Ligia Deca i-a primit la discuții pe elevii care au protestat față de lipsa transportului gratuit, la Ministerul Educației / Lorena Drăgușin, președinta AEC: Sunt 82.000 de elevi care nu au transport gratuit asigurat spre școală, nu 30.000 cum prezenta ministerul. Ne-a spus că de la 1 februarie vor primi toți elevii sume forfetare, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii

715 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Nichita Cojocea
Protestul mai multor asociații ale elevilor la Ministerul Educației s-a încheiat joi, la prânz, după două ore în care au pichetat sediul instituției nemulțumiți de faptul că 82.000 de elevi nu au transport gratuit spre și de la școală, conform legii Educației. Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a primit pe elevi la discuții de această dată, după ce la protestul de săptămâna trecută oficialul l-a delegat pe secretarul de stat Florian Lixandru pentru a duce tratative cu protestatarii. În urma discuțiilor de joi, președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, a declarat că nu a fost lămurită situația pentru circa 82.000 de elevi care nu au în prezent asigurat transportul gratuit spre școală.

Ce s-a discutat la întâlnirea elevilor cu Ligia Deca, conform președintei AEC Lorena Drăgușin:

„Am spus că nu este în regulă ca noi să nu primim gratuitate și în weekend, pentru că avem meditații și este și asta o problemă, pentru că legea învățămentul de la universitar se spune că toți elevii au transport gratuit, nu doar navetiștii. Am mai spus de faptul că sumele forfetare în lege spune că se dau pentru localitățile în care nu există serviciu public de transport. Damna ministru spune că vor primi toți, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii. Am insistat cu această problemă și a spus că se vor da și unde nu s-au încheiat contractele cu operatorii de transport, ceea ce nu vedem în lege.

Am întrebat-o de ce este această diferență foarte mare, de la 30.000 de copii care nu beneficiează de transport gratuit, din datele Ministerului Educației, la 82.000 datele pe care noi le avem de la inspectorate, pentru că este o diferență extraordinar de mare. Ni s-a spus că ei mai știau de încă 30.000, doar că erau dintr-o altă categorie, 30.000 ar fi fost, spun ei, care nu beneficiază abonamente gratuite. Deci se știa în cadrul ministerului de un număr de 60.000 de copii, de fapt, nu 30.000 cât a ieșit în presă. I-am arătat toate județele în care sunt probleme, că sunt doar șase în care situația este la zi, în rest sunt restanțe peste tot.

Suma forfetară este raportată prin lege la tarifele medii de la autobuze și noi am ridicat această problemă. Cum acolo nu există serviciu public de transport, înseamnă că nu există autobuze. Înseamnă că suma trebuie să fie puțin mai mare, pentru că vom folosi mașini personale sau taxi, pentru că acolo nu există microbuze, suma aceasta trebuie să fie mai mare, pentru că degeaba este raportată la prețurile de la autobuze, – 10 lei cursa, când pe taxi poți să dai de la 50 lei în sus.

Nu se știe ce sume forfetare vor primi elevii, dar ni s-a spus doar că vor fi suficiente și că se va repara situația de la 1 februarie, dar în lege nu scrie nimic espre aceste sume forfetare care se dau în cazul în care nu s-au încheiat contractele de ransport.

Ni s-a spus că se va rezolva și ca au deschidere și să le trimitem și noi tabelul nostru, centralizarea cu datele de la inspectorate

Legat de decontul abonamentelor de până acum – hotărârea aceea de guvern spune că dacă până la 1 februarie, deși transportatorii poate au eliberat abonamente, nu se încheie aceste contracte de transport, nu se vor da banii înapoi. Am solicitat revocarea hotărârii de guvern pentru că este ilegală, am spus de ce este ilegală din mai multe motive, dar ni s-a spus că nu se va întâmpla”.

Probleme în aplicarea hotărârii de Guvern nr. 1.337, adoptate în 29 decembrie, semnalate de către elevi și transportatori:

  • „Acele sume forfetare sunt foarte mici, toți elevii ar trebui să aibă transport gratuit, nu doar navetiștii, pentru că așa este în legea învățământului preuniversitar”, a declarat președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, pentru Edupedu.ro. 
  • Operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor începând de azi, pentru că „noua hotărâre de guvern nu le permite să recupereze banii pe lunile trecute”. 
  • Augustin Hagiu, FORT, despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic

Alte probleme au fost semnalate și de avocatul Alexandru Bajdechi, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro: „Ce treabă are suma forfetară (calculată după valorii medii la nivel național) cu transportul deja efectuat? Dacă transportatorul nu și-a primit (toți) banii, va da gratuitate în continuare?” 


1 comment
  1. Viitorul tarii-i ,,asigurat”. Cica tre sa fie gratuit si-n weeeknd pt. ca au ,,meditatii”. Nu le-a spus nimeni pana acum cum sta treaba cu ,,meditatiile”. Atatea ,,meditatii” au facut si tot n-au priceput care-a devenit de ceva ani scopul acestora. Fac scoala minima la scoala si ,,marca banu” in timpul liber la profesori. Un fel de ,,taxa de protectie” cu care ung sistemul cumparand indulgenta si diplomele fara numar (de analfabeti funvctional). Nu-i duce ,,babacu” cu gipul la ,,meditatii”, nu iau nici uber-ul ci vor sa mearga gratuit cu autobuzul. Ca de, macar trnsportul sa fie gratuit ca nu le mai ajung banii nici pentr-o ,,saorma cu de toate”. S-atunci sa nu astepte norodul cu sufletul la gura sa le ia locul ,,scolitilor” cu diplome cacalau in viitorul cat mai apropiat ,,inteligenta artificiala”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com

700 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris ca elevi la grădinițele, școlile și liceele din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală. Care sunt măsurile pentru copiii și studenții ucraineni refugiați în Moldova

Peste 48.000 de copii ucraineni și de alte naționalități au trecut granița pe teritoriul Republicii Moldova, în cele 20 de zile de când Rusia a declanșat război în Ucraina, a…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor se opune cu fermitate examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: S-ar putea concretiza în meditații private, nivel de stres ridicat și dificultate crescută în alegerea filierei și liceului potrivit, elitism excesiv

Consiliul Național al Elevilor se opune cu fermitate susținerii admiterii la liceu în mod descentralizat, care s-ar putea concretiza în meditații private, nivel de stres ridicat și dificultate crescută în…
Vezi articolul