Sondaj: 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, spun părinții lor. Jumătate dintre părinții participanți la studiu le dau copiilor mezeluri și chipsuri

4.034 de vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, potrivit unui sondaj privind comportamentul alimentar al copiilor și părinților, realizat de Reveal Marketing Research, la inițiativa Asociației pentru Responsabilitate Socială „Plan B” și Kaufland România.
  • Studiul despre comportamentele alimentare ale copiilor a fost realizat în perioada 25 august – 5 septembrie, pe un eșantion reprezentativ national de 801 respondenți, eroarea de eșantionare fiind de +/- 3,5%, potrivit comunicatului. Detaliile despre eșantion și metodologie pot fi văzute la finalul articolului.

43% dintre părinți au declarat că oferă spre consum, copiilor, dulciuri (ciocolată, prăjituri, napolitane etc.). „Analizând la nivelul vârstei copiilor, este îngrijorător faptul că 60% dintre părinții cu copii cu vârsta între 4 și 6 ani oferă spre consum dulciuri copiilor”, scriu autorii studiului.

Întrebați de câte ori pe zi consumă copiii lor dulciuri, 65% dintre părinți au spus că o dată pe zi, 22% consuma de 2-3 ori pe zi, potrivit răspunsurilor date de părinții participanți la acest sondaj.

Dacă analizăm rezultatele in funcție de nivelul venitului se poate observa o proporție mai mare a consumului de dulciuri în rândul celor cu venit mic (49%);

Foto: captură Reveal Marketing Research – Studiu despre comportamentele alimentare ale copiilor, septembrie 2021
Rezultatele studiului:
  • 62% dintre părinții interesați să participe la studiu au admis că se implică în alimentația părinților, în mai mare măsură femeile – 75% dintre acestea, față de 49% dintre bărbații intervievați. Dintre participanții eligibili pentru acest studiu, femeile se implică în mai mare măsură decât bărbații în alimentația copiilor. Se poate observa un procent mai mare și în cazul părinților cu copii sub 3 ani (72% se implică în foarte mare măsură).
  •  43% dintre părinți au declarat că al lor copil / ai lor copii consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, doar 6% dintre aceștia menționând consumul zilnic sau aproape zilnic; 14% dintre cei care consumă băuturi carbogazoase declară că copilul / copiii aleg să consume băuturi carbogazoase în locul apei pentru hidratare în mare și foarte mare măsură;
  •  9 din 10 părinți au declarat că copiii lor iau micul dejun aproape în fiecare zi. 20% dintre părinții din grupurile vulnerabile declară că nu pot oferi copiilor micul dejun aproape în fiecare zi.
  •  8% dintre părinții copiilor între 7 si 14 ani declară că al lor copil / ai lor copii nu iau micul dejun aproape în fiecare dimineață;
  •  La întrebarea „Pe care dintre următoarele tipuri de alimente obișnuiți să le oferiți spre consum copilului / copiilor dvs.?”, 52% au indicat gustările sărate (chips, sticks) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor, crenvurștilor.
  • Dintre cei intervievați, procente importante susțin că au aproape mereu în casă dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) și băuturi non-alcoolice carbogazoase (19%). Principalele alimente oferite copiilor pentru consum sunt: fructele proaspete (69%), mâncăruri gătite în casă (68%), produse lactate (63%), cereale (60%) și legume proaspete (58%);
  • 3 din 10 părinți susțin că copilul/copiii lor NU consumă fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic;
  • 52% dintre părinți au declarat că copilul/copiii lor consumă alimentele procesate o dată pe săptămână sau mai des, în timp ce 9% dintre aceștia consumă zilnic sau aproape zilnic – se observă o proporție mai mare de consum alimente procesate în rândul celor de peste 4 ani și celor cu venituri mici spre medii (56%);
  •  56% dintre cei intervievați consideră în mare și foarte mare măsură că alimentele procesate sunt nesănătoase;
  • 12% dintre părinți au declarat că copilul/copiii lor obișnuiesc în mare și foarte mare măsură să consume alimente procesate în locul celor proaspete; se observă un procent mai ridicat în cazul celor cu venituri sub medie (19%); Doar 35% dintre părinți consideră că ei au un comportament alimentar mai degrabă sănătos, în timp doar 7% admit că au un comportament alimentar mai degrabă nesănătos. Această percepție este puternic asociată de nivelul de educație și venituri -> doar 4% dintre cei cu venituri mici consideră că au un comportament alimentar nesănătos, față de 15% dintre cei cu venituri peste medie;
  • 51% dintre părinți declară că copilul/copiii lor au un comportament alimentar mai degrabă sănătos și doar 5% consideră că au un comportament mai degrabă nesănătos – o proporție mai mare în cazul părinților cu copii între 7 și 14 ani; Se observă aceeași discrepanță de percepție între cei cu venituri mici (5%) și cei cu venituri ridicate (12%);
  • 69% dintre părinți sunt conștienți că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului; doar 62% dintre cei cu educație primară – medie au declarat că sunt conștienți că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului, spre deosebire de cei cu educație superioară (76%) sau cei cu venituri peste medie (74%).
Sucuri în loc de apă pentru hidratare

