LISTA Sumele pe care profesorii le vor primi pentru a participa la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice au crescut cu 30%, anunță Ministerul Educației / Mișcarea vine pe fondul grevei suspendate din Învățământ și după ce au existat intenții de boicotare a probelor de la Bac sau Evaluarea Națională

20.084 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Ministerul Educației a anunțat că majorează cu 30% sumele de bani primite de profesori dacă se implică în desfășurarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat 2023, potrivit ordinului de ministru nr. 4.483/2023. De exemplu, un profesor asistent va primi 145 de lei pe zi dacă participă la Evaluarea Națională, față de 110 lei / zi, cât a primit anul trecut, adică cu 35 de lei mai mult. Ministerul a propus majorarea sumelor printr-un proiect, în urmă cu doar 3 zile, pentru a atrage cadrele didactice să se implice în desfășurarea examenelor naționale, după greva generală a profesorilor care amenința desfășurarea Bacalaureatului și a Evaluării Naționale conform calendarului.
  • Cu 6 zile înainte de începerea Evaluării Naționale, ministerul a demarat procesul de consultare a profesorilor interesați să participe la examene, fie ca asistenți, fie ca membri în comisii sau evaluatori, potrivit surselor Edupedu.ro.

Potrivit unui comunicat de presă, a fost semnat ordinul de ministru nr. 4.483/2023, prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale 2023, “pentru a reconfirma importanța acestor activități și pe aceea a participării personalului didactic și didactic auxiliar la desfășurarea lor”.

Ordinul prevede creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2023.

Astfel, în cadrul evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a 2023, suma pe lucrare corectată crește cu 4 lei, norma actuală de plată prevede suma de 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată, în anul 2022. 

Un profesor asistent la evaluarea națională va primi în 2023, cu 35 de lei mai mult față de anul trecut. Adică 145 de lei/zi, față de 110 lei cât era anul trecut. În acest caz, majorarea este de 24%, deși ministerul anunță o creștere de 30%.

37 de lei ia în plus față de anul trecut un profesor asistent în cadrul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, adică 157 de lei/zi, față de 120 de lei/zi în anul 2022.

Indemnizația pentru un președinte de comisie de evaluare la Bacalaureat, în centre de evaluare cu peste 750 de candidați, poate ajunge până la 2.895 de lei.

Un alt exemplu, 1794 de lei primește președintele unei comisii de evaluare și contestații de peste 1000 de candidați de la la Evaluarea Națională.

Persoana responsabilă cu derularea procesului de supraveghere și monitorizare audio- video primește 1053 de lei.

Sume acordate pentru membrii comisiei de contestații și examinare pentru centrele de examen pentru obținerea certificatului de calificare profesională

Informații de context

Proiectul de majorare a sumelor acordate profesorilor a fost anunțat de minister, a doua zi după suspendarea grevei generale care a durat 3 săptămâni și o zi, pentru a atrage profesorii și angajații din învățământ să participe în comisii. Au existat tentative de boicotare a examenelor naționale.

Întrebată luni seara, pe 12 iunie, la TVR Info, dacă Ministerul Educației are „toți profesorii de care e nevoie pentru supraveghere, pentru corectare, pentru ambele examene? Și dacă „e vreo problemă în acest moment cu asta?“, Ligia Deca a răspuns că „Avem deja o bază de date cu profesori care și-au manifestat disponibilitatea. Procedura este că atunci când avem clar calendarul și ne apropiem de data respectivă, sunt verificați acești oameni de disponibilitatea lor de a participa. În cazul în care ei nu sunt disponibili, se merge la următoarea persoană de pe listă și avem niște baze de date acoperitoare ca număr de persoane și care chiar uneori exced. Și atunci avem resursa umană ca să susținem examenele.

În cazul în care avem, știu eu, zone unde pot fi probleme, ca în fiecare an reușim să găsim soluții. Asta se rezolvă prin inspectorate și prin unitățile școlare. De regulă, unitățile liceale sunt și centre de examen, ca și școlile gimnaziale cu număr semnificativ de elevi. Sunt și ele centre de evaluare. Și atunci lucrurile sunt mai simple. Avem comisii naționale și comisii județene care se ocupă de aceste evaluări.

Este un proces pe care îl desfășurăm în fiecare an. El este bine pus la punct și au existat întotdeauna soluții de avarie. Să le spun pentru cazul în care anumite persoane deveneau indisponibile, motive medicale, personale ș.a.m.d“, a spus ministra Educației.

