Un fragment din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost transcris de mână de voluntari USR, pentru că lucrarea nu există în format fizic și nu poate fi consultată decât pe un calculator fără acces la internet, la Biblioteca Națională / Teza are 220 de pagini, iar bibliografia conține 40 de cărți care sunt în limba engleză, două în franceză, una în italiană

1.795 de vizualizări
Foto: gov.ro
Teza de doctorat a ministrului de interne, “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, are 220 de pagini “cu tot cu coperți, iar bibliografia conține 50 de cărți, una menționată de două ori. 40 de cărți sunt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană. În nici un CV public pe internet nu este menționată cunoașterea vreunei limbi străine”, precizează, într-o postare pe Facebook, fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea. Teza a fost coordonată de Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, susține Ghinea.
  • Teza de doctorat poate fi consultată doar la Biblioteca Națională, în format digital, nu există lucrarea în format fizic, potrivit lui Cristian Ghinea. Documentul poate fi citit pe un calculator care nu are acces la internet, iar fotografierea este interzisă. De aceea, mai mulți voluntari au decis să transcrie de mână teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode, pentru a putea fi verificată de plagiat.
  • În CV-ul publicat pe Camera Deputaților nu se precizează, la capitolul Educație și formare, cunoașterea vreunei limbi străine.
  • USR a dat “startul unui maraton: voluntarii USR vor transcrie teza pentru a putea fi verificată pentru plagiat”.

Cristian Ghinea scrie pe pagina sa de Facebook câteva date legate de teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce a mers cu mai mulți colegi USR la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza de doctorat a ministrului, intitulată “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”.

O descriere a deputatului Marius Vasiliu care a consultat teza de doctorat arată “Câteva date administrative”:

“- teza are titlul: Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual.

– este coordonată de Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan.

– are 220 pagini cu tot cu coperți, cuprins, partea introductivă.

– lucrarea propriu-zisă începe la pagina 9 și se termină la 167. După care avem bibliografie de la pag.198 la 220.

– în cuprinsul lucrării, la paginile 165-167, integral, sut enumerate legi și HG-uri

– stilul este probabil Arial, font de 14, spațiere la 1,5 rânduri, cu antet și note de subsol (cel mult 25 rânduri/pagini).

Câteva date amuzante despre bibliografie (22 de pagini):

– conține 50 de cărți, 1 menționată de 2 ori. 40 sunt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană. (..) În nici un cv public pe internet nu este menționată cunoașterea vreunei limbi străine.

– se regăsesc și 80 de articole, cele mai multe în engleză, 3 dintre ele se repetă, iar unul este invocat și la cărți.

– sunt enumerate și 27 de acte normative

– la sursele on-line, printre primele menționate regăsim la pagina 213, Dicționarul explicativ al limbii române, ediția 2009

Concluziile lucrării, de la pagina 192 la 196:

„Din perspectiva României, securitatea energetică este un element fundamental al securității naționale, iar poziționarea noastră geostrategică implică atît provocări cît și impedimente. Pe de o parte, aflându-ne la periferia Uniunii Europene este mai dificilă integrarea logistică și operațională cu statele dezvoltate. Pe de altă parte, ne aflăm într-o proximitate favorabilă față de resursele de energie: Caucaz, Orientul Mijlociu, Rusia. Cu toate acestea, România mai are mult de investit în dezvoltarea securității energetice și asta cel puțin la nivel politic, atât intern cât și extern. Este nevoie de o dezvoltare și actualizare a cadrului legislativ, de o transformare a standardelor în conformitate cu principiile promovate la nivel european și de o creștere a rezilienței sistemelor energetice.

