care două particule se comportă ca o singură unitate chiar și atunci când sunt separate. Rezultatele lor au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informații cuantice”, se arată în comunicatul de presă de pe nobelprize.org.

Amintim că Fizica a fost primul domeniu menționat de chimistul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel în testamentul său prin care s-au pus bazele acordării acestor premii încă din anul 1901, după cum se arată pe nobelpeaceprize.org. În perioada 1901-2019 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Fizică. Din acestea, 47 au fost acordate câte unui cercetător per ediție, iar până acum patru femei sunt pe lista laureaților: Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963), Donna Strickland (2018) și Andrea Ghez (2020(. Fizicianul Albert Einstein a fost recompensat în 1921.

Efectele inefabile ale mecanicii cuantice încep să-și găsească aplicații. În prezent, există un vast domeniu de cercetare care include calculatoare cuantice, rețele cuantice și comunicații criptate cuantic sigure. Un factor cheie în această dezvoltare este modul în care mecanica cuantică permite ca două sau mai multe particule să existe în ceea ce se numește o stare încurcată. Ceea ce se întâmplă cu una dintre particulele dintr-o pereche încurcată determină ceea ce se întâmplă cu cealaltă particulă, chiar dacă acestea se află la mare distanță, precizează reprezentanții Academiei Regale Suedeze de Științe în comunicatul de presă.

  • Alain Aspect este născut în 1947 în Agen, Franța. Are un doctorat din 1983 la Universitatea Paris-Sud, Orsay, Franța. Profesor la Universitatea Paris-Saclay și la École Polytechnique, Palaiseau, Franța.
  • John F. Clauser este născut în 1942 în Pasadena, California, SUA. Devine doctor în 1969 la Universitatea Columbia, New York, SUA. Fizician cercetător, J.F. Clauser & Assoc., Walnut Creek, CA, SUA.
  • Anton Zeilinger este născut în 1945 la Ried im Innkreis, Austria. Are un doctorat din 1971 la Universitatea din Viena, Austria. Profesor la Universitatea din Viena, Austria.

Potrivit The Washington Post, mâine urmează anunțarea câștigătorului/câștigătorilor premiului Nobel pentru Chimie 2022. Cel pentru Literatură e programat joi, cel pentru Pace se anunță vineri, pe 7 octombrie, iar cel pentru Științe economice luni, 10 octombrie.

Anunțul de astăzi în format video:
Citește și:
Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like