Mai mulți studenți vietnamezi la Iași, potrivit planurilor anunțate de rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Dan Cașcaval spune că a discutat cu ambasadorul României în Vietnam despre creșterea numărului de vietnamezi care vor să studieze la Iași și a burselor acordate acestora

507 vizualizări
Foto: USAMV
Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. Dan Cașcaval s-a întâlnit cu ambasadorul României în Vietnam. Potrivit unui comunicat de presă al Universității TUIASI, cei doi au discutat despre posibilitatea creșterii numărului de vietnamezi care să studieze în România, așa cum se întâmpla “înainte de 1990, când mii de cetățeni vietnamezi au urmat cursurile universităților românești, în majoritar tehnice”.  

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Dan Cașcaval, spune că scopul întâlnirii cu ambasadorul României în Vietnam, Excelența Sa Cristina Romila la Hanoi a fost extinderea și intensificarea colaborărilor dintre Politehnica ieșeană și universitățile din Vietnam. 

În cadrul întrevederii s-a discutat despre care ar fi posibilitatea cea mai bună pentru a atrage din nou studenții vietnamezi în România, iar primul pas va trebui să îl reprezinte creșterea numărului de burse acordate de statul român, precizează comunicatul de presă al TUIASI. În prezent, există doar 20 de astfel de burse pentru tinerii din Vietnam care doresc să urmeze studii superioare în România. 

„Dorim acest lucru în contextul în care înainte de 1990 mii de cetățeni vietnamezi au urmat cursurile universităților românești, în majoritar tehnice. Subiectele discutate au fost, în mod evident, direcționate pe posibilitatea implicării Ambasadei României în facilitarea inițierii unor colaborări cu universitățile din Vietnam. (..) Dorința expusă de mine, agreată în mod direct de Excelența Sa, a fost ca aceste colaborări să se realizeze la nivel instituțional, nu la nivel de grup de cercetare sau chiar individual. În acest mod, forța și impactul parteneriatelor vor fi cu adevărat relevante.

Din discuțiile avute a reieșit clar dorința doamnei ambasador de a susține propunerile noastre și de a ne oferi în mod direct sprijinul. Excelența Sa ne-a solicitat ca, în perioada imediat următoare, să îi trimitem direcțiile de acțiune pentru a iniția colaborările interuniversitare în plan didactic, studii doctorale și cercetare, în limba engleză, pentru a fi discutate cu universitățile locale”, a precizat prof. univ. Dan Cașcaval. 

Rectorul TUIASI conduce o delegație a universității care se află în această perioadă în Vietnam la cel mai mare târg internațional de instituții de învățământ superior organizat în țara respectivă, „Talk Global Study”. Potrivit Universității, scopul participării este promovarea ofertei de studiu pentru studenți internaționali la Politehnica ieșeană, în contextul în care numărul celor care au fost înmatriculați la TUIASI și al cererilor depuse în ultimii ani a fost într-o continuă creștere. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: programe educaționale comune, aplicații comune pentru granturi mari, consultări în zonele de “suprapunere”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au încheiat un parteneriat strategic la nivel academic, potrivit unui anunț al celor două instituții de învățământ superior.…
Vezi articolul

Doi foști Directori Generali ai UNESCO, Irina Bokova și Federico Mayor, au participat la deschiderea reuniunii conducerii World University Consortium, organizată la București

În perioada 9-15 octombrie 2022, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează, la București, reuniunea membrilor board-ului World University Consortium, condus de rectorul Remus Pricopie, anunță instituția de…
Vezi articolul

Studenții la medicină de la Cluj-Napoca vor susține examenele orale pe platforma Microsoft Teams, iar examenul clinic prin metoda OSCE. Fiecare student va trece printr-o simulare a sesiunii

Studenții la medicină vor susține examenele oral, pe platforma Microsoft Teams, iar “la disciplinele clinice se va folosi examenul clinic obiectiv structurat (OSCE – Objective Structured Clinical Examination)”, a anunțat…
Vezi articolul

Studenții critică dur noile reguli de evaluare a studiilor doctorale: Este alarmant că dispar experții internaționali, metodologia periclitează suplimentar credibilitatea universităților

Noile reguli de evaluare a studiilor doctorale, stabilite de Ecaterina Andronescu și publicate ieri în Monitorul Oficial, pun “în pericol întreg procesul de evaluare”, “periclitează suplimentar credibilitatea” universităților și aduc riscul…
Vezi articolul