(…)

În tot acest timp și cumulând aceste procese cu provocările cadrului normativ dinamic, României îi lipsește încă o Strategie Energetică modernă, adaptată atât nevoilor sectorului, cât și cetățenilor, care să poată structura obiectivele pe termen mediu și lung ale României în ceea ce privește domeniul energetic la nivel național, cât și angajamentele la nivelul Uniunii Europene. Astfel, politicile în domeniul energetic trebuie structurate pe două coordonate: interesele României ca lider în regiune și aplicarea politicilor și standardelor europene în materie. Mecanismele de integrare ale sectorului energetic național în cel european și alinierea la standardele europene sunt facilitate de două avantaje certe pe care România le posedă comparativ cu alte state: o structură echilibrată a producției de energie și resurse naturale relativ mari. În același timp însă, așa cum am mai menționat, nu trebuie ignorate riscurile sistemice cu care se confruntă sistemul energetic românesc.

Pentru a deveni un pol de referință în domeniu, Strategia Energetică a României trebuie să fie asumată de întreaga clasă politică, implementată și actualizată permanent în funcție de evoluțiile viitoare care ulterior ar trebui evaluate anual printr-un raport prezentat de Guvern în fața Parlamentului.

De asemenea, asigurarea securității energetice a României și creșterea gradului de autonomie energetică bazate pe un sistem Energetic Național eficient în toate sectoarele sale (extracție, aprovizionare, producere, transport, distribuție și furnizare) care să genereze competitivitate economică accesibilitate și protecție a consumatorului, precum și dezvoltare durabilă vor constitui un suport pentru politicile economice din sectoarele industriale și nu numai”.

Informații de context

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, teza de doctorat a lui Bode poate fi consultată pe un calculator la Biblioteca Națională, însă acesta nu are acces la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă, astfel că nu se poate stabili procentul în care autorul s-ar fi inspirat din alte lucrări, conform G4Media.ro.

Cu o zi înainte, joi, ministrul Lucian Bode a transmis că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este publică, la două biblioteci din țară, iar cei care spun asta ”își bat joc” de munca lui: ”E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”, a spus ministrul de Interne joi seară, la Digi24, scrie G4Media.ro.

Teza este accesibilă la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, cât și la Biblioteca Națională. Toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat teza de doctorat mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți”, spunea Bode.


3 comments
  1. Unele detalii tehnice:
    1.La redactarea lucrărilor de licență și doctorat se recomandă folosirea tipului de litere TIMES NEW ROMAN, iar mărimea literelor să fie de 12. (Cu mărimea 14 lucrarea pare să fie mai multă.)
    2.Autorii trebuie să completeze o declarați pe proprie răspundere care să conțină sintagma: ”Lucrarea este elaborată de mine și nu reprezintă un plagiat.”
    3.Bode is a good boy. Pardon: Bode BYE, BYE!
    Ps.
    Sănătate multă pentru Doamna Emilia Șercan și colaboratorii ei!!!

  2. 1. UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE „CAROL I”
    Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate
    PERSPECTIVE ALE SECURITĂŢII ŞI APĂRĂRII ÎN EUROPA

    2. UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE „CAROL I”
    Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate
    SECURITATEA ENERGETICĂ
    Dr. Cristian BĂHNĂREANU

  3. >>40 de cărți sunt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană
    Sunt mai multe posibilitati si combinatii:
    1. Dr. Bode a scris singur aceasta capodopera si a folosit Google Translate.
    2. Dr. Bode a pus o bibliografie la misto ca sa arate ca este un telectual important.
    3. Dr. Bode a folosit un ghost writer si a platit lucrarea. E posibil ca ghost writerul sa stie engleza, franceza, italiana etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul român al educației a criticat dur școala online, la reuniunea de la Strasbourg a miniștrilor educației și tineretului din statele UE: “Nimic nu este mai dramatic decât să fii nevoit să închizi școlile sau să le treci în online fără a fi pregătite”

Sorin Cîmpeanu a criticat aspru școala online, de data aceasta în cadrul discursului pe care l-a susținut la reuniunea de la Strasbourg a miniștrilor educației și tineretului din statele UE.…
Vezi articolul