Legea prin care tichetele pentru grădiniță își dublează valoarea a fost promulgată de Președinte

Foto: Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit Agerpres. Prin această lege, valoarea tichetului social pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei.

“Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…)

Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în lege.

Tichetele de grădiniță au fost introduse de Guvernul Cioloș în 2016 și au preluat un model testat și implementat de Fundația Ovidiu Ro, care a și participat la elaborarea actelor normative inițiale.

Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite și sunt destinate stimulării participării la grădiniță a copiilor provenind din familii defavorizate.

Condiții de acordare:

  • venitul lunar al fiecarui membru al familiei nu trebuie sa depaseasca de mai mult de doua ori nivelul venitului minim garantat, adica sa nu fie mai mare de 284 lei
  • copilul beneficiar poate avea sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, sau poate depăși vârsta de 6 ani și continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare)
  • Depunerea la primarie de catre titulari a unui dosar care cuprinde: cerere-declaratie, acte privind veniturile si componenta familiei*, documentul de inscriere la gradinita

*Modificarile in componenta familiala se anunta in cel mult 15 zile de la producere

Câți copii beneficiază de aceste tichete

Numărul estimat de copii care ar putea beneficia de această lege, din punctul de vedere al venitului, variază între 111.396 (2016) și 107.190 (2017), conform estimărilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, bazate pe datele privind sărăcia colectate în baza de date SAFIR (și ulterior conform estimărilor primăriilor).

În medie însă, conform bazei de date SIIIR a Ministerului Educației Naționale, de lege au beneficiat între 70.000 de copii (2016-2017) și sub 46.500 de copii (2017-2018) – respectiv între 62% și 43% dintre copiii estimați ca fiind potențiali beneficiari. Dintre aceștia, în medie între 65% și 71% au avut o prezență bună la grădiniță, potrivit Raportului de monitorizare făcut în 2018 de organizația Reality Check.

Concluzia lor este următoarea: „Aceste date ne arată că legea încă nu reușește să ajungă la toți copiii pe care ar trebui să îi ajute. Deși rata de prezență la grădință e promițătoare, ea indică totuși faptul că între 35% și 29% dintre copiii eligibili pentru lege au frecventat grădinița prea rar pentru a beneficia de stimulent. De asemenea, din analiza individuală a datelor reiese că există un număr important de localități unde rata de frecvență este foarte slabă, dar această variație este ascunsă de medie. Cu toate acestea, problema mai mare pare a fi cea legată de înscrierea pentru lege (sub jumătate dintre copiii estimați ca având nevoie de ea beneficiază cu
adevărat).

FOTO: Pexels.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Buna ziua!! Am o intrebare pentru d-na Ministru:de ce nu sunt prevazuti bani pentru naveta profesorilor in bugetul fiecarei scoli si suntem lasati la bunavointa Consiliului Local? Suntem angajatii primariei?De exemplu,primarul din localitatea ,unde imi desfasor eu activitatea, nu a decontat naveta din aprilie 2019.Legea nu este valabila pentru toata lumea? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Triaj epidemiologic – ce înseamnă, cine îl face și ce boli au descoperit medicii anul trecut, după vacanța de iarnă

Triajul epidemiologic în școli și grădinițe este, teoretic, un consult sumar al copilului pentru supravegherea stării de sănătate în colectivități. Acesta se practică după fiecare vacanță școlară în creșe, grădinițe,…
Vezi articolul