Manuale din alte țări vor fi folosite ca referință pentru pregătirea viitoarelor manuale din România, în baza noilor planuri-cadru pentru liceu, spune Daniel David / Despre pregătirea pentru predare: „Un profesor bun de obicei știe ce trebuie să facă”, dar „alții, care au fost la zeci de cursuri, predau tot prost”

1.997 de vizualizări
Foto: © Joanne Harris | Dreamstime.com
România urmează să ia în calcul exemple manuale din alte țări „la care noi ne raportăm”, atunci când va elabora propriile manuale – „nu să le copiem, dar să le facem la același nivel”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o ediție Rethink România difuzată de TVR Info pe 8 martie. El a arătat că, dacă viitoarele planuri-cadru pentru liceu „sper o vreme să rămână”, manualele „trebuie făcute și actualizate mereu pe baza conținutului”.
  • Pe lângă acestea, este nevoie de pregătirea mai bună a metodelor de predare, în universități, a spus ministrul în aceeași ediție. El a spus că „și cursurile trebuie făcute bine”, dar se fac simțite diferențe majore între activitățile profesorilor: „un profesor bun de obicei știe ce trebuie să facă. Unii au efectiv talentul, fără să meargă la nu știu câte cursuri de predare, au efectiv talentul de a fi profesori. Alții, care au fost la zeci de cursuri, predau tot prost.”

Dincolo de pregătirea profesorilor, componenta „cea mai dinamică” este cea legată de conținuturi, a apreciat ministrul. În ceea ce privește manualele, el a spus că ar putea fi avute în vedere, exemple din diverse țări – „poate una din zona latină, una din zona germană, una din zona nordică sau britanică”. Intenția este „nu să le copiem, dar să le facem la același nivel de detaliere, relevanță, atractivitate, ca prezentare”.

Și a dat exemplul manualelor de psihologie de acum, în baza cărora el, deși este expert în domeniu, nu știe dacă ar lua 10: „Eu sunt psiholog. Dacă mă uit peste manualul de psihologie și mi se dă un test din manualul ăla… Mi-ați spus că sunt printre primii 2%, așa este, sigur că nu o să pic, dar 10…. Cu greu. 9, așa… Adică lucrurile arată prost”.

Declarațiile ministrului, detaliat (min. 32 în înregistrarea emisiunii):

„(…) Va trebui să luăm programe și exemple de manuale din 2-3 țări la care noi ne raportăm și pe care le vedem ca repere când vorbim cum ar trebui să arate educația, poate una din zona latină, una din zona germană, una din zona nordică sau britanică și să facem și noi lucrurile – nu să le copiem, dar să le facem la același nivel de detaliere, relevanță, atractivitate, ca prezentare, în cazul manualelor.

Fiindcă altfel… Eu sunt psiholog. Dacă mă uit peste manualul de psihologie și mi se dă un test din manualul ăla… Mi-ați spus că sunt printre primii 2%, așa este, sigur că nu o să pic, dar 10…. Cu greu. 9, așa… Adică lucrurile arată prost. Avem foarte mult de lucru.

Dar cred că cea mai dinamică componentă la care trebuie să fiu mereu atent ține mai degrabă de conținuturi. Planurile-cadru sper că dacă le modificăm acum o vreme să rămână, manualele se leagă de conținuturi și ele trebuie făcute și actualizate mereu pe baza conținutului. Și sper că metodele de predare, odată ce învățăm să predăm bine și începem să-i pregătim bine în universități…

Bun, mai apar metode noi, spectaculoase, să spunem, mai poți face și acolo ceva. Dar nu lucruri majore. Un profesor bun de obicei știe ce trebuie să facă. Unii au efectiv talentul, fără să meargă la nu știu câte cursuri de predare, au efectiv talentul de a fi profesori. Alții, care au fost la zeci de cursuri, predau tot prost. E drept, și cursurile trebuie făcute bine.”

