Ligia Deca lipsește, marți, de la lansarea locală a „Education at a Glance 2024”, a doua ediție a raportului comparativ OCDE care include date pentru România / Prezența ei a fost anunțată de organizația internațională, dar Ministerul anunță că va fi reprezentat de un secretar de stat

489 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Ministra Educației, Ligia Deca, lipsește, marți, de la lansarea locală a „Education at a Glance 2024”, a doua ediție a raportului comparativ al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), document care include date pentru România. Potrivit unei informări a Ministerului Educației pentru jurnaliștii acreditați la instituție, în locul ministrei va fi secretarul de stat Bogdan Cristescu.

Prezența Ligiei Deca a fost anunțată la evenimentul de la Universitatea din București de către organizația internațională, însă Ministerul anunță că va fi reprezentat secretarul de stat Bogdan Cristescu, fost director de Curriculum, Evaluări și Examene în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Evenimentul de prezentare a datelor din raport va avea loc la Universitatea din București – sediul rectoratului, de pe șoseaua Panduri, de la ora 12, conform informării Ministerului Educației, transmisă marți cu 3 ore înainte de lansarea locală a raportului OCDE. Mesajul integral, mai jos în articol.

  • Education at a Glance e un principalul raport anual pe educație al OCDE, ce cuprinde date statistice pentru țările membre. Începând de anul trecut, datele comparative cuprind și România, țară care a demarat procedurile de aderare la organizația internațională.
  • Primul raport cu date despre România, lansat în toamna lui 2023, a arătat că România este în urma mediei OCDE la mai toți indicatorii-cheie. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, situația se menține și în ediția din acest an.

Mesajul integral de la Ministerul Educației:

Anunț de presă: Eveniment de lansare publicație «OCDE Education at Glance 2024 – EaG 2024»

Ministerul Educației și Universitatea din București organizează astăzi, 10 septembrie 2024, evenimentul de lansare a publicației Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) – Education at Glance (EaG 2024). Conferința va avea loc începând cu ora 12:00, în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, etajul 1).

Participă: Corinne Heckman, Programme Manager al OCDE Education and Skills Directorate, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, și prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională și profesor de politici publice și cercetare în educație.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate principalele concluzii din cadrul EaG 2024, relevante pentru tema echității și, ca răspuns la datele OCDE, abordările naționale în acest domeniu.

Lansarea publicației Education at Glance 2024 – EaG 2024 poate fi urmărită și live, online, pe paginile de Facebook ale Ministerului Educației (www.facebook.com/www.edu.ro) și Universității din București (www.facebook.com/unibuc.ro).

Education at a Glance reprezintă sursa cea mai autoritară pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere. Indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor”.

Anunțul OCDE de săptămâna trecută:

Press Briefing for Romania

  • Tuesday 10 September, 12:00 Bucharest/11:00 CEST
  • Launch event with Minister of Education Ligia Deca and Corinne Heckmann, OECD Analyst
  • Location: University of Bucharest, Rectorate, Ioan Mihăilescu amphitheatre, Rectorate (Ioan Mihăilescu amphitheatre, Rectorate (Soseaua Panduri nr. 90)
  • Link to livestream: https://www.facebook.com/www.edu.ro

Deca va fi prezentă în schimb la Oradea la deschiderea primului Campus Dual finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unei alte informări a Ministerului Educației. Ministra va merge apoi la o întâlnire cu directorii școlilor și liceelor din județul Bihor.

Campusurile pentru învățământ dual sunt angajamente pentru educație de calitate, într-un parteneriat între școală și operatori economici. Aici, elevii din colegiile și liceele tehnice vor avea șansa să studieze în săli de clasă moderne, să participe la activități în ateliere de practică dotate corespunzător, vor beneficia de o bursă primită din partea autorității locale, pe lângă cea primită din fonduri publice, și de o masă de prânz gratuită. Toate aceste facilități contribuie la crearea de oportunități reale, la dobândirea de competențe reale, în acord cu nevoile operatorilor economici, implicați direct în designul programelor de studiu și formarea acestor competențe.

Festivitatea de deschidere și vizitarea campusului vor fi urmate de o întâlnire cu reprezentanții agenților economici parteneri în consorțiul pentru învățământ dual Oradea și de vizitarea Campusului Universitar Oradea.

Ministrul Educației va participa, apoi, la o întâlnire cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din județ”, potrivit informării de marți citate.

Citește și:
România – mult în urma mediei OCDE la rezultatele educației, de la finalizarea studiilor liceale și universitare și integrarea pe piața muncii la cheltuielile per elev și student, arată raportul internațional Education at a Glance 2024, în a doua ediție comparativă cu date despre învățământul românesc
România – în urma mediei OCDE la mai toți indicatorii-cheie, de la salariile profesorilor și timpul petrecut în școală la studiile tinerilor și rata de înscriere în învățământul preșcolar / Primele date comparative pentru educația românească, în raportul internațional “Education at a Glance 2023”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recunoașterea funcției didactice obținute de universitari în străinătate e valabilă doar la nivel de universitate, dispare posibilitatea recunoașterii valabile la nivel național – Metodologie nouă pentru învățământul superior / Documentele necesare la dosar

Recunoașterea funcției didactice de către o universitate, în cazul funcțiilor obținute la universități acreditate din străinătate, este valabilă și produce efecte juridice doar la nivelul acelei instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății: Iodura de Potasiu Nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide / În caz de incident nuclear, administrarea comprimatelor se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor

“Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, atrage atenția Ministerul Sănătății. Într-o informare oficială de presă emisă în contextul discuțiilor “din…
Vezi articolul

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu…
Vezi articolul