Restaurația menținută la corectarea lucrărilor de Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020: Corectarea încrucișată între județe a tezelor de examen NU a fost introdusă în niciun ordin cu regulile de examen

16.464 de vizualizări
Foto: Colaj Europa FM
Corectarea încrucișată între județe a lucrărilor elevilor de la Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2020 nu este prevăzută ca obligatorie în niciun document oficial, deși Monica Anisie a promis încă de la prima conferință ca ministru că o va reintroduce. Regulile oficiale stabilite pentru BAC-ul din această vară, modificate și publicate săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, sunt marcate de lipsa securizării corectării, esențială pentru corectitudinea notelor obținute în final de elevi. Eliminat de predecesorul său social-democrat Daniel Breaz, articolul “Profesorii evaluatori dintr-un județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu” NU a fost reintrodus în Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020 nici de ministrul liberal Anisie, deși exact acest ordin a fost modificat săptămâna aceasta pentru a-i updata calendarul și regulile.
  • Ce promitea Guvernul PNL în Programul de Guvernare acum 7 luni? “Revenirea la cadrul legislativ care permite corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat în centre de evaluare din alte județe”
  • Ce promitea Monica Anisie la prima conferință de presă? “Procedura va prevedea corectura încrucișată. Vă asigur”

Corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat și Evaluarea Națională – introdusă în 2015 de ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu pentru a elimina fraudele – nu există în nici una dintre numeroasele modificări aduse de ministrul Educației legislației examenelor naționale.

Anul acesta, Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020 a fost modificat de ministrul Monica Anisie și publicat chiar săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, luni, 25 mai 2020. Schimbările prevăd calendarul updatat al BAC-ului, echivalarea examenelor orale, faptul că se va da examen la aproape orice liceu (oriunde se înscriu cel puțin 30 de candidați, indiferent de serie), că profesorii din centrele de examen provin de la alte liceele decât cele absolvite de candidați și o serie de alte detalii de procedură.

Ce lipsește din ordinul cu regulile de BAC 2020? Exact paragraful scos de Breaz și promis de Anisie acum 7 luni:

Alineatul (4) al articolului 9 din Ordinul cu regulile de anul trecut – eliminat anul acesta:

Cum arăta anul trecut articolul 9 alineatul 4 din ordinul cu regulile de la BAC

Din acest alineat (4), anul acesta pur și simplu dispare mențiunea: “Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu” – care era în ordinele de anii trecuți. Mențiunea nu apare deloc, anul acesta, în cuprinsul ordinului cu regulile de la Bacalaureat.

Cum arată astăzi alineatul (4) al articolului 9 din Ordinul cu regulile de BAC 2020
Art. 9 alin. 4 din prezentul Ordin cu regulile de BAC 2020

De precizat că articolul 9 alineatul 4 nu a fost atins de Monica Anisie, regăsindu-se în Ordin exact în forma aprobată de Daniel Breaz, deși ordinul a fost modificat la alte articole chiar săptămâna aceasta de ministrul în funcție.

La Evaluarea Națională, Ordinul cu regulile de examen pentru anul 2020 a fost modificat de ministrul Anisie și publicat în Monitorul Oficial în urmă cu 2 săptămâni, pe 15 mai. 

El prevede, însă, în continuare, la articolul 7, că numai “În cazul în care Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale decide ca evaluarea lucrărilor dintr-un județ/municipiul București să se facă în alt județ, transportul lucrărilor dintr-un județ/municipiul București în județul desemnat de Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale pentru evaluarea inițială a acestora/rezolvarea contestațiilor și invers, precum și consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obținute de candidați la evaluarea națională se fac în conformitate cu procedura elaborată de Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale”.

Concret, articolul a rămas exact în aceeași formă care a permis anul trecut ca, doar în București, corectarea lucrărilor să NU fie încrucișată.

Programul de Guvernare pe Educație al PNL: Corectarea încrucișată – “priorități pe termen scurt” acum 7 luni
Foto: gov.ro

Programul de Guvernare cu care PNL a preluat puterea executivă promitea, acum 7 luni, următoarele la capitolul Priorități pe termen scurt în învățământul preuniversitar: “Revenirea la cadrul legislativ care permite corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat în centre de evaluare din alte județe decât cele în care se susțin probele”.

Cadrul legislativ care ar fi putut impune obligativitatea corectării în alte județe a fost modificat chiar săptămâna aceasta, iar ministrul liberal Monica Anisie nu a reintrodus obligativitatea corectării încrucișate nici printre prevederile ordinului cu regulile de Evaluare Națională, nici în ordinul cu regulile de Bacalaureat.

Vezi aici mai multe despre Programul de Guvernare al PNL pe Educație

“Procedura va prevedea corectura încrucișată. Vă asigur” – Monica Anisie pe 11 noiembrie 2019, în prima conferință ca ministru al Educației
Foto: gov.ro

În cadrul primei sale conferințe de presă ca ministru al Educației, Monica Anisie a anunțat, pe 11 noiembrie 2019, că lucrările elevilor la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020 vor fi corectate încrucișat, în alte județe decât cele în care tinerii susțin probele.