Normele de plată pentru personalul implicat în comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale
Citește și:
ULTIMA ORĂ Majorare cu până la 25% a sumelor pentru plata profesorilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat, propusă de Ministerul Educației ca să atragă cadre didactice – proiect
OFICIAL Calendarul anului școlar a fost modificat, pentru încheierea mediilor elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a / Când încep probele scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023

8 comments
  1. Măiculiță, eu nu știu ce vor face profesorii cu atâția bani! Vă dați seama ce majorare? Sigur acum se înghesuie la supraveghere și corectare. Cu aceste noi măriri, nu pot decât să-mi imaginez cum vor arăta noile grile de salarizare 😏. În curând o să imigreze vestici ca să fie profesori la noi.

  2. Ghioceii care nu au facut greva sunt aceiasi ghiocei care merg la evaluari. Adica cei platiti acum in plus din banii nostri pierduti la greva. Pentru noi nu au fost bani, ne-au pacalit sa ne dea ce si cat au vrut ei, nu ce am cerut. Pentru ghiocei sunt si cu 30 la suta mai mult chiar. Fi-mi-ar scarba!

  3. Si greva si bani nu se poate!
    Stiti ca un inginer debutant care lucreaza 40 de ore pe saptamina ia un salariu de 3000 si 22 de zile de concediu pe an? Pe ei nu ii vaita nimeni

    Sunt profesori care isi fac treaba , cinste lor ! Ce facem si cum ii scoatem din sistem pe cei care nu vin la ore sau stau pe telefon in timpul orei ?

  4. Pentru prof asistenti nu se acopera nici macar costul de taxi, cu 35-37 de lei.

    Iar lumea trebuie sa stie ca baza pentru organizarea examenelor este constituita din profi asistenti. Daca numarul lor este insuficient nu se poate tine examen, caci ei semneaza documentele de examen, nu prof care corecteaza si nici cei din comisie!

    Sa mai scormoneasca madam ministru si sa mai adauge!
    Un Uber – fara ajutor pentru Ukraina – este cam 25 de lei dus + 25 lei intors acasa!

    1. Eu sunt de la tara, la 80 km de resedinta de judet. Data trecuta am pazit la un liceu din resedinta de judet. Am pus bani din buzunar pentru transport. Judecati daca are rost sa mergi ca asistent. A trebuit sa fim la ora 7 in sala de prelucrare. M-am trezit la ora 3:50 ca sa ajung la timp la tren.

      1. Părinții trebuie să se gândească bine ce nume să-i pună copilului! De exemplu: este riscant să-i pui numele Sânziana ( și ea, sărăcuța, să aibă nasul acvilin!) sau Jesus sau Leonardo ( și el, sărăcuțul, sa fie sărac cu duhul!), dar să-ți atribui un pseudonim, Voltaire și să emiți astfel de “judecăți de valoare” este prea mult….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Colegiilor Centenare critică proiectul legii învățământului și Proiectul România educată, despre care spune că „îi lipsește viziunea”. În privința admiterii la liceu, directorii susțin că „trebuie evitată specializarea timpurie, iar axarea pe cultura generală trebuie prelungită pană în clasa a X-a”, dar cer o probă multidisciplinară într-a VIII-a, în plus față de examenul clasic propus de minister

Alianța Colegiilor Centenare critică proiectul România educată într-o poziție privitoare la proiectul legii învățământului preuniversitar, publicată pe 11 august pe site-ul organizației. Colegiile centenare sunt cele care, potrivit ministrului, ar…
Vezi articolul

Elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași, folosiți într-un material video PSD, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege / Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector” / Directoarea spune că a fost “luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic

Mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale Nr. 1 din Călărași au apărut într-un material filmat în unitatea de învățământ de Organizația Femeilor Social Democrate – Călărași, material publicat pe…
Vezi articolul

Aproape 120.000 de elevi, reprezentând 78,6% din totalul celor înscriși în acest an școlar în clasa a XII-a, s-au prezentat la simularea BAC 2022, limba și literatura română. Au fost eliminați din examen 8 elevi

Pregătirea examenelor de la finalul învățământului gimnazial și liceal, organizată la nivel național de Ministerul Educaţiei în anul școlar 2021 – 2022, a început luni, 28 martie, cu simularea probei…
Vezi articolul