Cristian Ghinea, USR, după o primă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode: Este o rușine pe obrazul Guvernului dar și al mediului academic, vorbim despre Universitatea Babeș-Bolyai care a acordat un doctorat pe această bază

486 de vizualizări
Foto: captură – video
USR a depus o solicitare la Universitatea Babeș-Bolyai prin care cere informații legate de întregul dosar privind teza de doctorat a lui Lucian Bode: “Teza de doctorat este doar un punct final al procesului academic. Domnul Bode a stat 7 ani la școala doctorală, trebuie să știm când a fost admis, a fost cu plată, a fost fără plată”. În plus, USR a anunțat că vor depune o sesizare și la CNATDCU, “care e organismul legal care trebuie să facă analiza oficială”, după cum a declarat astăzi, la Parlament, deputatul Cristian Ghinea.

USR susține într-un comunicat de presă că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar verificarea lucrării arată că ministrul de Interne a tradus și copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia, fără să indice surse.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor europene, inițiatorul demersului de transcriere a tezei ministrului, a spus că “sunt introduceri de titluri academice introduse pe Google. Cine a scris această teză nici măcar nu a intrat în articolul propriu-zis. Vorbim doar de introduceri disponibile gratuit, deci nu ai nevoie de abonament la reviste academice și sunt puse pur și simplu în teza de doctorat. Evident e nevoie de o cercetare mai amplă, e nevoie de o comparație a cărților originale citate acolo în teză pentru că ce am făcut noi a fost doar să punem cele mai flagrante exemple găsite din surse deschise. Noi credem că este o rușine pe obrazul Guvernului ca și a mediului academic. Vorbim de Universitatea Babeș-Bolyai care acordat un doctorat pe această bază“.

Ghinea a precizat că a cerut Universității Babeș-Bolyai să ofere informații legate de teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode.

“Astăzi, USR a depus o cerere de informații publice la Universitatea Babeș-Bolyai prin care cerem să se facă public întreg dosarul acestei teze de doctorat. Teza de doctorat este doar un punct final al procesului academic. Domnul Bode a stat 7 ani la școala doctorală, trebuie să știm când a fost admis, a fost cu plată, a fost fără plată. În fiecare an de școală trebuie să se facă niște referate de cercetare pe care profesorii trebuie să le aprobe. Profesorii trebuie să scrie niște reacții la aceste referate. Vrem să vedem toate aceste materiale scrise de domnul Bodea și de domnul profesor Adrian Ivan, rectorul de la SRI (n. red. cel care a coordonat teza de doctorat a lui Lucian Bode) și de alți profesori care au fost în comisia de acordarea acestui doctorat”.

Mai departe, va urma și o sesizare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare pentru a verifica teza de doctorat, dacă este plagiată: “Vom depune o sesizare și la CNATDCU, care e organismul legal care trebuie să facă analiza oficială. (…) Este o cerere către universitate credem că este important și pentru această universitate să scape de ideea că se acordă plagiate pur și simplu prin traducere mot-a-mot a unor texte disponibile pe internet. Astfel, oricine poate obține o teză de doctorat dacă traduce niște chestiuni de pe internet”.

Recent, ministrul spunea că “teza este accesibilă la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, cât și la Biblioteca Națională. Toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat teza de doctorat mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți”, spunea Bode. Însă jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu a putut fi consultată public decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională, și fără permisiunea de a fotografia lucrarea.

După acest anunț, USR a spus că va transcrie de mână cu ajutorul voluntarilor, teza de doctorat a ministrului de interne, “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual“, care are 220 de pagini “cu tot cu coperți”. “Bibliografia conține 50 de cărți, una menționată de două ori. 40 de cărți sunt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană”.

Ghinea a amintit luni că, datorită unui amendament USR, tezele de doctorat pot fi accesate in format digital, însă “este oarecum amuzant că după ce am reușit să trecem amendamentul, interpretarea legii de către Biblioteca Națională a dus de fapt la o restrângere a modului de acces la această teză, pe care am reușit să-l depășim prin transcrierea (tezei de doctorat) cu voluntarii noștri”.

Directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu a precizat că teza ministrului Bode n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor. – Mai multe detalii aici

De precizat, jurnalista Emilia Șercan a spus că nu va accepta să verifice teza de doctorat transcrisă de membrii USR, în cazul ministrului Bode, pentru că “e o acțiune politică”.

Citește și:
USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat
Emilia Șercan: Nu voi accepta să verific teza de doctorat transcrisă de membrii USR, în cazul ministrului Bode, e o acțiune politică / Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură
Directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu: Cartea ministrului Bode n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor. Am dispus, în mod excepţional, prelucrarea cu prioritate a acestei cărţi / Un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziţia publicului
Un fragment din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost transcris de mână de voluntari USR, pentru că lucrarea nu există în format fizic și nu poate fi consultată decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională / Teza are 220 de pagini, iar bibliografia conține 40 de cărți care sunt în limba engleză, două în franceză, una în italiană
16 septembrie 2021 – OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare

1 comment
  1. Vorbesc cu dezacorduri, ataca pe toată lumea, sunt niste oameni fără scrupule! și nici curați nu sunt, se vede ce lideri au! unii vor fi find o rușine pt alții, dar ei, in mod sigur, o mare dezamăgire pentru toată lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Din cele 250 de mii de tablete, niciuna nu va ajunge la profesori, deși oficialii ministerului anunțau că și 1.900 de cadre didactice vor primi astfel de instrumente. Condiție eliminatorie pentru elevii săraci: nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet

Din cele 250 de mii de tablete pe care Ministerul Educației a anunțat că le va cumpăra pentru cei care nu au pe ce să învețe online, niciun dispozitiv nu…
Vezi articolul

Noua Politehnica București, formată după fuziunea cu Universitatea din Pitești, își începe activitatea didactică în noua formulă începând cu anul universitar 2023-2024 – legea de înființare a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, înființată prin fuziunea Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, își va începe activitățile didactică în noua formulă începând cu…
Vezi articolul

Amendamentele USR care prevăd ca profesorii să primească mai repede de 5 ani diferențele salariale pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 au fost respinse în Comisia de muncă pentru Senat / Mâine urmează votul în comisia de învățământ

Senatorii din comisia de muncă au respins azi amendamentele la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind diferențele salariale pentru profesori. În prezent, potrivit OUG, acestea urmează să…
Vezi articolul

Intenția Guvernului de creștere a cotei TVA pentru cărți și manuale școlare la 19% este “incompatibilă cu dezideratele proiectului prezidențial România Educată”, avertizează Uniunea Editorilor din România: “Dacă până acum s-a citit puțin în România, de acum înainte nu se va mai citi deloc”

Uniunea Editorilor din România (UER) avertizează că dacă va fi majorat TVA-ul pentru cărți și manuale școlare de la 5% la 19%, în România nu se va mai citi deloc:…
Vezi articolul