Marian Preda, rectorul Universității din București: Fiecare facultate va pregăti un program de dezvoltare comunitară și va adopta o comunitate dezavantajată pe care o va sprijini – VIDEO

3.172 de vizualizări
Sursă foto: Universitatea din București / Marian Preda
Fiecare facultate a Universității din București va pregăti un program de dezvoltare comunitară și va adopta o comunitate dezavantajată pe care o va sprijini, a anunțat joi rectorul Universității București în cadrul conferinței de presă de lansare a Fundației „Virtute et Sapientia”.

Declarațiile rectorului Marian Preda:

De ce o preocupare pentru mediul social? Orice universitate modernă are trei misiuni și anume aceea de a pregăti resurse umane înalt calificate prin programele sale de studii, de a produce cercetare și soluții științifice la problemele care sunt studiate, și facem asta prin cercetătorii noștri și institutele de cercetare, și de a se adresa problemelor societății pentru că universitatea este un actor social important.

Suntem o universitate a comunității, a Bucureștiului, o universitate centrală și nu doar prin poziționarea noastră geografică, o instituție fondatoare a statului român. De aceea ne interesează problemele sociale, iar universitatea este un excelent coagulator al ideilor și resurselor economice și financiare pe care să le dirijeze spre rezolvarea problemelor sociale pentru propunerea și producerea acestor soluții.

În strategia Universității din București, pentru acest ciclu de 4 ani, fiecare facultate va pregăti un program de dezvoltare comunitară și va adopta o comunitate dezavantajată pe care o va sprijini în diverse moduri. Unele facultăți deja au astfel de proiecte, se vor alătura și altele.

Fundația este un vector prin care putem prelua resurse caritabile din comunitatea academică, cadrele didactice pot dona cei 3,5% din impozitul pe profit către fundație dacă doresc acest lucru, de asemenea, absolvenții noștri pot contribui cu resurse, pot face voluntariat pentru rezolvarea unor probleme sociale.

Vom fi prima universitate din România care are un program structurat și de dimensiuni considerabile adresat elevilor defavorizați din mediul rural. Ne adresăm lor, deși în România 45% din populație trăiește în mediul rural, doar 20% din studenții noștri au domiciliul în mediul rural, iar cifrele sunt și mai mici în alte instituții.

În plus, pe lângă aceștia care au ajuns la facultate, sunt mulți alții cu potențial care nu reușesc să rupă cercul vicios al resurselor materiale limitate, al lipsei de educație a părinților lor, al problemelor pe care le au școlile din mediul rural cu profesori suplinitori, lipsa accesului la internet, lipsa accesului la resurse moderne, condiții accentuate de pandemie. Noi vrem să le compensăm pentru un număr de elevi prin implicarea în acest proiect de mentorat și de suport pe care Universitatea din București îl oferă lor, tinerilor defavorizați dar cu potențial de dezvoltare, începând în clasa a VII-a a VIII-a cu selecția lor și până la intrarea la facultate.

Fundația „Virtute et Sapientia” își propune să susțină și să promoveze valorile educației și științei prin inițierea de proiecte și activități care să valorifice capacitățile didactice, de cercetare și implicare socială ale comunității academice a Universității din București. Primul program al acesteia, UB SEED | Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați, are ca obiectiv susținerea elevilor cu potențial, care provin din comunități dezavantajate. Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor, Agenția „Împreună” și World Vision România”, se arată într-un comunicat de presă al Universității din București.

Programul își propune să sprijine anual un număr de 60 de elevi pe o perioadă de cinci ani școlari, începând cu clasa a VIII-a și până la admiterea la facultate. Inițiativa se adresează elevilor care provin din familii cu venituri reduse și pentru care mediul socio-economic reprezintă un posibil risc pentru continuarea educației și a formării lor.

Sursă foto: Universitatea din București


2 comentarii
  1. UB ar trebui ca mai întâi să se ocupe de materialele de care au nevoie profesorii la ore (laptop, programe cu licență etc.) și pe care le cumpără mereu din salariu, finanțând învățământul. Dacă te angajezi pilot aduci avionul de acasă?

  2. O idee excelenta! Sa speram ca si implementarea va fi de asemenea coerenta si viabila, si nu uitata la sertar intr-un birou, cum a fost cu “Romania Educata”, un proiect atemporal ascuns intr-o biblioteca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Protest al elevilor în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a elimina transportul gratuit și pentru ei, după anunțul Premierului că gratuitatea pentru studenți pe calea ferată va fi eliminată

Mai mulți elevi din Constanța au ajuns în această dimineață la București pentru a protesta în fața Guvernului, potrivit unui mesaj publicat pe pagina Asociației Elevilor din Constanța. Aceștia susțin…
Vezi articolul

Profesorii vor face triajul epidemiologic „observațional” al elevilor și nu mai au reguli impuse de distanțare în cancelarie, potrivit proiectului de ordin de ministru pentru redeschiderea școlilor

„Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare”, potrivit noului ordin de ministru cu regulile pentru redeschiderea școlilor, obținut de Edupedu.ro în stadiu de proiect.…
Vezi articolul

Student la master și la licență, simultan, în aceeași facultate? Se întâmplă la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, acuză un fost decan. “Pot exista” astfel de situații, spune instituția. Ministrul a trimis corpul de control

La Universitatea Andrei Șaguna (UAS), instituție privată de învățământ superior din Constanța, studenții pot urma simultan studii de licență și de master, acuză fostul decan al Facultății de Psihosociologie de…
Vezi articolul