Ministerul Educației permite masteranzilor care au urmat cursurile la o universitate mai exigentă să susțină disertația la altă unitate de învățământ sau invers / Un masterand de la Universitatea de Vest din Timișoara ar putea să dea examenul final la Universitatea din Petroșani, spre exemplu 

3.828 de vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Masteranzii unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și susține examenul de disertație la o altă universitate acreditată, dacă programul de studii are aceeași denumire și este organizat în același domeniu de studiu, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. 

Conform documentului citat, acest lucru se poate realiza cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituții de învățământ superior, după avizul favorabil al consiliilor de administrație.

Am luat un exemplu de program de studii de master din nomenclatorul programelor de master publicat recent. Universitatea de Vest din Timișoara are programul de studii „Managementul resurselor umane”, program ce face parte din domeniul „Management”. Domeniul „Management” și programul de studii „Managementul resurselor umane” se găsesc și la Universitatea din Petroșani. Acest lucru înseamnă că, potrivit ordinului de mai sus, un absolvent de master de la Universitatea de Vest din Timișoara ar putea să susțină disertația la Universitatea din Petroșani, spre exemplu.

  • Domeniul și programul de studii de mai sus se află și în următoarele universități: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, Universitatea Agora din Municipiul Oradea.

Concret, ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență și disertație. Astfel, după articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16¹, cu următorul cuprins:

„Art. 16¹ — Absolvenții unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și pot susține examenul de disertație la o altă instituție de învățământ superior acreditată, dacă programul de studii de master urmat are aceeași denumire și este organizat în același domeniu de studiu, cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituții de învățământ superior, după avizul favorabil al consiliilor de administrație”.

Până acum, facultățile acreditate puteau să organizeze examen de disertație doar pentru absolvenții proprii atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare.

Ordinul amintit permite ca universitățile să organizeze examenul de disertație și pentru absolvenții altor instituții de învățământ superior acreditate, dacă programele de master au aceeași denumire și domeniu de studiu.

De asemenea, instituțiile de învățământ superior acreditate care desfășoară examen de disertație pentru absolvenții altor facultăți acreditate „prevăd în regulamentul propriu un capitol distinct privind organizarea și desfășurarea acestor examene, inclusiv precizarea modalității acoperirii cheltuielilor”.

Articolul 17 din metodologia amintită anterior se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 17. — (2) O instituție de învățământ superior acreditată poate organiza examen de disertație pentru absolvenții altor instituții de învățământ superior acreditate dacă are în structură programe de studii universitare de master cu aceeași denumire și în același domeniu de studiu, în condițiile prevăzute de regulamentul propriu, cu respectarea prevederilor legale.

(3) Instituțiile de învățământ superior acreditate care organizează și desfășoară examen de disertație pentru absolvenții altor instituții de învățământ superior acreditate prevăd în regulamentul propriu un capitol distinct privind organizarea și desfășurarea acestor examene, inclusiv precizarea modalității acoperirii cheltuielilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Foto: Captură Monitorul Oficial

Menționăm că la art. 11 din metodologie permite absolvenților de studii de licență să își susțină examenul de licență la o altă unitatea de învățământ superior acreditată. „Absolvenții unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și pot susține examenul de licență/diplomă la o altă instituție de învățământ superior acreditată, cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituții de învățământ superior, după avizul favorabil al consiliilor de administrație”.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Rectorul UBB, Daniel David, critică Guvernul și Ministerul Educației că au tăiat locuri bugetate la master și doctorat, atât la nivel național, cât și de la singura universitate românească prezentă în topul Academic Shanghai Ranking 2022

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat

Amendamentul care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari și care a fost scos la lumină de fostul președinte al Consiliului…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu a pierdut alegerile la șefia Senatului Politehnicii București. Noul președinte este Tudor Prisecaru, doctor inginer în științe tehnice, specializarea Cazane de abur

Universitatea Politehnica București și-a ales astăzi președintele Senatului, funcție câștigată de Tudor Prisecaru – prorector din 2016, fost secretar de stat pentru Cercetare în perioada în care actualul rector UPB,…
Vezi articolul

Fostul președinte al Consiliului de etică universitară este păstrat pentru încă 4 ani în CEMU chiar de Ministerul Educației, care constata în vară că a fost angajat titular la două facultăți simultan, lucru ilegal. Trei din cei cinci noi membri provin de la Universitatea Politehnica București

Noua componență a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației care verifică respectarea eticii în universități, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciprian Ion Preda,…
Vezi articolul

Taxe cu 260% mai mari, percepute de ARACIS, agenția care evaluează programele universitare, de la 1 martie. Mădălin Bunoiu, președintele instituției: A crescut la 10.880 lei salariul brut lunar al unui profesor universitar cu vechime maximă, suma de referință pentru stabilirea taxelor

Tarifele decise de instituția care se ocupă cu asigurarea calității în învățământul superior, ARACIS, pentru evaluările instituționale în universități au crescut până la peste 522.000 de lei, de la 1…
Vezi articolul

Liga Studenților Iași acuză că mai mulți profesori de la UMF Grigore T. Popa ar fi comis abuz în serviciu și șantaj, pentru că ar fi condiționat accesul la examene de vaccinarea studenților împotriva Covid-19

Liga Studenților din Iași anunță că a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, prin care acuză cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie…
Vezi articolul

Viitorul sistem post-Brexit privind migrația se va aplica și studenților români – Ambasada britanică, pentru Edupedu.ro / Cât de mare este interesul românilor pentru studii în Marea Britanie

Noile reguli privind imigrația pregătite de guvernul britanic post-Brexit, anunțate săptămâna trecută, se vor aplica și studenților români dornici să învețe în Marea Britanie începând din 2021, potrivit informațiilor furnizate…
Vezi articolul