Îți proiectezi stresul asupra copilului? Nu știi unde să meargă, la balet sau la tenis, la robotică ori înot? Cinci sfaturi de la psiholog

2.940 de vizualizări
stresul asupra copilului
Foto: Pixabay.com
Toți părinții vor ce e mai bun pentru copilul lor. Dar așteptările nerealiste pot afecta bunăstarea mentală a unui copil, potrivit unei analize a doctorului Irena Kit, lector și psiholog la Institutul Național de Educație din Singapore. Aceasta a împărtășit cinci recomandări despre cum un părinte trebuie să gestioneze stresul unui copil începând chiar de la propriile așteptări în calitate de părinte.

Să meargă la balet sau la tenis? Să-l dau la șah sau la robotică? Să facă dans sau înot? Oare poate copilul meu să facă toate aceste activități?

Stresul asupra copilului

Când unii părinți se laudă cu lunga lista de activități la care merg copiii lor, alții nu se pot abține să nu se simtă un pic frustrați sau invidioși, sau chiar anxioși. Ne este teamă ca nu cumva copiii noștri să nu piardă ritmul.

Foto: Schoolbag.sg

Lector și psiholog la Institutului Național de Educație din Singapore, Irena Kit este și ea părinte al unui băiat de 11 ani: “Când alți părinți vorbesc despre ceea ce fac pentru copiii lor sau despre cât de bine lucrează copiii lor, m-aș gândi: ‘Poate copilul meu ar trebui să facă și el’. Atunci m-am oprit și m-am gândit: Chiar vreau pentru copilul meu? Este foarte important? Ce vreau să obțin? Sunt momente în care încep să fac planuri, să mă gândesc până departe. Dar odată ce mă opresc și mă gândesc, încep să renunț la ele.

Motivul ezitării: Vreau să facă ceva pentru că își dorește să facă, natural nu impus. La fel, eu prefer să nu facă ceva doar ca să mă facă pe mine să mă simt bine și să-i arăt că sunt mulțumită de faptul că și el face ce fac alți copii, spune specialistul.

Atunci când părinții impun așteptări nerealiste, aceștia își proiectează și își încarcă cu anxietate copiii, ceea ce poate fi în detrimentul bunăstării lor mintale.

Stresul dumneavoastră va deveni stresul asupra copilului dumneavoastră“, a remarcat dr. Kit, care a scris o carte pe tema asta (co-autoare): “Părintele neînvins: Un ghid pentru gestionarea stresului copiilor“, care a fost publicată în 2017.

Ea a oferit cinci sfaturi pentru ca părintele sa gestioneze stresul copilului și pe-al lui.

Stresul asupra copilului: Evitați comparațiile

Compararea unui copil cu alții nu numai că adaugă mai mult stres întregii familii, dar nu e nici practică.

Nu fi presat sau influențat de modul în care ceilalți părinți sau copii își desfășoară activitatea. Nu aveți control asupra modului în care alte persoane fac ceea ce fac. Ceea ce puteți face este să vă susțineți copilul cât mai bine posibil.

Iar dacă tot vreți să faceți comparații, faceți unele utile. Comparați eforturile actuale ale copilului cu eforturile anterioare, acest lucru ajută la urmărirea și recunoașterea muncii și a îmbunătățirilor.

Recunoaște eforturile, celebrează succesele

Dr. Kit a remarcat că există un fenomen printre părinți că “Suficient este noul Nesatisfăcător” – adică orice grad mai mic decât A este considerat un eșec. Acest lucru se întâmplă din cauza așteptărilor nerealiste. Chiar dacă părinții nu le spun clar asta, copiilor, aceștia simt încărcarea negativă din familie, ceea ce poate afecta stima de sine a copilului și încrederea, deoarece aceștia simt în mod constant că nu sunt suficient de buni. Ei nu numai că se simt întristați, ci se simt și vinovați de dezamăgirea părinților lor, atrage atenția psihologul.

