Liberation: A făcut Franța o experiență ratată de redeschidere a școlilor, așa cum a spus președintele român?

3.903 vizualizări
Foto: presidency.ro
“Pentru a justifica menținerea închiderii școlilor, președintele român a declarat că ‘o școală a fost deschisă experimental’ în Franța și că ‘experiența nu a ieșit prea bine’. Șeful statului a făcut o confuzie”, publicația Liberation, preluată de Rador.

“Întrebare pusă de ExpatConfiné pe 27/04/2020:

Bună ziua,

Am scurtat întrebarea dumneavoastră inițială: “Într-o alocuțiune pe 27 aprilie, președintele României a afirmat că un experiment de redeschidere a școlii a avut loc în Franța în contextul Covid și că ea s-a soldat cu un eșec. Este această afirmație adevărată? Dacă da, unde a avut loc experimentul?”

Luni, 27 aprilie, după cum arată site-ul președinției române, șeful statului, Klaus Iohannis, a arătat că școlile nu se vor redeschide înainte de septembrie. În discursul său, președintele a explicat că a luat această decizie după ce a observat ce a fost făcut în alte țări și a citat efectiv exemplul Franței în acești termeni: “Am vrut să știm și ce se petrece în țările în care școlile au fost deschise cu titlu experimental. Avem un exemplu în Franța, unde o școală a fost deschisă experimental într-o provincie și experiența nu s-a desfășurat foarte bine. După câteva zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai multe cadre didactice au ajuns, în câteva zile, la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt deloc simple.”

Despre ce vorbește președintele român? CheckNews* nu a găsit nicio mențiune despre o asemenea experiență în presa franceză. Contactat de CheckNews, Ministerul Educației Naționale (din Franţa) dezminte formal: “Nicio școală nu a fost redeschisă cu titlu experimental, singura primire de elevi care există de la începutul închiderii școlilor privește copiii personalului de îngrijire și personalului indispensabil pentru securitatea internă”.

O referire la studiul serologic de la liceul Crépy-en-Valois

Contactat de CheckNews, serviciul de presă al președinției României ne-a răspuns că Klaus Iohannis se referea la “un studiu făcut între 30 martie și 4 aprilie 2020 de Institutul Pasteur, Universitatea din Paris și Agenția franceză pentru sănătate publică pe elevii și cadrele didactice din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, ca și de spitalizări cauzate de Covid-19 la elevi și cadre didactice.

Un studiu serologic a fost într-adevăr făcut de Institutul Pasteur la liceul Jean-Monet din Crépy-en-Valois, în Oise. Dar contrar celor înțelese de aici de președintele român în declarația sa din 27 aprilie, această campanie de testare s-a făcut la o lună după închiderea liceului, care și-a închis porțile la începutul lui martie și nu a fost niciodată redeschis, nici cu titlu experimental nici în alt fel.
Contactat de CheckNews, profesorul epidemiolog Arnaud Fontanet, care a condus studiul, explică faptul că acest studiu se referea la epidemia care “a avut loc în februarie” și că anchetă din 30 martie până pe 4 aprilie “a constat în căutarea în prelevările de sânge a anticorpilor care dovedesc o infectare trecută la liceeni, cadre didactice și personalul instituției”. Studiul a arătat că 41% dintre persoanele care au frecventat liceul din Crépy-en-Valois fuseseră infectate. La rudele liceenilor (părinți, frați), rata de atac era de 11%.

*: CheckNews este un nou tip de motor de căutare gestionat de jurnalisti”

Sursa: Liberation / Rador / Traducere: Gabriela Sîrbu
Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În Anglia, profesorii nu așteaptă să ia guvernul toate deciziile privind reluarea școlii: ei acuză guvernul de măsuri haotice și cer în instanță datele științifice pe care autoritățile își bazează deciziile legate de educație

Sistemul de învățământ din Marea Britanie a început pregătirile pentru redeschidere, după vacanța de sărbători, cu informații clare despre când și cum își reiau activitatea școlile. Dar situația a degenerat…
Vezi articolul

Problema pierderilor de învățare să fie tratată și altfel decât prin programe de recuperare: elevii să fie învățați să aibă din nou încredere în puterea lor de învățare, încredere strâns legată de succesul academic – expert britanic

Un nou studiu publicat la sfârșitul lunii ianuarie a.c. de revista Nature confirmă încă o dată că progresele de învățare ale elevilor au încetinit considerabil în perioada pandemiei, iar noile…
Vezi articolul