Ligia Deca: Luăm în calcul schimbări legislative pentru percheziționarea elevilor, dacă există o suspiciune de obiect interzis / De cinci luni la Ministerul Educației se caută o soluție pentru această situație fără ca lucrurile să avanseze

7.030 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca, astazi, 10 aprilie, la Timișoara, ca reacție la cazurile de violență din ultimele zile.

„Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică”, a precizat Ligia Deca. 

Amintim că Ministerul Educației a încercat să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite la școală, prin modificarea Statutului elevului, în noiembrie 2022. Încă de atunci, autoritățile căutau o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni. Era vorba de modificarea și completarea articolului 15, e), în vigoare, care arată în felul următor:

„Elevilor le este interzis:
e) să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale’”.

Statutul elevului, varianta 2023, aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie, nu conține nicio modificare la articolul 15.

Declarația Ligiei Deca la antena3:

„Multe școli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală. Trebuie să fie autorități care au acest drept jandarmii, polițiștii și așa mai departe. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune, suni și chemi poliția pentru a putea să facă astfel de percheziții. 

Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”.

Declarația Ligiei Deca vin în contextul în care ministra a reacționat vineri, 7 aprilie, pentru prima dată instituțional la cazurile de violență înrtegistrate săptămâna trecută în școli, printr-o informare de presă emisă de Ministerul Educației. Într-un comunicat transmis de Ministerul Educației, ministra Ligia Deca afirmă că „incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli” și a dat asigurări că va face tot ce depinde de ea „să prevenim aceste fapte”, în condițiile în care faptele au avut deja loc.

Citește și:
Săptămâna neagră pentru profesori
Ministra Educației, Ligia Deca, mesaj pentru cadrele didactice după batjocorirea unei profesoare în timpul orei, de către elevi: Vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte / Faptele au avut deja loc
Ministerul Educației – observator la toate cazurile de violență asupra cadrelor didactice, din școli. Ca reacție la umilirea filmată a unei profesoare de către elevi de gimnaziu, instituția anunță că „a demarat discuții”
Ministerul Educației vrea să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite, la școală, prin modificarea Statutului elevului / Surse: Autoritățile caută o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni

11 comments
  1. Eu aș vrea să știu cum sunt aleși președintele Consiliului Național al Elevilor și reprezentantul părinților la nivel național. În numele cui iau ei poziție? Când și cum au loc consultările?

  2. Este înfiorător și revoltător! Acești copii nu sunt la prima abatere,sunt sigura,comportamentul deviant,tulburările de comportament nu reies instantaneu. Luptam împotriva umilintelor și jignirilor între elevi,dar acest comportament împotriva profesorilor este de neimaginat. Avem toți copii,dar nu merg la școală sa umilească profesorul.Un elev bun nu are un astfel de comportament. Comportamentul lor se încadrează în delincventa juvenila și vor ajunge adulți antisociali. Sper ca astfel de tulburări de comportament sa nu fie aprobate și încurajate de copii de vârstă lor și de părinți.
    Camere de filmat,reguli stricte, fac din școală un mediu sigur atât pentru elevi cât și pt profesori.
    Bunul simt, acceptarea, toleranta,comportamente adecvate în societate,nediscriminarea, respectarea regulilor se învață în primul rand în cadrul familie și apoi acestea sunt continuate de școală.

  3. Din păcate avem din ce în ce mai multe evenimente periculoase care se întâmplă în scoli.
    Umilința,jignirea, batjocura este frecventa atât la adresa profesorilor cât și elevi contra elevi.
    Din păcate când exista acești elevi cu tulburări de comportament,care se pot încadra cu comportamentul inclusiv la delincventa juvenila,se mușamalizeza din diferite motive,vine tăticu….suna ruda X…și tot asa.
    Nu se dorește transparenta ,nu se doresc camere de filmat pt a se vedea și comportamentul profesorilor la clasa și cel al elevilor.
    Nu ne trimitem copii la școală sa umilească profesorul, din păcate 2,3 elevi din clasa care au astfel de comportamente fac rău tuturor celor din clasa care doresc sa învețe și scopul lor este educația la școală.
    Este revoltător si înfiorător ce se întâmplă.
    Fara reguli clare,exacte,aplicabile,scoala devine un mediu nesigur atât pt copii cât și pt profesori.
    În urma cu ceva timp dacă făceam o trasnaie în școală chemau părintele și profesorul explica ce s a întâmplat astfel încât părintele sa poată lua acasă masurile corecte.
    Educația bunului simt,respectul pentru cei de lângă noi,acceptarea și toleranta,comportamentul adecvat în societate,acceptarea regulilor de conduita, sunt învățate în familie prima data și apoi continuate de școală.

  4. Să se monteze camere de supraveghere (cu sunet) în toate sălile de clasă și pe toate holurile (pe holuri sunt deja în multe școli). Să fie transparență totală și să existe o dovadă a comportamentelor de ambele părți, elevi și profesori. Doar cei cu mentalități suspecte ar putea să nu fie de acord. De ce să nu fii de acord? Ce ai de ascuns?

  5. am ajuns o tara de cretini. o sa scrie pe certificatul nostru de deces: cauza mortii, prostia. in toate tarile unde e scoala publica functionala, adica in asia, in pedagogie elementul de baza este pedeapsa corporala. la noi nici nu ai curaj sa zici asa ceva, ca se dau psiholoagele cu fundu de asfalt, si lesina prelipceanu

  6. Doamna ministru stie ca exista Codul Muncii ? Cum respecta art.175 privind securitatea la locul de munca pentru un amarat de lucrator din invatamant?

  7. duritate maximă în școli… altfel vom avea primul cadru didactic omorât de elevii huligani…de data asta prof a scăpat…deca este de pe altă lume…habar nu are ce grad de violența este in școli…ce limbaj ordinar suburban ce amenințări primesc cadrele răgete urlete bătăi între golani fete agresate… bătaie de joc pt un salar de 2500 lei…de mult nu mă mai duc la ore cu drag …sunt dezgustat unde a ajuns școala românească… educație eșuată yohanis deca… slavă

  8. S-a trezit si asta din somn? Deci daca exista suspiciune de obiect interzis … wow … lol. E complet pe langa subiect.

    1. Madam Ministru al Educației dă dovadă de aceeași lentoare în reacții ca și profesoara agresată. Să le facem cunoștință, cred că s-ar înțelege foarte bine amîndouă… Se face vorbire despre școlile de corecție, care cică sînt interzise. Păi cine le-a interzis să le și reintroducă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 400.000 de familii luna aceasta, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele

Autoritățile statului blochează de mai bine de o lună tichetele educaționale pentru cei mai vulnerabili copii. Voucherele educaționale prevăzute de OUG 83/2023 ar fi trebuit să ajungă la peste 400…
Vezi articolul