Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la PNL Sinaia, pe 3 noiembrie. Declarația ministrei este în contradicție cu poziția Guvernului din urmă cu 2 săptămâni care anunța după negocierile cu sindicatele că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, acestea urmând să fie promovate legislativ “în cel mai scurt timp”. Între timp, 2.000 de directori de școli au trimis încă un memoriu Ligiei Deca, cerând mai multe zile de concediu și indemnizație de conducere de 50% din salariu.  

Ligia Deca a spus recent, la Sinaia, în contextul majorărilor salariale promise de la 1 ianuarie, că și inechitățile din sistem legate de salarizarea personalului de conducere vor fi rezolvate în funcție de proiecția de buget pentru anul următor.

Un prim capitol a fost adresarea inechităților din sistem și aici vorbesc, de exemplu, despre salariile personalului de conducere și noi am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile. Noi ne dorim ca toate angajamentele făcute personalului din învățământ să poată fi respectate pentru a încuraja ca cei mai buni absolvenți să intre în profesie și pentru a încuraja performanța”, a spus Ligia Deca pe 3 noiembrie, într-o declarație la Sinaia, unde a avut o deplasare cu partidul.

Dacă majorările salariale pentru salariile directorilor vor fi condiționate de noul buget pe anul viitor, așa cum spune Ligia Deca, asta înseamnă că cel puțin în următoarele două luni, problema nu poate fi soluționată.

Totuși, Guvernul anunța pe 23 octombrie, după discuția că sindicatele că: “Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale din educație și le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Ligia Deca a promis însă rezolvarea inechităților din sistem “în câteva săptămâni”, încă din 10 septembrie, în cadrul unui interviu acordat TVR.

Între timp, marți, pe 7 noiembrie, după declarațiile de la Sinaia, 2.000 de directori de școli au trimis încă un memoriu Ligiei Deca, cerând mai multe zile de concediu și indemnizație de conducere de 50% din salariu.  

Informații de context

Declarația ministrei Ligia Deca referitoare la faptul că majorările salariale pentru directorii de școli și pentru personalul de conducere din sistem este în contradicție cu ce a transmis Guvernul pe 23 octombrie, după întâlnirea cu sindicatele din educație. Atunci, Guvernul spune într-un comunicat de presă că soluțiile pentru salariile directorilor au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ “în cel mai scurt timp”.

Cifrele le veți afla în momentul în care Guvernul va lua o decizie”, anunța atunci Marius Nistor Liderul FSE, după întâlnirea de la Guvern.

Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro pe 19 octombrie că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Premierul s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ, fără ca Ministerul Educației să fi prezentat vreo soluție la situația de criză în care se află directorii și personalul de conducere – secretarii-șefi și contabilii-șefi din școli, conform surselor Edupedu.ro.

Amintim că 95 de directori de școli și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. „60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, a declarat Ligia Deca pe 10 septembrie.

Edupedu.ro a scris despre 10 directori de școli care au demisionat și au revenit la catedră. Au considerat că pot câștiga mai bine decât din poziția de director, a declarat Luciana Antoci, Inspector Școlar General Iași, pe 11 septembrie.  

Alți 4 inspectori și 8 directori de școli din județul Timiș au demisionat. Directorii sunt copleșiți de volumul foarte mare de muncă, ei sunt profesori, nu specialiști în contabilitate sau în legislație, a declarat Inspectorul școlar general din Timiș, pe 15 septembrie.

La o lună după aceste declarații, nu a fost găsită o soluție pentru salarizarea directorilor de şcoli.

„Salarizarea directorilor de școli este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, spunea Ligia Deca pe 10 octombrie.

„Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor”, declara secretarul de stat Sorin Ion, pe 9 octombrie.

Între timp, pe 19 octombrie, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, s-a votat amendamentul la OUG 57/2003 depus pe 6 septembrie de deputatul UDMR Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților care majorează salariile directorilor de școli, grădinițe, creșe și ale inspectorilor generali cu 1500 de lei.

Sunt 9000 de directori de școli și grădinițe, iar o majorare cu 1500 de lei brut ar însemna un impact bugetar de 162 de milioane de lei pe an, spunea Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților, inițiatorul amendamentului.

În timpul dezbaterii, președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, deputata PSD Gliga Dumitrița a subliniat că Ministerul de Finanțe nu susține amendamentul și cere o analiză a impactului bugetar de la Ministerul Educației.

Marți, pe 7 noiembrie un al treilea memoriu a fost trimis de 2 mii de directori ministrei Educației, „Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli solicită salarii mai mari și concediu de odihnă la fel cu al celorlalte cadre didactice.

Pe 29 august, 2500 directori de școli și grădinițe i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție.

Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citeşte şi:
„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice
Creșteri de salarii pentru directorii de școli, contabilii și secretarii șefi, propuse de Guvern “în cel mai scurt timp” pentru eliminarea inechităților / În privința majorărilor salariale promise de la 1 ianuarie, “dialogul rămâne deschis”
Liderul sindical Marius Nistor, despre rezolvarea inechităților salariale: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată
Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director
Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani
Exit mobile version