LISTA Într-un singur județ au fost schimbați „din pix” jumătate din directorii școlilor. Cazul Dolj

5.639 de vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
În județul Dolj au fost schimbați din funcție jumătate din directorii școlilor prin decizia Inspectoratului Școlar Județean, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro. Mai exact, din 261 de posturi de directori și directori adjuncți, câte sunt în toate școlile din județ, 131 au fost ocupate de persoane noi. După ce profesorii și părinții de la Școala gimnazială Filiași au protestat timp de trei săptămâni pentru schimbarea directorului, conducerea ISJ a fost schimbată și ea.

Din 193 de directori de școli au fost schimbați 99, potrivit ISJ.

„Din 193 de cadre didactice care au ocupat funcția de director în acest an școlar, 99 au revenit la catedră începând cu 1 septembrie 2021, iar 94 ocupat funcția de director și în anul școlar 2021 – 2022, până la organizarea concursului. Cele 99 de posturi vacante vor fi ocupate cu alte cadre didactice care au primit avizul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj”, potrivit răspunsului menționat.

Situația directorilor adjuncți este similară, din 68 de posturi au fost schimbați 37.

„Din 68 de cadre didactice care au ocupat funcția de director adjunct în acest an școlar, 34 vor reveni la catedră începând cu 1 septembrie 2021, iar 32 vor ocupa funcția de director adjunct și în anul școlar 2021 – 2022, până la organizarea concursului. Cele 37 de posturi vacante vor fi ocupate cu alte cadre didactice care au primit avizul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj”, precizează reprezentații instituției.

ISJ Dolj mai precizează că „10 cadre care au ocupat funcția de director adjunct vor ocupa funcția de director în anul 2021 – 2022”.

Inspectoratul a refuzat să transmită numele celor numiți în funcțiile de directori motivând decizia printr-o lege din 2018 care „reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul realizării activităților de prevenire, descoperire, cercetare, urmărire penală și combatere a infracțiunilor, de executare a pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și de menținere și asigurare a ordinii și siguranței publice de către autoritățile competente, în limitele competențelor stabilite prin lege”.

„În conformitate cu legea numărul 363 din 28 decembrie 2018 privind protecția persoanelor fizice referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperiri, cercetări, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsuri măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date și a regulamentului 2016/679/UE, numele și prenumele persoanelor reprezintă date cu caracter personal, iar prelucrarea acestora este interzisă fără acordul acestora”, se arată în răspunsul primit.

Lista școlilor în care au fost schimbați directorii poate fi descărcată de aici:

Reamintim că în județul Dolj, la Școala Gimnazială Filiași, profesorii și părinții au protestat timp de trei săptămâni acuzând intervenția politicului în școala românească, după ce directorul Alin Mondescu, care a ocupat funcția prin concurs și a dovedit competență managerială reală, în opinia protestatarilor, a fost înlăturat de la conducerea școlii și înlocuit inițial cu un interimar de la un liceu din alt județ, care nu avea niciun elev promovat la Bac, apoi de un alt profesor, de data aceasta din școală. Ulterior, cel de-al doilea director numit și-a dat demisia din funcție.

Inspectorul care a semnat toate aceste numiri, Alexandru Gâdăr, consilier județean din partea PNL, a fost schimbat prin ordin de ministru, cu un alt membru PNL, profesorul Ion Daniel, director la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova.

Numirile „din pix” vin în urma amânării concursului pentru directori de către ministrul Sorin Cîmpeanu, concurs care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 iulie, înainte de expirarea mandatelor actuale, dar a fost amânat pentru 15 octombrie, când e programată proba scrisă.

În completarea acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, tuturor directorilor de școli le-au expirat mandatele, iar numirile au fost făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.

Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL (93%), coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori.

Concursurile de directori au început azi, pe 14 septembrie, iar proba scrisă va avea loc, potrivit calendarului, pe 15 octombrie. Finalizarea concursului va avea loc în luna decembrie, iar numirile vor fi făcute cu data de 10 ianuarie 2022.

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou concurs școlar, anunțat de Ministerul Educației: Olimpiada Națională de Creativitate Științifică. Calendarul olimpiadelor naționale și internaționale

Un nou concurs școlar a fost anunțat de Ministerul Educației, care a publicat Calendarul olimpiadelor și competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale pentru anul școlar 2018 – 2019. “În calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul

DOCUMENT Cum vor colecta profesorii feedback obligatoriu de la elevi din clasa a V-a până la a XII-a, numai după ce se încheie mediile, ce rol au diriginții, ce se întâmplă cu raportul respectiv și cum poate fi folosit de conducerea școlii – metodologia de feedback aprobată de minister

Metodologia de colectare a feedback-ului asupra activității profesorilor, de la elevi, a fost aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.864 din 31.05.2021. Documentul a fost publicat de portalul sindicatului FSE…
Vezi articolul