Județele cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2023: Cluj, Brăila și Iași. Ilfov – în coada clasamentului / Scădere generalizată față de 2022

25.931 de vizualizări
Cluj, Brăila și Iași sunt județele cu cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat 2023 – sesiunea iunie-iulie, cu peste 80% (peste 85% pentru promoția curentă), în timp ce Ilfovul are cea mai slabă rată – sub 50%, mult sub media națională (puțin peste 50% pentru promoția curentă), potrivit datelor făcute publice luni de Ministerul Educației. La București, rata de promovare este de peste 80% în toate sectoarele, pe promoția curentă, dar rata de promovare generală este considerabil mai mică.

Județele cu cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat:

Județ – rată de promovare generală – rată de promovare promoție curentă

Cluj – 82,9%- 87,2%

Brăila – 82,4%- 87,3%

Iași – 80,8% – 85,2%

Bacău – 79,4% – 83,8%

Alba – 79,1% – 83,8%

Brașov – 78,9% – 84,8%

Galați – 78,8% – 84,2%

Prahova – 77,5% – 82,4%

Sibiu – 77,5% – 82%

București 76,5%

Neamț – 76% – 80%

Variatia ratei de promovare la Bacalaureat – 2023 vs 2022 (promotie curenta) / Sursa: Ministerul Educației

Rata generală de promovare a cunoscut cele mai puternice scăderi, față de 2022, în Dâmbovița și Dolj (-7,6%) și în Covasna (-7,1%). Scăderea este, de altfel, generalizată, doar câteva județe înregistrând ușoare creșteri:  Constanța (+4,1%), Alba (+2,4%), Vrancea (+1,7%) și Timișoara (+1,5%).

La rata de promovare pe promoția curentă, toate județele din top 5 au avut, însă, o rată de promovare în scădere față de 2022 (între -0,2% în Brăila și -2,3% la Cluj). De altfel, o scădere se înregistrează în cele mai multe județe. Singurele care înregistrează o îmbunătățire a situației față de anul precedent, calculat la promoția curentă, sunt Timișoara (+4,1%), Constanța (+3,6%), Sectorul 6 din București (+3,2%), Alba (+3,2%), Hunedoara (+2%) și Bistrița Năsăud (+1,8%).

Județele cu cele mai scăzute rate de promovare:

Județ – Rata de promovare generală – rată de promovare pe promoția curentă

Ilfov – 48,2% – 54,9%

Călărași – 56,5% – 64%

Giurgiu – 58,0% – 65,3%

Harghita – 58,4% – 63,7%

Teleorman – 59,1% – 64,9%

Mehedinți – 60,6% – 68,3%

În București, rata de promovare pentru toți candidați a fost anul acesta de 76,5%, sub nivelul de anul trecut (78,9%). Pe promoția curentă,, în toate sectoarele a fost depășit pragul de 80%, iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în Sectorul 4, urmat de Sectorul 2. Cele mai scăzute rate – și acelea peste 80% – au fost în Sectoarele 3 și 5.

Rata de promovare în sectoarele din București promoția curentă):

S1 – 81%

S2 – 84,5%

S3 – 80,9%

S4 – 86,5%

S5 – 80,9%

S6 – 81,2%


8 comments
  1. De ce sa ne injuram?!! vedem ca se poate mai bine si cautam parghiile pentru a fi si la boi la fel de bine!!! competitia inseamna progres la oamenii normali. La cei cu probleme e un motiv de ura si frustrare.

  2. ai dreptate prietene referitor la cati ajung în clasa a 12 a.probabil dacă nu I primea pe cei cu nota 2.75 la liceu alta era promovabiltatea.dar ce te făceai cu acești eminenți profesori.care și ei tot cu 2.78 au terminat la titularizare.deci buba e în alta parte…mulți membri de sindicat,putere multă de negociere la guvern, etc

    1. Cu 2,87 nu ajungi in sistem, nu te numesti profesor, ca nu ajungi la definitivat cu media aia. nu mai spune tampenii .ce bac sa ia aia tarati de 10-12 ani cu media 3? hai sa desfiintam toate aceste licee, nu? cine ti mai repara masina,cine ti mai construieste casa? gresit nu e ca ei sunt elevi,ci ca sunt elevi undeva unde nu si au locul din start

  3. mai ,voi chiar ati uitat aritmetica…sau clujul trebuie sa fie mereu pe primul loc in toate..daca va uitati atent la procentaj,braila cu 87,3 este pe primul loc,urmata de cluj cu 87,2

    1. Pentru generația curentă da, dar clasamentul publicat ia în calcul toți candidații, nu doar pe cei care acum au terminat a XII-a. Mulțumim pentru mesaj!

  4. La ce folosesc aceste cifre de tip statistic?
    Sa ne injuram apoi intre noi pe motiv de judet sau ce?

    Adica aia cu promovati mai putin sunt prosti sau cum?

    Mai bine ati aprecia pe cei care nu au mers la BAC si au preferat sa plece la munca in strainatate sa faca parte din diaspora si sa tina apoi tara cu banii trimisi de acolo in tara.

    Daca ei ramaneau in tara probabil v-ati fi calcat intre voi in picioare la coada la somaj cu sacosele pline cu diplome de doctorat masterat bacalaureat si altele in cautarea unor locuri de munca cu salarii demne de africa.

  5. Din cate inteleg eu rata de promovare se calculeaza raportand numarul celor care au luat minim 6 la bac la numarul celor inscrisi la examen. Ceea ce nu este foarte relevant. Daca tu lasi doar 3 elevi sa se inscrie la bac din 10.000 si aia 3 iau bacul, ai 100%. Dar tu ai 9.997 de copii pe care i-ai lasat corijenti sau pe care i-ai convins sa nu se inscrie, ca nu vor lua bac-ul. Ar fi interesanta si o stastitica in care sa vedem raportul dintre cei care iau bacul si toti cei care au inceput clasa a XII-a (sau a XIII-a). Atunci vom vedea cati din cei de-a 12-a au dat bacul si cati l-au luat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut – discursul cutremurător, după 12 ani de școală, al Iuliei Cociuba, șefă de promoție la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu / Eleva face un apel la acțiune: Sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp

Un discurs sincer al unei eleve de excepție. Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, a uimit pe toți cei prezenți în sala…
Vezi articolul

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba la Fizică de la profesoara Lăcrimioara Cojoianu: Chiar dacă ați scris relațiile la o cerință anterioară, reluați-le și la cerința curentă, dar cu notațiile corespunzătoare / Despre exerciții și abordarea lor

Proba la alegere din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022 este programată miercuri, 22 iunie 2022. Profesoara de Fizică Lăcrimioara Cojoianu a realizat pentru EduPedu.ro un ghid cu…
Vezi articolul

Premiile prevăzute în lege pentru profesori nu se acordă și nu s-au mai dat de 13 ani, spune Marius Nistor, FSE: Puneți banii ăia pentru premii și recompensări la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară schimbarea

Banii de premiile pentru profesori prevăzute de legea educației nu se acordă în realitate, avertizează liderul sindical Marius Nistor. „Când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor se adresează autorităților sanitare, nu celor din Educație: Să dezvolte un algoritm, în baza căruia școlile să decidă cum continuă cursurile, cu mai mulți parametri – incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice

Autoritățile sanitare sunt solicitate să dezvolte un algoritm, în baza căruia școlile să decidă cum continuă cursurile, cerere transmisă de Consiliul Național al Elevilor. Într-un comunicat primit de Edupedu.ro, reprezentanții…
Vezi articolul