Mai mulți studenți vietnamezi la Iași, potrivit planurilor anunțate de rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Dan Cașcaval spune că a discutat cu ambasadorul României în Vietnam despre creșterea numărului de vietnamezi care vor să studieze la Iași și a burselor acordate acestora

508 vizualizări
Foto: USAMV
Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. Dan Cașcaval s-a întâlnit cu ambasadorul României în Vietnam. Potrivit unui comunicat de presă al Universității TUIASI, cei doi au discutat despre posibilitatea creșterii numărului de vietnamezi care să studieze în România, așa cum se întâmpla “înainte de 1990, când mii de cetățeni vietnamezi au urmat cursurile universităților românești, în majoritar tehnice”.  

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Dan Cașcaval, spune că scopul întâlnirii cu ambasadorul României în Vietnam, Excelența Sa Cristina Romila la Hanoi a fost extinderea și intensificarea colaborărilor dintre Politehnica ieșeană și universitățile din Vietnam. 

În cadrul întrevederii s-a discutat despre care ar fi posibilitatea cea mai bună pentru a atrage din nou studenții vietnamezi în România, iar primul pas va trebui să îl reprezinte creșterea numărului de burse acordate de statul român, precizează comunicatul de presă al TUIASI. În prezent, există doar 20 de astfel de burse pentru tinerii din Vietnam care doresc să urmeze studii superioare în România. 

„Dorim acest lucru în contextul în care înainte de 1990 mii de cetățeni vietnamezi au urmat cursurile universităților românești, în majoritar tehnice. Subiectele discutate au fost, în mod evident, direcționate pe posibilitatea implicării Ambasadei României în facilitarea inițierii unor colaborări cu universitățile din Vietnam. (..) Dorința expusă de mine, agreată în mod direct de Excelența Sa, a fost ca aceste colaborări să se realizeze la nivel instituțional, nu la nivel de grup de cercetare sau chiar individual. În acest mod, forța și impactul parteneriatelor vor fi cu adevărat relevante.

Din discuțiile avute a reieșit clar dorința doamnei ambasador de a susține propunerile noastre și de a ne oferi în mod direct sprijinul. Excelența Sa ne-a solicitat ca, în perioada imediat următoare, să îi trimitem direcțiile de acțiune pentru a iniția colaborările interuniversitare în plan didactic, studii doctorale și cercetare, în limba engleză, pentru a fi discutate cu universitățile locale”, a precizat prof. univ. Dan Cașcaval. 

Rectorul TUIASI conduce o delegație a universității care se află în această perioadă în Vietnam la cel mai mare târg internațional de instituții de învățământ superior organizat în țara respectivă, „Talk Global Study”. Potrivit Universității, scopul participării este promovarea ofertei de studiu pentru studenți internaționali la Politehnica ieșeană, în contextul în care numărul celor care au fost înmatriculați la TUIASI și al cererilor depuse în ultimii ani a fost într-o continuă creștere. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deruta doctoratelor – studiu de caz: ASE București organizează studii doctorale și cu frecvență, și cu frecvență redusă, deși propriul regulament prevede doar doctorate științifice, ce pot avea loc doar cu frecvență / Director CSUD: Juriștii au interpretat așa, vom actualiza în septembrie

Regulamentul studiilor doctorale de la Academia de Studii Economice din București, recent actualizat și aplicabil „începând cu” anul universitar 2023-2024, prevede că la ASE este posibil doar doctoratul de tip…
Vezi articolul

Cluj-Napoca și Timișoara depășesc București în clasamentul global QS al celor mai bune orașe pentru studenți. Absente din ranking în anii anteriori, orașele românești apar pe ultimele locuri în cea mai recentă ediție a QS Best Student Cities / Londra – pe primul loc

Orașele Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași reprezintă România în cel mai recent ranking global QS al celor mai bune orașe pentru studenți, ranking în care centrele universitare românești nu au…
Vezi articolul

Rectorii Universităților București și Babeș-Bolyai îi încurajează pe tineri să vină în centrele universitare, chiar dacă studiază online. Marian Preda: E important să fie într-un pol economic urban / Daniel David: Viața universitară nu înseamnă doar prezența fizică la cursuri

Studenții au fost nevoiți să se gândească bine dacă vor petrece noul an, care începe astăzi, în centrul universitar (la cămin sau în chirie), sau vor rămâne acasă pentru a…
Vezi articolul

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul

Politehnica București spune că va deveni hub regional de educație și formare pentru reactoare nucleare de mici dimensiuni, în condițiile în care România e prima țară europeană care instalează această tehnologie americană

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București (UNSTPB) “va fi un hub de educație și formare SMR (reactoare nucleare mici – n.red.) pentru regiune”, în contextul în care…
Vezi articolul