Citește și:
Problemele de predare din școli, relevate de testele internaționale, trebuie discutate și în universități, unde se formează profesorii din preuniversitar – ministrul Educației, Daniel David
Daniel David: Contează memorarea, dar nu în varianta în care o făceam noi. Când informația se află la un click de telefon, este o mare greșeală a memora lucruri pe care le memoram eu, de exemplu, când nu exista internetul sau nu exista telefonul mobil

Foto: © Joanne Harris | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. ..asadar, un minister intreg, plin de “experti”, nu e in stare sa studieze nevoile actuale ale invatamantului de la toate clasele, trebuie sa apeleze la manualele concepute de alte tari..
    cum e posibil? un profesor cu experienta cunoaste sau ar trebui sa cunoasca ce ar trebui sa contina manualele si sa il faca mai atragator pentru toti . In fiecare an se fac schimburi de experienta in strainatate..pentru cine? Nu suntem in stare sa retinem ce fac altii acolo?
    in ritmul asta, niciodata nu o sa refacem invatamantul la noi.
    Profesori fara talent? ce cauta in invatamant? nu stiu si ei ca nu sunt facuti pentru meseria asta?
    Ocupa locurile ani de zile si altii, care ar vrea sa intre in invatamant, care cred ca au ceva de spus, nu reusesc sa intre.
    examene, titularizari, grade…astea inseamna ca oamenii sunt experti in domeniul lor, cum de nu reusesc sa scoata ceva bun din cunostintele lor.
    e ceva in neregula aici…
    pacat.

  2. În sfârșit! Ce bine că aud cum e pus punctul pe “i” legat de reperele manualelor ce vor să fie.
    Vă rog, mai repede și spre gimnaziu și primar, acolo se pun bazele autonomiei in a studia, plus toate apucăturile ca toceala papagalicească după ce dictează profesori lipsiți de talent. Mulțumesc!

  3. Deci cei care fac manualele nu pot face un manual care sa fie bun adică sa poți preda cap-coadă dar profesorul trebuie sa facă treaba celui care a făcut manualul sub deviza”adaptam materia”.Jalnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel al profesorilor de limba franceză și limbi romanice din Argeș la universități și institutele de cultură pentru câte două ore la limbile moderne, în trunchiul comun de liceu – proiect planuri-cadru: O oră pe săptămână înseamnă meditații

Profesorii de limbi romanice și limba germană din Argeș cer păstrarea a cel puțin două ore săptămânal pentru fiecare limbă modernă în trunchiul comun al planurilor-cadru pentru liceu, avertizând că…
Vezi articolul

Băieții români părăsesc casa părintească în medie la vârsta de 30 de ani, iar fetele – la 25 de ani / România – țara cu cei mai mulți tineri care trăiesc în gospodării supraaglomerate – Eurostat

Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată decât media europeană – în medie, la 27,7 ani, dar vârsta este considerabil mai ridicată în cazul persoanelor de sex…
Vezi articolul

Zeci de elevi din școala vizitată de Klaus Iohannis la Buzău, folosiți pentru imaginea președintelui: au fost puși să stea în soare ca să-l asculte cum vorbește despre drogurile de la festivalul Saga, pensii, inflație și legile securității. La final, aplauze

“Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, să venim cu abordări mai moderne, mai actuale”, a spus președintele Klaus Iohannis în declarațiile de presă…
Vezi articolul

VIDEO Doar 14 școli fără încălzire la nivel național, raportate în ședința cu prefecții de astăzi. Ministrul de Interne: Îi rog pe prefecți să ne explice cum s-a petrecut acest miracol din 24 august, când au raportat 574 de unități fără încălzire

Prefecții au raportat doar 14 școli la nivel național care nu au până acum încălzire, în condițiile în care acum o săptămână s-au raportat 574 de unități de învățământ aflate…
Vezi articolul

Majoritatea elevilor învață pentru scopuri imediate, cum ar fi pregătirea pentru evaluările de a doua zi – raport Teleskop în peste 40 de școli / Nu există intervenții sistemice semnificative privind metodele de învățare

Majoritatea elevilor din școlile participante la studiul „Școala mai aproape” practică o învățare pe termen scurt, determinată de metodele de evaluare folosite de profesorii lor în școli, arată raportul realizat…
Vezi articolul