Alegerea unei școli pe baza nevoilor copilului dumneavoastră

În societatea de azi, părinții pot fi exagerați în modelarea vieții copiilor lor, de la subiectele pe care le abordează, la școlile pe care le frecventează. Cu toate acestea, o școală populară sau una de top nu poate fi întotdeauna cea mai bună opțiune. Considerații practice, cum ar fi localizarea școlii, cultura și programele, sunt factori la fel de importanți. “Școala potrivită este o școală care are o cultură și un mediu în care te simți confortabil”, a spus ea. Părinții ar trebui, de asemenea, să cerceteze și să întrebe despre programele oferite de școală. Se potrivește nevoilor și intereselor copilului dvs.? O nepotrivire a valorilor și a așteptărilor ar putea duce la nemulțumire și la stres semnificativ atât pentru părinți cât și pentru copii, a remarcat ea.

Notele NU sunt singura sursă de stres

Contrar opiniei populare, nu numai performanța academică provoacă stres elevilor. De fapt, o mare parte provine din presiunile sociale – cum ar fi prieteniile, a spus dr. Kit. Părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că trebuie să-i ajute pe copii să treacă peste dificultăți și în prietenii, nu doar în clasă. “Prietenii, de exemplu, ar putea să le spună online lucrurile, ceea ce le poate afecta sănătatea mentală – uneori mai mult decât presiunile academice”, a menționat ea.

Pentru a le depăși, ea a propus ca părinții să verifice în mod regulat copiii lor la școală și să acorde atenție altor zone dincolo de performanța lor academică.

“Mai degrabă decât să întrebați ‘Ce teme aveți astăzi?’, Poate începeți prin a întreba: ‘Cum a fost ziua ta?’, A sugerat ea. “În calitate de părinte care lucrează, înțeleg cât de dificil este să începi conversațiile cu copiii noștri, mai ales în ultimul timp pe care îl avem cu ei. Suntem obosiți și tindem să ne concentrăm mai mult pe sarcini.” Dar este esențial să aflați ce se întâmplă în viața lor prin discuții.

Stresul asupra copilului: Lăsați copilul să exploreze

Prin discuții și interacțiuni, fiul său în vârstă de 11 ani și-a exprimat dorința de a deveni conservator de animale datorită iubirii sale față de animale.

Văd rolul pe care l-am lăsat să exploreze cât mai multe dintre interesele sale. Dacă el este interesat de animale, sigur, vom merge la grădina zoologică și parcurile naționale în timpul sărbătorilor“, a spus ea.

Dar știu că pe parcurs, acest lucru s-ar putea schimba. Și ca părinte, sunt deschisă. Nu cred în a spune copilului meu ‘Vreau să fii așa, sau vreau să fii așa’.”

Părinții joacă multe roluri în viața copiilor lor – de la îngrijitor până la consilier. Dar poate una dintre cele mai dificile este să înveți când și cum să renunți. În calitate de părinți, trebuie să învățăm să renunțăm la frâie și să fim un ghid ca să le permitem copiilor noștri să exploreze pe cont propriu“, a spus ea.

Surse foto: pixabay.com / schoolbag.sg


2 comments
  1. Ar fi util sa traduceti articolele chiar in romaneste. Si chiar traducere. E pacat pentru ca sunt interesante, dar traduse asa, dupa ce ca oricum preiau cliseele vestului, mai si suna a Turnul de Veghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou set de 30 de modificări anunțat de ministrul Cîmpeanu pentru proiectele de legi / Ministrul invocă proiectul România educată: “Este mult prea important pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese”

Un nou set de 30 de modificări este anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru proiectele de legi. Acesta a transmis în această seară, într-o postare pe Facebook, că “Ministerul…
Vezi articolul
Abandon şcolar

Antoneta Bolchiș, secretar de stat la Ministerul Educației: Copiii care au o conduită școlară deviantă au nevoie să se simtă valorizați, să simtă că fiecare este suficient de bun, indiferent de notă

„Copiii care manifestă o conduită școlară deviantă au nevoie să se simtă acceptați necondiționat, valorizați, să simtă că, indiferent de notă, fiecare dintre ei este suficient de bun”, a declarat…
Vezi articolul