Testare obligatorie în școală pentru elevi și profesori, un nou algoritm de funcționare a școlilor și program pilot de testare în curtea școlii în weekend, cerute de reprezentanții elevilor

17.724 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ, de două ori pe săptămână, printr-o procedură clară care să se poată efectua în spaţiul şcolar, precum și ambalarea testelor în kituri individuale, „fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac”, sunt cerute de Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-un comunicat, potrivit Agerpres.

De asemenea, reprezentanții elevilor doresc adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli, incluzând mai mulţi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.

Totodată, CNE cere şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, în aşa fel încât să existe o procedură “clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase, dar şi pilotarea şi, apoi, extinderea unui program de tipul “testare în curtea şcolii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – cu prioritate în unităţile de învăţământ care nu dispun de un cabinet medical.

E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească“, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit unui comunicat remis presei.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a convocat ieri o ședință de lucru, unde s-a discutat și despre testarea elevilor: „În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală”, potrivit comunicatului Guvernului.

Comunicatul integral, aici:

10 comments
  1. Da…ok
    Și școlile care au cabinet medical și un singur asistent acela cum face să testeze tot personalul și toți elevii din școală de 2 ori pe săptămână?
    Cred că nu sunteți sănătoși la cap!!!

  2. Testele de salivă sunt o glumă proastă! Propun să fie verificate pe pacienți deja diagnosticați cu covid, ca să vadă și miniștrii lu pește prăjit că sub 1% dau rezultate real. Tineri infectați care fac testele de salivă și ies negative, apoi sunt testați pozitiv la testele PCR. Acum să facem circul mai mare, să încingem hora în curtea școlii, în uichend, că tot nu avem ce face cu timpul nostru. Ce-ar fi, totuși, să ne testăm la medicii de familie de care aparținem? Cu teste adevărate, nu cu scuipători fabricate în condiții ciudate și importate de chiloțari, livrate la kil! Mai lăsați-ne să facem lucrurile normal, școală la școală și tratamente și testari la medic. Nu sunt medici suficienți? Angajați, în pana mea, că în instituțiile în care trebuie să plasați voi pupătorii, angajați cu spor!
    Testare corectă și profesionistă, triaj zilnic în școli și școală online la peste 3 la mie incidența în localitate. Și explicați corect oamenilor diferența dintre vaccinare și testare…că una nu înlocuiește pe alta…și că persoanele vaccinate trebuie sa se testeze și ele că și ele se pot infecta si pot infecta pe alții, doar ca au șanse mai mici sa ajungă în spital sau să dea colțul.
    Politica proastă a încălecat profesioniștii și asta omoară oameni. Vai de noi ce va urma!

  3. :)))))))))
    În curtea scolii și în fundul curții….
    Programele de satira sunt total depășite de Ministerul Comediei.
    Aștept ziua de mâine. Sa nu ma dezamăgiți.

  4. Bine ca cer elevii sa fie testati si profesorii! Conducerea ministerului de profil considera profesorii si personalul din scoli un fel de sclavi, buni sa ambaleze gratis testele pentru care altii au castigat purcoaie de bani, dar fara drept de a bineficia si ei de aceleasi teste!
    Rusine le-ar fi daca ar stii ce e aia, dar ei stiu ce e tupeul, oportunismul, traseismul politic!

  5. Propunerea e foarte buna, insa vine mult prea tarziu. Pe de alta parte, nu elevii trebuie sa se ocupe de asa ceva. Toate acestea trebuiau implementate deja de mult, de foarte demult, inca din Sep-2021, la debutul valului 4. Oricum si pentru valul 5 e deja tarziu sa discutam de “propuneri”, de “gasire solutii”, de “strategii”. Tsunamiul s-a declansat deja (azi avem 4000 de cazuri, dublu fata de ieri). Vorba dr. Jurma, tot ce se mai poate face este sa strangem din dinti si sa speram….

  6. Daca nu scuipati public nu va simțiți luati in serios, dragilor?
    Nu va e bine sa scuipati acasa pentru testare?

    1. Sa nu uitam, ca a prima zi dupa ce sau împărțit primele teste în scoli, se vindeau deja pe net.
      Deci au scuipat acasă. Dar nu în test, ci în palme, ca le da statul bani pentru 100 ml de ceva tărie.
      Copii tot netestati sint trimiși la școală!

  7. Ca un ministru se încăpățâneaza sa considere scoala online un “esec”, dai vina pe varsta, pe mărginire etc
    Dar cand elevi ai anului 2022 (si care chipurile reprezinta elevii României ) scuipa in san cand pomenesc de scoala online, este de prost gust si strigător la cer.

    1. Ai un fix cu scoala online? Hai sa inlocuim profesorii cu roboti atunci! Scoala online nu este pentru oricine. Asacum nu toti avem stofa de creatori de continut sau vloggeri sau macar aspect, asa si invatamantul online nu e pentru oricine. Pentru lectii online, webinarii, sunt oameni care chiar inainte de pandemie aveau o inclinatie speciala. Romania inca se incapataneaza sa die a “romanului care stie de toate si rezolva orice cu o sarma”. Haideti, fratilor, sa dam elevilor posibilitatea la educatie online de calitate cu profesori deja formati pe asa ceva, peofesori cr fac asta cu placere si dedicare si care au ales acest mod de predare, nu carora li s-a impus prin fisa postului in mod dictatorial si pe propriile resurse. E nevoie de dispozitive de calitate, transmisii si inregistrari ca lumea, nu cu o cartela de 5 euro. Puneti oameni capabili, nu obligati un profesor in prag de pensie sa se updateze. Ala nu are nici puterea, nici interesul sa o faca. Iar noi, cei trecuti de 40 de ani si care avem alta formatie profesionala am prefera ca oameni competenti sa predea online, nu sa ne muncim noi mintea cum ne platim facturile la curent, la gaz pe cand vorbim unor buline. Cine are urechi de auzit …

  8. Prostii!
    Week-end-ul îl fac unde vreau, nu merg 50 km (pe banii mei) să mă testez la școală! Nici elevii navetiști nu cred că vor asta!
    Ne testăm acasă, în week-end, dacă trebuie!
    Ce reprezentanți au și elevii… Ca sindicatele noastre :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: “Proiectul România Educată este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Trebuie să fie mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus că are multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației: “Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii.…
Vezi articolul

VIDEO Macron a anunțat închiderea tuturor școlilor din Franța pentru următoarele trei săptămâni: Calendarul va fi adaptat, nu-i lăsăm pe copiii noștri singuri fără școală / Am reușit să ținem școlile deschise pentru 42 de săptămâni, este o investiție în educație, este lupta secolului

Toate școlile din Franța se vor închide până pe 26 aprilie, a anunțat miercuri seara președintele Emanuel Macron, într-o declarație de presă în care a comunicat continuarea restricțiilor dure din…
Vezi articolul