UPDATE Ministerul Cercetării promovează “Standford”: numele reputatei universități americane, scris greșit de opt ori într-un “buletin informativ” al instituției conduse de Sebastian Burduja, absolvent Stanford / Ministerul: “O eroare pentru care ne cerem scuze”

1.156 de vizualizări
Foto: Buletin informativ 41 – MCID
Standford, creativitate și inovație pe tărâmul tribului Muwekma Ohlone” este titlul unui material despre Universitatea Stanford din SUA, publicat într-un recent buletin informativ promovat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. În materialul ministerului din România, numele instituției apare scris corect de mai multe ori, dar de opt ori apare în forma incorectă “Standford”, în condițiile în care materialul preia segmente largi chiar de pe pagina de Internet a Universității.
  • UPDATE: Ministerul a trimis joi redacției următoarele precizări: “Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) realizează, săptămânal, un buletin informativ publicat pe site-ul instituției. Buletinul reprezintă o colecție de informații și noutăți din domeniile cercetării, inovării și digitalizării, precum și o serie de rubrici de tipul “știați că…”. Dintr-o eroare de scriere, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze, în ultimul număr al publicației numele prestigioasei instituții de învățământ Stanford a fost scris greșit. Precizăm că eroarea a fost corectată și buletinul republicat.”

Universitatea Stanford este instituția unde actualul ministru al Cercetării, Sebastian Burduja, a obținut licența în științe politice, potrivit propriului CV.

Materialul inclus în buletinul informativ preia, fără menționarea sursei, multe pasaje de pe site-ul Universității menționate, iar numele greșit “Stanford” apare în pasajele traduse, acolo unde au fost modificate pentru a menționa numele universității. Exemplu: “Astăzi, Standford are o comunitate vibrantă de studenți, în jur de 400 dintre aceștia reprezentând peste 50 de triburi, iar “Muwekma-Tah-Ruk ~ Casa Poporului” este o reședință care celebrează diversitatea popoarelor indigene din America și Insulele Pacificului”, se arată în materialul din buletinul Ministerului (varianta de pe site-ul Stanford: “Today, the university has a vibrant community of Native students, faculty, staff, and alumni. More than 400 students on campus represent over 50 tribes, and “Muwekma-Tah-Ruk ~ The House of the People” is a residence that celebrates the diversity of Indigenous peoples throughout the Americas and Pacific Islands”).

Buletinele informative ale MCID, semnalate miercuri de reprezentanții ministerului, au ajuns la numărul 41, primul apărând în octombrie anul trecut. Ultimele 32 au apărut începând cu ianuarie a.c..

  • “Standford” are precedente pe scena guvernamentală din România. Acum 10 ani, Hotnews.ro semnala că persoana propusă atunci de Victor Ponta pentru postul de ministru al Educației, Corina Dumitrescu, susținea în CV că ar fi studiat la “Universitatea Standford, California”, scriind greșit numele instituției. Universitatea transmitea, atunci, că nu a găsit date care să ateste că Dumitrescu ar fi fost înscrisă sau ar fi finalizat un program al universității”.

Buletinul Informativ transmis miercuri presei de către MCID (aici, lista completă a buletinelor informative):


1 comment
  1. Fiind al Cercetarii ne mentin informati c-o intrebare retorica ,,știați că i se spune Standford?”. Le dam o caruta de bani si ei ne-o arunca pe aia cu ,,eroarea de scriere”. Sigur ca-i si de scriere, da-i mai ales importanta partea cu cititul, pe care au neglijat-o ,,doctoranzii” de prin ,,cercetarea” de pe la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic din Europa: Peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească, arată un studiu al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române

Studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa.…
Vezi articolul

Laserul de la Măgurele, lăsat în ofsaid de partenerii din Cehia și Ungaria care au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare. Dragoș Ciuparu, secretar de stat: Mă aștept ca la CE acest proiect să fie respins, contravine flagrant deciziei din 2012 a executivului european

Laserul de la Măgurele a fost lăsat în ofsaid de partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara…
Vezi articolul