“Având în vedere că va fi o procedură, procedura aceea va prevedea corectura încrucișată. Vă asigur de acest lucru“, a promis Monica Anisie, la întrebarea jurnalistului Edupedu.ro (sursa și detalii).

Klaus Iohannis în discursul de deschidere a anului școlar 2019-2020, după eliminarea obligativității corectării încurcișate: “Se preferă măsuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat”
Klaus Iohannis la inceputul anului scolar 2019-2020 / Foto: Captura Presidency.ro

Amintim că președintele Klaus Iohannis a criticat în septembrie, în discursul de deschidere a anului școlar 2019-2020, eliminarea obligativității corectării încurcișate:

“Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat”, a declarat Klaus Iohannis la Școala Ferdinand I din Sectorul 2 al Bucureștiului, unde președintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia de deschidere a anului școlar 2019-2020 (sursa și detalii).

Informații de background

Primul pas în restaurația corectării a fost făcut la Evaluarea Națională 2019

Edupedu.ro a relatat în exclusivitate în iunie 2019 că lucrările elevilor din București de la examenele de Evaluare Națională 2019 au fost corectate pentru prima dată tot în Capitală și nu încurcișat în alte județe. Acela a fost primul pas, în generalizarea acestei restaurații.

Procedura corectării încrucișate a lucrărilor de la examenele naționale a fost introdusă la Bacalaureatul din 2015, de ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu. Acesta a extins la examenele susținute de elevi principiul aplicat prima dată în 2011, la titularizare, de Daniel Funeriu.

Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
  • “Profesorul nu este și nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze, și nu de unde provin acestea, ale cui sunt”, declara în 2015 Sorin Cîmpeanu. Ministru al Educației, la acea vreme, în guvernul Ponta, Cîmpeanu explica chiar înainte de Bacalaureat că evaluarea încurcișată pe județe a lucrărilor elevilor implică niște costuri financiare, “dar acestea sunt absolut nesemnificative în comparație cu efectul obținut de eliminare a oricăror suspiciuni”, după cum relata atunci HotNews.ro.
Citește și:

 


9 comments
  1. Elevii, părinții și profesorii (care nu accepta sa fie sacrificați ca supraveghetori, care știu la ce risc de îmbolnăvire sunt supuși), cer anularea examenelor în acest an.
    Iar Anisie se face ca nu aude.

  2. Dacă oameni ca tine “poate sa aibă 12-13 clase…” e compromisă total școala românească.
    Dacă cel mai simplu acord între subiect și predicat nu poate fi realizat, suntem pierduți ca nație.

    Vai de tine, țară frumoasă și bogată!

  3. Nu tot aceeași profesori care verifică tezele ne predau materia zi de zi, tot ei ne au pus note pe parcursul a 3 ani? La ce mai trebuie BAC ul, dacă tot aceeași profesori ne pot calcula mediile?sau cine verifică?ministrul?

    1. Bacalaureatul este necesar pentru a certifica faptul ca oameni ca tine, care au ajuns poate sa aiba 12-13 clase, chiar stiu sa scrie si sa citeasca. ACEIASI

    2. Maria Ioana, daca nu esti atenta atunci cand postezi comentarii, macar taci si nu acuza degeaba: “oameni ca tine, care au ajuns poate sa aiba 12-13 clase”. Regandeste-ti comentariul si nu ar fi rau sa-ti ceri si niste scuze. Stii tu de ce…

  4. Încrucișarea este o anomalie, o prostie, și costă mult, și deloc nu prezintă garanție contra fraudei! E jignitor cum societatea română consideră profesorii fiind niște penali, oameni totalmente imorali, care lucrează ca lumea doar dacă sunt supravegheați de poliție! Probil există și așa ceva, dar să menții un sistem anormal bazat pe părerea de rău asupra societății dascălilor este revoltător și fără sens!

    1. Lol. Aceste examene se dau tocmai pentru ca lumea nu are incredere ca notele date de majoritatea profesorilor sunt corecte. Despre ce moralitate vorbim? Aceiasi profesori corecteaza acum tezele propriilor elevi. Asa ca halal corectitudine! Acest examen nu face decat sa puna in pericol sanatatea tuturor!

      1. Nu aceiasi profesori, ci, acelasi judet. O fi fiind el maretul elev cunoscut la el pe scara, dar nu in tot judetul. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Negocierea cu părinții pentru nota cea mai mare. Cum au șters oficialii Ministerului Educației nota primită la contestații de eleva din Galați care fusese notată cu 3 la Matematică / Maria Manea: Nota inițială a elevei a fost 8.40, motiv pentru care părintele a solicitat retragerea contestației

Părintele elevei din Galați, care obținuse nota 3 la Matematică, la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, iar la contestație fusese notată cu 8,25 și s-a constatat că a fost…
Vezi articolul

BREAKING Peste 27 de mii de contestații depuse la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, cel mai mare număr de nemulțumiri din ultimii 8 ani. Peste 24 de mii de note erau greșite și au fost modificate după reevaluare

Ministerul Educației a anunțat marți rezultatele finale de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a 2023, iar conform datelor publicate anul acesta au fost peste 27 de mii de evaluări…
Vezi articolul