Mircea Dumitru: CNATDCU nu a primit nicio sesizare până acum pentru analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode / Dacă analiza stabilește că este un plagiat, ministrul Educației decide retragerea titlului de doctor

380 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: INQUAM Photos – Raul Stef
“Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) verifică tezele de doctorat cu suspiciuni de plagiat doar dacă cineva face o sesizare, oamenii ar trebui să sesizeze și nu am aflat ca cineva să fi făcut o sesizare până acum în cazul tezei ministrului Lucian Bode. CNATDCU nu se poate autosesiza”, explică pentru Edupedu.ro, Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU.
  • Cristian Ghinea, USR, după o primă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode spunea că “este o rușine pe obrazul Guvernului dar și al mediului academic, vorbim despre Universitatea Babeș-Bolyai care a acordat un doctorat pe această bază” – detalii aici
  • Experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja, spune pentru Edupedu.ro, rectorul UBB Daniel David

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca declara azi, printr-un comunicat de presă, că verificările pe care le face în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, despre care Edupedu.ro a scris aici, sunt un demers intern. UBB notează, totodată, că “instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități”.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, care a precizat: “CNATDCU verifică doar dacă cineva face o sesizare, oamenii ar trebui să sesizeze. CNATDCU nu se poate autosesiza. Deocamdată nu am aflat ca cineva să fi făcut vreo sesizare. 

Dacă avem o sesizare din partea unei persoane sau a unei instituții, se numește o comisie de specialiști comise; aceasta poate fi alcătuită din cei care sunt deja membrii în comisia de specialitate CNATDCU. Sesizarea are un anumit format și este înaintată către UEFSCDI, și trebuie să îndeplinească anumite condiții: adică să se spună foarte limpede cine face sesizarea, care sunt motivele eventual dacă poate să ofere două trei pasaje care sunt identificate ca fiind plagiate.

În cazul de față e vorba de științe politice, probabil. Dacă rezultatul este unul care să confirme suspiciune, atunci referatul respectiv ajunge în Consiliul General care urmează să-l valideze sau să-l infirme în funcție de caz”.

Edupedu.ro: Analiza CNATDCU se bazează pe cea a Universității care a emis diploma de doctor, în acest caz cea a UBB?

Mircea Dumitru: Nu, analiza CNATDCU este una independentă, realizată cu o comisie de specialiști. Instituția unde s-a susținut teza care a emis titlul de doctor diploma (n. red. în acest caz este Universitatea Babeș Bolyai), potrivit legii, este chemată să dea doar un punct de vedere instituția poate să ofere sau poate să nu ofere un punct de vedere. Au fost situații în care universități nu s-au pronunțat. Asta nu împiedică Consiliul General să meargă mai departe cu procedura. Punctul acesta de vedere al instituției al Universității este opțional și nu este decisiv, în sensul că s-ar putea ca Universitatea să spună că nu-i nicio problemă, iar CNATDCU să dovedească prin analiza comisiei că este totuși o problemă”.

Edupedu.ro: În situația în care decide că este plagiată teza de doctorat, se retrage titlul de doctor ministrului Lucian Bode? 

Mircea Dumitru: În această situație Consiliul General trimite ministrului Educației un punct de vedere, și ministrul este cel care în ultimă instanță ia decizia și poate să decidă să retragă titlul sau nu”.

Amintim, USR susține, într-un comunicat de presă, că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar verificarea lucrării arată că ministrul de Interne a tradus și copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia, fără să indice surse. – detalii aici

Cristian Ghinea, membru USR, a precizat că vor depune “o sesizare și la CNATDCU, care e organismul legal care trebuie să facă analiza oficială”. Deja USR a cerut Universității Babeș-Bolyai să ofere informații legate de teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode: “Credem că este important și pentru această universitate să scape de ideea că se acordă plagiate pur și simplu prin traducere mot-a-mot a unor texte disponibile pe internet. Astfel, oricine poate obține o teză de doctorat dacă traduce niște chestiuni de pe internet”, mai spunea Ghinea.

Informații de context

Recent, ministrul spunea că “teza este accesibilă la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, cât și la Biblioteca Națională. Toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat teza de doctorat mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți”, spunea Bode. Însă jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu a putut fi consultată public decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională, și fără permisiunea de a fotografia lucrarea.

După acest anunț, USR a spus că va transcrie de mână cu ajutorul voluntarilor, teza de doctorat a ministrului de interne, “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual“, care are 220 de pagini “cu tot cu coperți”. “Bibliografia conține 50 de cărți, una menționată de două ori. 40 de cărți sunt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană”.

Ghinea a amintit luni că, datorită unui amendament USR, tezele de doctorat pot fi accesate in format digital, însă “este oarecum amuzant că după ce am reușit să trecem amendamentul, interpretarea legii de către Biblioteca Națională a dus de fapt la o restrângere a modului de acces la această teză, pe care am reușit să-l depășim prin transcrierea (tezei de doctorat) cu voluntarii noștri”.

Directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu a precizat că teza ministrului Bode n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor. – Mai multe detalii aici

De precizat, jurnalista Emilia Șercan a spus că nu va accepta să verifice teza de doctorat transcrisă de membrii USR, în cazul ministrului Bode, pentru că “e o acțiune politică”.


2 comments
  1. Oare Mircea Dumitru nu stie ca deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea?
    Nicio comisie nu poate reanaliza continutul stiintific al unei teze intrate in circuitul civil. Asta spune CCR. Si CCR mai spune ceva: titlul nu poate fi retras de catre minister, iar o instanta de judecata poate retrage un titlu doar daca nu s-a respectat procedura de acordare a acestuia, nu pe motive de plagiat.

  2. Oare Mircea Dumitru isi da seama cat de penibila e asta cu “nu a primit nicio sesizare”. Nu cred ca el a scris legea, dar sper ca recunoaste ca e o mizerie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban: Actul de educație trece printr-o transformare: discutăm despre un alt mod de predare/interacțiune cu elevul, despre colegi care trebuie să colaboreze la distanță, oameni care învață din mers să profeseze altfel decât au făcut toată viața

Actul de educație în România trece în prezent printr-o transformare care presupune un alt mod de predare și de interacțiune a dascălului cu elevul”, colaborare de la distanță și „oameni…
Vezi articolul

Politehnica București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de fuziune. Discuții cu încă cinci instituții de învățământ superior, din București și din țară, pentru aderarea la noua universitate, care urmează să fie stabilită prin lege

Peste 40.000 de studenți și circa 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice ar urma să aibă, pe baza datelor actuale, viitoarea Universitate Națională de Știință și…
Vezi articolul

Școlile pot decide intrarea în online a elevilor. Aura Danielescu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Timiș: Li s-a dat autonomie consiliilor de administrație să-și asume responsabilitatea unor decizii

„În contextul în care ordinul de ministru care modifică regulamentul ROFUIP vine și spune cu precizări, introducând niște alineate noi, care sunt momentele în care consiliul de administrație poate să…
Vezi articolul