Ministerul Educației anunță că nu cere liste nominale de angajați care intră în grevă generală pe 22 mai, ci doar date numerice ca să poată monitoriza și organiza situația din școli pe perioada conflictului de muncă

2.539 de vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
Ministerul Educației anunță într-un comunicat de presă că nu cere și nu a cerut liste nominale de angajați, profesori și personal auxiliar sau nedidactic, care intră în grevă de luni 22 mai. Instituția precizează că a solicitat directorilor doar date numerice, adică să spună câți dintre angajați vor face grevă generală, ca să poată monitoriza și organiza situația din școli pe perioada conflictului de muncă.

„În cursul zilei de ieri, 18 mai 2023, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația numerică privind participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală anunțată de federațiile reprezentative din învățământul preuniversitar. 

Precizăm că solicitarea a vizat numărul participanților la grevă și nu tabele nominale cu cei care participă. 

Vă asigurăm că orice solicitare a Ministerului Educației este realizată cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu atribuțiile privind coordonarea şi monitorizarea activităţilor didactice, precum şi a activităţilor extraşcolare ale elevilor“, transmite Ministerul Educației.

Comunicatul Ministerului Educației vine după ce instituția a transmis ieri o solicitare urgentă în școli, prin inspectorate, ca să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai, informație publicată pe surse de Edupedu.ro Directorii au avut termen până vineri la ora 9 să completeze formularul, cifrele fiin prezentate de inspectorii școlari generali vineri la ora 10 în videoconferință cu reprezentanții Ministerului Educației.


8 comments
 1. bai cum naiba sa suspende contractele de munca?? e ilegal, cum au adoptat asa ceva anii trecuti?

  Pai daca ai contractul suspendat esti ca si dat afara, deci stai acasa.

  Se incalca dreptul la greva, ar trebui numai ptr aceasta clauza abuziva si restrictionanta sa se faca greva totala 6 saptamani si sa vada toata lumea cat de necesari sunt profesorii.

  Uite e timpul ca toti care injura profesorii si demigraza sa simta pe pielea lor cum e sa nu aibe profesori.

  Hai sa ne cacam si noi pe examene si supravegheri la bac si evaluari si titularizari si tot ce vor ei, cum se caca ei pe meseria de profesor.

  1. CIM se suspendă de drept în mai multe situații, inclusiv în perioada de grevă. Dar, de exemplu, și în perioada de concediu pentru creșterea copilului. Și sunt și alte situații, prevăzute în Codul Muncii.

   Au avut grijă să modifice prevederile privind greva, pentru ca personalul didactic să fie prezent în unitate chiar dacă e grevă, în decembrie 2022. Dar nu e nimeni obligat să intre la ore – practic, ești acolo, semnezi condica de prezență cu ”grevă” și îți vezi de treabă până la încheierea programului. Niciun director nu te poate obliga să supraveghezi pe nimeni și nimic, niciun inspector sau ministru sau premier nu te poate amenința în vreun fel.

   La concursuri și examene e la fel – nu e obligatorie participarea. De bună voie nu mă înscriu, iar dacă mă înscrie cineva pe ascuns (când se trimit celebrele GoogleDocs cu listele doritorilor), telefonul meu e închis în perioada respectivă.

   Nu e așa greu. Hai să vedem cât de bine le pică – mai sunt 10 zile până clasa a 12a termină oficial cursurile și 3 săptămâni (cu o pauză lungă în mijloc) până termină a 8a. Să vedem cine le face înscrierile când și personalul nedidactic și auxiliar e în grevă.

 2. Ni s-au cerut liste nominale si facute “urgent”. Se grabesc directorii politruci sa rezolve “urgent” cu suspendarea contractelor de munca, pe de o parte iar, pe de alta, cine stie cum va folosi isj acele liste, pe cine sa mazileasca atunci cand cred ei ca e cazul, asta vor?!

  1. Chiar mi se pare ciudat să ni se ceară numele…
   Se putea trece un număr și Da sau Nu.
   Chiar și cu notificarea prin care spui că nu intri în grevă și în care trebuie să scrii: Subsemnatul…(deci, numele!)
   Nu sunt profesor de discipline de bac, deci nu fac meditații, am salariu in jur de 3000 lei, rate la bănci, grad didactic II, sunt solidară cu colegii, dar…
   Această grevă sigur nu va rezolva problema fiindcă anul viitor este an electoral și nu se fac măriri de salariu.
   Această grevă doar a încins spiritele între colegi ducând la o dezbinare!

   1. Pe aceasta atitudine se bazeaza ei , avand in mana legi, sa ne taie cheful de greva, pe o parte ai dreptul la greva, pe partea cealalta , o faci in timpul tau liber

 3. Hai să fim serioși!
  Tabelele conțin numele și acordul/dezacordul profesorilor (Da/Nu) cu greva.
  S-a cerut ca cei care nu sunt de acord cu greva să depună la secretariat notificare scrisă!
  De ce, dacă fiecare director știe câți angajați are, iar cei care nu intră în grevă înseamnă diferența dintre totalul angajaților și cei greviști?

 4. SIIIIGUR. Iar marmota învelea ciocolata în staniol.

  Sau poate că cei numiți politic în inspectorate fac exces de zel din dedicație pentru stăpâni. Iar Miclea vrea ca respectivii să angajeze și să dea afara profesorii, pe criterii de ”performanță”.

  Hai să talibanizăm tot, dacă ne-am apucat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
carte Dostoievski

Confruntată cu un val de critici, o universitate din Milano s-a răzgândit și va ține cursul despre scriitorul rus Dostoievski, deși îl anulase “pentru a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune” / Conducerea universității consideră că a fost vorba de o “neînţelegere”

Coducerea Universității Bicocca din Milano a cedat presiunilor, după ce pe reţelele sociale s-a declanşat un protest prin care studenții cereau ca un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski să…
Vezi articolul

Cursuri online în capitala statului Filipine, timp de două zile, din cauza căldurii extreme / 47.000 de școli cu ore decalate sau online în țară / Temperaturi de peste 45 de grade în Asia de Sud-Est

Cursuri şcolare organizate în format online în Filipine, parcuri supraaglomerate în Myanmar şi alertă de caniculă în Bangladesh: Asia de Sud-Est continuă să fie afectată duminică de temperaturi anormal de…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, după adoptarea de către Senat a legilor Educației: „Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev” / Educația centrată pe elev este prevăzută și aplicată de 12 ani, prin Legea 1/2011

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, premierul Ciucă salută adoptarea legilor educației și susține că „Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”.…
Vezi articolul