Sfatul unui inspector școlar general pentru elevii lăsați fără transport gratuit prin neplata facturilor la transportatori de Ministerul Educației: Să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în niciun caz să nu abandoneze / Numai în Suceava facturile restante pe trei luni sunt de aproape 5 milioane de lei

2.709 vizualizări
Foto: Image by valeria_aksakova on Freepik
“Elevii să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze școala”, a spus șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci, întrebat de Edupedu.ro ce le recomandă elevilor în contextul în care operatorii de transport din județ au anunțat că nu mai eliberează abonamente gratuite din această lună pentru că nu au primit de la Ministerul Educației, contravaloarea abonamentelor eliberate pe lunile septembrie-decembrie. Amintim, luni, mai mulți elevi, reprezentanți ai unor asociații de elevi din țară au protestat în fața Ministerului Educației, cerând demisia Ligiei Deca pentru că elevii navetiști din 19 județe nu vor mai primi abonamente gratuite, după ce Ministerul Educației nu a plătit facturile transportatorilor pe 3 luni. Doar în județul Suceava, transportatorii trebuie să primească aproape 5 milioane de lei.
  • Edupedu.ro a scris din decembrie că elevii navetiști din județele Iași și Suceava sunt nevoiți să își plătească abonamentele pentru transport ca să ajungă la școală, pentru că Ministerul Educației nu a achitat facturile

“Elevii să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze școala”, îi sfătuiește șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci pe elevi, întrebat de Edupedu.ro ce le recomandă în contextul în care elevii navetiști din județ trebuie să plătească abonamentele de transport dacă vor să meargă la școală. Operatorii de transport din județ nu mai eliberează abonamente pe anumite rute pentru că Ministerul Educației nu le-a plătit echivalentul abonamentelor pe care aceștia le-au acordat gratuit elevilor, așa cum prevede legea. Suma se ridică la 4.878.144 de lei pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

Transportatorii din acest Suceava nu au primit banii pe nici o lună din septembrie, de la începutul școlii, mai spune șeful ISJ Suceava. Întrebat de Edupedu.ro câți elevi sunt navetiști, Grigore Bocanci a spus că nu are această informație și că trebuie să ceară datele școlilor din județ.

Amintim, luni, mai mulți elevi veniți din țară au protestat timp de 2 ore în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrei Ligia Deca după ce transportatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor. Săptămâna trecută, Federația Operatorilor de Transport a dat un comunicat în care susținea că noua hotărâre de guvern pentru acordarea alocațiilor forfetare elevilor din zone în care nu există transport public „nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi”.

Informații de context

Ministerul Educației a precizat după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor din 8 ianuarie că “în cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori.”

Amintim, elevii navetiști din mai multe județesunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii, și aceștia nu pot fi încadrați la transport public. Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online recente, organizate pentru modificarea legii.

Abia după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite, Ministerul Educației a propus un proiect de hotărâre de Guvern cu un nou mecanism de alocare a unor sume forfetare pentru acei elevi aflați în situația descrisă.

În ultima ședință de Guvern din decembrie, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. De aceea, abia recent a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare.

Edupedu.ro a scris că membrii comisiei de învățământ i-au cerut subsecretarului de stat din Minister, Cătălin Micu, în cadrul unei dezbateri pe 29 noiembrie, o analiză a situației în țară.

Mai exact, Ministerul are termen până la finalul anului calendaristic să trimită comisiei „situația alocărilor bugetare pentru anul 2023, pentru decontarea/subvenționarea/susținerea cheltuielilor de transport ale elevilor. Sunt solicitate datele defalcate pe județe, număr de elevi beneficiari, valorile sumelor alocate și, respectiv executate”, se arată în documentul trimis Ministerului Educației și obținut de Edupedu.ro.

Amintim, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, Ministerul Educației indica 13 județe care nu au transport public local, motiv pentru care nu pot acorda gratuitate la transport elevilor, dar transportatorii din 19 județe spun că nu au primit banii de la Minister.

“Practic, cred că în toate județele avem situația sumei forfetare care nu a fost aprobată pe Consiliul Județean. Nu avem o analiză a numărului de elevi. Putem obține, necesită colectare de date de la nivelul fiecărei școli din România. Da, ne gândim dacă e…”, a spus Sorin Ion la dezbaterea online privind proiectul de HG.

Situația din prezent este similară cu ce se întâmpla în 2021-2022, când peste 130 de mii de elevi navetiști erau lăsați fără bani de transport la școală pe o schemă paralelă cu Legea. „Aloo, domnișoară, ai cumva pregătire juridică? Vom vedea cine are dreptate” – răbufnea Cîmpeanu în 2021 către președinta de atunci a Asociației Elevilor din Constanța, Sabina Spătariu, cea care îi spunea că se va ajunge exact în situația din prezent, de a nu putea asigura gratuitatea elevilor la transport, din cauza cadrului legislativ impus de minister.

Citește și:
VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

3 comments
  1. după ce ați desființat și comasat o grămadă de scoli din rural și nu numai , că nu era ” rentabil” , acuma mieunati aiurea.
    păi știe nea lixandru , bucureștean din tata in fiu , contabil la baza , ce înseamnă să mergi o ora prin nămeți , sa ajungi bătucit de zăpadă cu fața arsa de ger cu mâinile sloi și ud la picioare ?
    ști ce frison și somn te apuca când dai de căldură ? numa școală nu ți mai trebuie.
    Romania eșuata.
    p.s. ii bagati pe toți in online pin la primavara și ați rezolvat chestiunea.
    și voi stați cu ” oole” la caldurica , la minister , leafa merge , mașina va duce acasă , șofer la scara aveți , ce va mai pasa ?
    flori pe chept va doresc , lepădăturilor.
    e mai rău că pe timpul lui ceașcă , am trăit , am mers prin troiene , am sperat la mai bine și ați apărut voi , beizadelelor , lătrați și scheunati mai ceva ca la al paispelea congres… 😠

  2. Unde nu e cap la acel minister, vai de toti acesti copii!!
    Ce sa faca elevii ca sa ajunga la scoala? Sa mearga cu “ocazia,” ca bietele fete de la Caracal??

  3. și cam cum să facă eforturile?! sa aleaga intre transport și hrană ?! poate face ISJ sau CL vreun efort ca acești copii sa nu abandoneze școala …
    E plin de “sfatuitori’ care habar n au că pentru unele familii naveta înseamnă un cost foarte mare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like