De asemenea, 43% dintre părinți au declarat cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14 procente aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau  crenvurștilor.

Dintre cei intervievați, procente importante susțin ca au aproape mereu în casă dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) și băuturi non-alcoolice carbogazoase (19%).

Deși 69% dintre părinți se declară conștienți de faptul că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului, doar 35% dintre aceștia își caracterizează stilul de viață ca fiind unul „mai degrabă sănătos”.

Mai multe alimente procesate, mai puține fructe și legume

Prezența alimentelor procesate în preferințele românilor este și ea de semnalat – 52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, iar 12% admit că obișnuiesc în mare și foarte mare măsură să mănânce alimente procesate în locul celor proaspete. În mod paradoxal, 56% dintre părinți consideră că alimentele procesate sunt nesănătoase, principalele mâncăruri de acest tip menționate spontan fiind mezelurile, lactatele și produsele de tip fast-food.

În același timp, 3 din 10 părinți susțin că copiii lor nu consumă fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic.

Foto: captură Reveal Marketing Research – Studiu despre comportamentele alimentare ale copiilor, septembrie 2021
Foto: captură Reveal Marketing Research – Studiu despre comportamentele alimentare ale copiilor, septembrie 2021

Cercetarea sociologică vine în continuarea proiectului CSR de educație nutrițională „Akademia Kinderland” (școală mobile de nutriție și aplicație de nutriție în limba română), derulat de Plan B și Kaufland România în ultimii patru ani, și își propune să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că obiceiurile alimentare greșite transmise copiilor reprezintă o urgență la nivel național din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății lor.

Raportul de cercetare integral poate fi descărcat de aici:

__________

Despre Asociația Plan B

Asociația Plan B este o organizație non-guvernamentală fondată în 2016, care își propune o abordare diferită, aceea de a folosi business-ul ca o forță a binelui, prin proiecte de responsabilitate socială. Asociația oferă consultanță specializată în CSR și propune proiecte de educație non-formală.

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Procentele sunt gresite. Au fost si multi ipocriti. Sunt profesor si vad foarte bine in fiecare zi ce consuma elevii la scoala: chipsuri cat mai imputite, croissante cu ciocolata, m&ms, acadele, suc ieftin si energizante. Mamele s-au smecherit: nu mai au timp sa bage o amarata de felie dr branza si una de carne intre doua felii de paine. Sau mai simplu, sa le puna intr-o punguta sa le manance elevul alaturi de cornul cu iaurt dat de la stat sau cu un mar. Mamele acum fac pachetel din corn cu ciocolata si ou Hinder. Si ne mai miram ca toti sunt instabili, agitati, toti dau frenetic din picioare si nu au stare in banci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, către profesori, după ce a numit toți inspectorii școlari din teritoriu pe criterii politice: Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”

Ministrul Educației a transmis un mesaj pe Facebook, adresat elevilor, părinților și profesorilor, duminică seară, cu puțin timp înainte de începerea anului școlar 2022-2023: “Prin proiectele noilor legi, profesorul va…
Vezi articolul

Practica didactică în România nu reflectă obiectivele de învățare din curriculumul național, carierei didactice îi lipsesc trăsături-cheie ale unei profesii cu înaltă calificare, evaluarea competențelor profesionale nu se bazează suficient pe dovezi – raport-diagnostic al OCDE

Obiectivele curriculumului bazat pe competențe nu este reflectat nici acum în practica didactică, în condițiile în care au existat formări în domeniu, potrivit raportului-diagnostic realizat de Organizația pentru Cooperare și…
Vezi articolul