Legea prin care tichetele pentru grădiniță își dublează valoarea a fost promulgată de Președinte

2.698 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit Agerpres. Prin această lege, valoarea tichetului social pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei.

“Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…)

Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în lege.

Tichetele de grădiniță au fost introduse de Guvernul Cioloș în 2016 și au preluat un model testat și implementat de Fundația Ovidiu Ro, care a și participat la elaborarea actelor normative inițiale.

Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite și sunt destinate stimulării participării la grădiniță a copiilor provenind din familii defavorizate.

Condiții de acordare:

  • venitul lunar al fiecărui membru al familiei nu trebuie să depășească de mai mult de două ori nivelul venitului minim garantat, adică să nu fie mai mare de 284 lei
  • copilul beneficiar poate avea sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, sau poate depăși vârsta de 6 ani și continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare)
  • depunerea la primărie de către titulari a unui dosar care cuprinde: cerere-declarație, acte privind veniturile și componenta familiei*, documentul de înscriere la grădiniță.

*Modificările în componența familială se anunță în cel mult 15 zile de la producere

Câți copii beneficiază de aceste tichete

Numărul estimat de copii care ar putea beneficia de această lege, din punctul de vedere al venitului, variază între 111.396 (2016) și 107.190 (2017), conform estimărilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, bazate pe datele privind sărăcia colectate în baza de date SAFIR (și ulterior conform estimărilor primăriilor).

În medie însă, conform bazei de date SIIIR a Ministerului Educației Naționale, de lege au beneficiat între 70.000 de copii (2016-2017) și sub 46.500 de copii (2017-2018) – respectiv între 62% și 43% dintre copiii estimați ca fiind potențiali beneficiari. Dintre aceștia, în medie între 65% și 71% au avut o prezență bună la grădiniță, potrivit Raportului de monitorizare făcut în 2018 de organizația Reality Check.

Concluzia lor este următoarea: „Aceste date ne arată că legea încă nu reușește să ajungă la toți copiii pe care ar trebui să îi ajute. Deși rata de prezență la grădiniță e promițătoare, ea indică totuși faptul că între 35% și 29% dintre copiii eligibili pentru lege au frecventat grădinița prea rar pentru a beneficia de stimulent. De asemenea, din analiza individuală a datelor reiese că există un număr important de localități unde rata de frecvență este foarte slabă, dar această variație este ascunsă de medie. Cu toate acestea, problema mai mare pare a fi cea legată de înscrierea pentru lege (sub jumătate dintre copiii estimați ca având nevoie de ea beneficiază cu
adevărat).

FOTO: Pexels.com


1 comment
  1. Buna ziua!! Am o intrebare pentru d-na Ministru:de ce nu sunt prevazuti bani pentru naveta profesorilor in bugetul fiecarei scoli si suntem lasati la bunavointa Consiliului Local? Suntem angajatii primariei?De exemplu,primarul din localitatea ,unde imi desfasor eu activitatea, nu a decontat naveta din aprilie 2019.Legea nu este valabila pentru toata lumea? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cursurile vor fi suspendate în tot Bucureştiul vineri, pe 31 mai şi doar în şcolile de pe traseul Papei Francisc, joi 30 mai, anunţă primarul Gabriela Firea şi inspectorul şcolar general

Cursurile liceelor, şcolilor şi grădiniţelor aflate pe o rază de 1-2 km, pe traseul vizitei Papei Francisc vor fi suspendate joi 31 mai, a anunţat Gabriela Firea. Aceasta a declarat…
Vezi articolul

DOCUMENTE Ghidul pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare a fost lansat în consultare publică / Cu cel mult 250.000 euro se poate dota o grădiniță comunitară pentru 40 de copii. Tablete pentru copii și realitate virtuală augmentată, printre prevederi

Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație, potrivit…
Vezi articolul

Aproape 17 lei per elev pentru activități în Săptămâna Verde, de anul școlar viitor. Elevii pot merge în excursii, la muzee sau la cinema pentru a vedea filme documentare despre mediu / Școlile trebuie să ceară banii printr-o cerere la Inspectorate, să utilizeze fondurile “eficient și responsabil” și să facă un raport privind banii primiți – proiect

Un elev are alocat în jur de 17 lei pentru activități din cadrul programului Săptămâna Verde, de anul școlar viitor, potrivit proiectului de metodologie, pus în dezbatere publică. Banii rămași…
Vezi articolul

Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut / Prin lege, produsele de panificație pot nici să nu fie distribuite dacă atribuirea contractului nu a fost finalizată

Pentru anul școlar 2022-2023 s-au alocat cu 62 de milioane de lei mai mult pentru “Programul pentru școli al României”, adică în total, suma de 563 de milioane de lei,…
Vezi articolul