Ligia Deca: Toți elevii care plătesc abonamente din banii lor le vor avea decontate în luna februarie

7.064 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

„Toți elevii vor primi fie abonament gratuit, fie sume forfetare, inclusiv retroactiv, dacă nu le-au primit până acum. În momentul în care avem undă verde, adică faptul că este legal să plătim fie abonamentul pe decont la transportator direct, fie suma forfetară, noi alocăm banii imediat așa cum am făcut-o deja în toate județele unde acest lucru a fost posibil legal”, a susținut Ligia Deca.

Însă, există mai multe probleme în aplicarea hotărârii de Guvern nr. 1.337, adoptate în 29 decembrie, care au fost semnalate de către elevi și transportatori:

  • „Acele sume forfetare sunt foarte mici, toți elevii ar trebui să aibă transport gratuit, nu doar navetiștii, pentru că așa este în legea învățământului preuniversitar”, a declarat președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, pentru Edupedu.ro. 
  • Operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor începând de azi, pentru că „noua hotărâre de guvern nu le permite să recupereze banii pe lunile trecute”. 
  • Augustin Hagiu, FORT, despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”

Alte probleme au fost semnalate și de avocatul Alexandru Bajdechi, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro

  • Ce treabă are suma forfetară (calculată după valorii medii la nivel național) cu transportul deja efectuat? Dacă transportatorul nu și-a primit (toți) banii, va da gratuitate în continuare? 
  • Dacă pe elev îl costă transportul până la școală (autostop/taxi/autoturism personal) 30 lei pe zi și Ministerul Educației îi da 10 lei pe zi, mai vorbim de transport gratuit? Sau vorbim despre o farsă?”
Declarațiile ministrului Educației, Ligia Deca, la TVR INFO: 

„Avem două modalități pentru decontul transportului conform prevederilor legale: acolo unde există serviciu public de transport, adică acolo unde consiliile județene au încheiate contracte de transport cu transportatorii, practic operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor și solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor școlare. Pentru toate aceste cazuri noi am făcut alocările de fonduri și s-au plătit toate aceste abonamente. 

Acolo unde nu există transport public, adică acolo unde nu s-au încheiat încă contracte de transport între consiliile județene și transportatori, se merge pe formulă care a funcționat și în anii trecuți, pe o sumă forfetară pe care o primesc direct elevii în așa fel încât să poată plăti direct costurile de transport în diferite forme. 

Hotărârea de Guvern adoptată pe 29 decembrie vine și stabilește formula de calcul pentru această sumă forfetară, formulă solicitată de cei de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru a se putea urma tot procesul legislativ adică emiterea unei Hotărâri de Consiliu Județean și apoi avizul ANRSC pentru acest cuantum de sumă forfetară. Toți elevii vor primi fie abonament gratuit fie sume forfetare inclusiv retroactiv dacă nu le-au primit până acum. 

Toți cei care plătesc abonamente le vor avea, potrivit hotărârii de Guvern adoptate în 29 decembrie, decontate în luna februarie pentru că există un termen legal, luna februarie până la care consiliile județene trebuie să avizeze la ANRSC acest cuantum al sumei forfetare. 

Noi, în momentul în care avem undă verde, adică faptul că este legal să plătim fie abonamentul pe decont al transportator direct fie suma forfetară, noi alocăm banii imediat așa cum am făcut-o deja în toate județele unde acest lucru a fost posibil legal.”

Citește și:
VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

4 comments
  1. ,anul trecut la falticeni sa plătit aproape 500 lei la luna ,cine a mai decontat??????sa dat în 3 transe câte puțin ia mai pus sa facă și card la bancă minciuni,,,,,,,ar trebui toți elevii sa facă greva

  2. Bună ziua. Firmele care dețin contracte de transport persoane prin curse regulate speciale cu Primăriile comunale pentru a transporta elevii la școlile din altă localitate beneficiază de decontarea transportului elevilor , sau trebuie să avem contract doar cu CJ ? Mulțumesc!

  3. De la inceputul anului scolar se minte ca elevii isi primesc banii.noi platim 300 lei pe luna,nici in ziua de azi nu s.a decontat nimic.Numai minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul