Augustin Hagiu, FORT, despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”

319 vizualizări
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
„Este un haos”, așa a descris președintele Federației Operatorilor de Transport, FORT, August Hagiu, situația nerespectării dreptului elevilor la transport gratuit către școală. Acesta a spus pentru Euronews România că vina este a Guvernului, care ar fi trebuit să aducă la aceeași masă autoritățile centrale, locale și județene, pe elevi și pe transportatori și să găsească o soluție. FORT a scris săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că elevii din 19 județe nu vor mai avea transport gratuit la școală din 8 ianuarie, din cauza neplății facturilor și a contradicțiilor între actele normative.

„Totul a plecat de la o contradicție între actul normativ bază, respectiv legea învățământului, care stabilește gratuitatea în mod absolut firesc, din păcate, doar pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitate domiciliu. În mod normal, într-o țară civilizată, membră UE, în 2023 ar fi trebuit să avem pentru toți elevii gratuitate, trecem peste aspectul ăsta, deci, contradicția între această lege-cadru a învățământului și ceea ce înseamnă normele care prevăd pentru transportatori și pentru autorități – inspectorate școlare, consilii județene – cum să aplice această gratuitate, cum să facă deconturile, în ce condiții, ș.a.m.d. Am sesizat încă din luna septembrie a anului trecut, așa cum am sesizat și anii trecuți, am sesizat problema legislativă și noi, și asociațiile de elevi. Nu s-a ținut cont de opinia noastră. Știam că se va ajunge în această situație.

Obligați însă de actul normativ cadru și de presiunea consiliilor județene, toți operatorii, chiar și din județele unde nu erau încheiate contracte de servicii publice, sub amenințarea retragerii licențelor, au asigurat gratuitatea pentru elevi în septembrie, octombrie, noiembrie, respectiv decembrie. Și iată cum apare în decembrie acest HG (…) și ne spune că de la 1 februarie nu se mai decontează nimic în județele fără contract de serviciu public, nu menționează absolut nimic despre sumele restante și lasă totul în aer. Stabilim niște sume forfetare pe care ar urma să le încaseze elevii, evident, sub contravaloarea abonamentelor nominale emise de către transportatori pentru toate categoriile sociale. Totul este în ceață. Răspunsurile venite de la Ministerul Dezvoltării, pentru că Ministerul Educației nici măcar nu a răspuns, toate răspunsurile care au venit de la Ministerul Dezvoltării sunt absolut imposibil de interpretat pentru o punere în practică care să conducă la rezolvarea acestei situații. Sunt niște răspunsuri de noaptea minții, nu, nu știu cum să mă exprim”, a declarat pentru sursa citată Augustin Hagiu.

Acesta a explicat care este vina Consiliilor Județene, care în jumătate de țară nu au încheiat contracte de servicii de transport public, așa cum prevede legea.

„În județele pe care noi le le avem în vedere acum, fără contracte, consiliile județene nu și-au făcut treaba. Vă dau exemplu: Prahova, unde vicepreședintele Consiliului Județean a ieșit public, și există materiale în presă, spunând că va retrage licențele societăților de transport (n.red. care nu transport gratuit la școală elevii). Asta în septembrie. În condițiile în care eu le-am acordat consultanța acestor societăți și le-am spus că la cum arată actul, norma, actele normative, transportatorii din județele unde nu sunt încheiate contracte nici nu vor vedea bani – unii au văzut, culmea, sunt trei județe unde s-au plătit, chiar dacă nu există contracte. În restul s-a folosit o corespondență între Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice, recte Ministerul Educației, pentru a nu se plăti. Deci, aceeași măsură legislativă aplicată în mod diferit în două UAT-uri sau în trei, înțeleg, răspândite pe harta României.

Este un haos. Unde e soluția? Asta e întrebarea cheie. Soluția este la Guvern, care ar trebui să pună la aceeași masă, pe de o parte, Ministerul Educației și cu Ministerul Dezvoltării, Consiliul Concurenței, care văd că s-a băgat în această chestiune, parțial corect, dar parțial a încurcat și mai mult lucrurile, apropo de județele astea rămase fără contracte, transportatorii și, evident, elevii. Noi toți trebuie să ne aflăm la aceeași masă, pentru că chiar și acum avem contradicție între actul normativ-bază care spune clar că se asigură obligatoriu gratuitate la transportul elevilor ce nu pot fi școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și noua normă care modifică vechea normă.

Claudiu Popa, moderator: Credeți că una sau mai multe demisii ar rezolva în vreun fel problema?

Dacă timp de luni de zile, și noi, și sărmanii elevi și părinții acestora sesizăm aceleași aspecte, dacă le spunem că nu va funcționa și se demonstrează că nu funcționează, iar ei refuză în mod constant dialogul constructiv, ce altă speranță să mai avem de la acești politicieni că vor rezolva vreo situație?

Sau ce altă speranță să mai avem că cineva îi va pune la aceeași masă cu noi, astfel încât, în mod constructiv, așa cum am cerut încă din septembrie, fără amenințări, cu diplomație, cu bun simț, să rezolvăm situația aceasta și pentru elevi, copiii noștri, și pentru transportatori – asta am cerut. Nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat încă de acum două-trei luni, de această situație, personal, de mine mi-a spus „vom vedea” și cu asta basta”, a mai spus Hagiu.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța Lorena Drăgușin, a declarat pentru Edupedu.ro luni, după protestul din fața Ministerului Educației la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală că „secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul”. Elevii protestatari au vrut să vorbească și cu ministra Educației: „Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari”.

Sfatul unui inspector școlar general pentru elevii lăsați fără transport gratuit prin neplata facturilor la transportatori de Ministerul Educației a fost: „Să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze”.

Numai într-un sungur județ, în Suceava, facturile restante pe primele trei luni sin acest an școlar sunt de aproape 5 milioane de lei.

Într-un open editorial, publicat pe Edupedu.ro, avocatul Alexandru Bajdechi a explicat tehnic care este situația actelor normativ în vigoare, care sunt problemele și soluțiile la această criză a transportului gratuit al elevilor la școală.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezidențiat 2019. Specializarea în chirurgie orală și maxilo-facială, doar pentru medicii cu două facultăți absolvite, potrivit unui proiect de Ordin. ANOSR susține că e o discriminare și cere implementarea treptată a măsurii

Actualele generații de studenți ar fi discriminate dacă aceștia ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală și maxilo-facială, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un…
Vezi articolul