În domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, o evaluare amplă a tuturor unităților din acest sector va începe la mijlocul lunii martie sau cel târziu în luna mai, potrivit ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Oficialul a spus în transmisiunea online de joi seară, 23 ianuarie, de pe pagina de Facebook a MEC (video mai jos în articol), că a fost transmisă o informare către Sistemul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, prin care institutele au fost îndemnate să se pregătească și să adune datele necesare pentru acest proces.
„În zona de cercetare, dezvoltare, inovare până acum am văzut că lucrurile nu au o arhitectură sănătoasă. Noi avem diverși actori în cercetare, dezvoltare, inovare și este bine că avem actori diferiți. Avem institutele Academiei, avem universități, avem INCD-urile, adică Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare, avem unități de cercetare în sisteme private și, repet, este bine că avem actori diferiți, problema este că uneori sunt prea mulți, se suprapun peste activități, dublează lucruri, nu cooperează unii cu ceilalți, uneori apare o competiție care este distructivă și nu apare o dezvoltare cumulativă”, a declarat David.
Ministrul a explicat că își propune să rezolve problemele de fragmentare, folosindu-se de lucrurile bune realizate anterior. „Și atunci ceea ce mă interesează în această perioadă, nu uitați, scurt-mediu, până prin luna iunie, este să utilizez lucrurile bune care s-au făcut înaintea mea, și anume printr-un program PNRR [N. Red. Planul Național de Redresare și Reziliență]s-a inițiat un proces de evaluare a tuturor unităților de cercetare, dezvoltare, inovare. Am preluat metodologia respectivă – nu mai schimb, mi se pare în regulă – astăzi am dat și informarea în Sistemul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, astfel încât toate aceste instituții să se pregătească, să-și adune datele, pentru că vom începe procesul formal cel târziu, în luna mai, eu sper să fie, de fapt, mijlocul lunii martie”.
În urma acestei evaluări, se va stabili clar statutul fiecărei unități de cercetare: „După această evaluare vom ști foarte clar care unități rămân autonome, independente și le susținem astfel încât să nu mai aibă probleme și blocaje, care ar trebui să fie duse în concentrări academice cu alte unități de cercetare, dezvoltare, inovare și devenind astfel mai puternice și eliminând această problemă majoră care este legată de fragmentare”.
Ministrul a detaliat că evaluarea va fi urmată de o concentrare academică a unităților de cercetare, însă procesul va fi unul voluntar și democratic. „Evaluarea urmată de concentrare academică pentru mine este foarte importantă, dar toată lumea trebuie să știe că această concentrare academică o văd într-o manieră voluntară, democratică, de jos în sus, nu de sus în jos și cu susținere financiară pe o perioadă rezonabilă de 3 sau 5 ani”, a spus ministrul Educației și Cercetării în discuția online cu publicul după prima lună de mandat.
În plus, ministrul a menționat alte măsuri luate pentru a stabiliza acest domeniu: „Mergând în zona, sau rămânând încă în această zonă, vreau să vă spun că zilele trecute am definitivat și Consiliul Național al Cercetării Științifice și Consiliul Național de Etica Cercetării, de fapt conducerea acestor consilii. Astfel încât în acest moment cred că suntem în faza în care o mică reformă a început prin procesul de evaluare, stabilizarea consiliilor și în următoarele luni vom lucra pe alte aspecte importante care țin de funcționare acestui domeniu”.
Informații de context. În România, finanțarea cercetării a fost o problemă constantă, în ciuda țintei de 1% din PIB stabilită prin lege pentru anul 2020. Aceasta a fost amânată repetat, iar în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, termenul a fost extins până în 2027, conform Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027. Programul prevede „majorarea graduală” a bugetului destinat cercetării, cu măsuri care includ stimularea parteneriatelor public-private, dezvoltarea domeniilor STIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și combaterea pseudoștiinței prin sancțiuni pentru promovarea cercetărilor false.
De asemenea, fragmentarea sistemului de cercetare este o provocare identificată de autorități, având în vedere numărul mare de actori implicați: universități, institute ale Academiei Române, Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD-uri) și unități private. Programul de guvernare al Guvernului Ciolacu 2, devenit lege odată cu aprobarea lui în Parlament în decembrie 2024, menționează măsuri precum crearea de poli instituționali de excelență și susținerea unor concentrații academice metropolitane pentru a eficientiza colaborarea și a reduce suprapunerile și competiția distructivă dintre aceste entități.
Din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR – Guvernul Ciolacu 2:
„Cercetare
2. Susținerea Cercetării de vârf în domenii strategice cu potențial de aplicabilitate în economie:
- (…) Finalizarea evaluării organizațiilor de cercetare în anul 2025, în acord cu principiile stabilite prin normele de aplicare ale Legii nr. 25/2023 aprobate prin HG 138/2024 și eficientizarea activității acestora în acord cu rezultatele evaluării; în cazul unei organizații de cercetare care se va integra voluntar, patrimoniul acesteia în integralitatea lui nu va putea fi deturnat spre altă destinație decât continuarea activității de cercetare;
- Finanțarea suplimentară a organizațiilor de cercetare direct proporțional cu performanțele academice obținute, în urma evaluării realizate în baza Legii nr. 25/2023 și lansarea unor programe de finanțare instituțională în sistem competitiv accesibile tuturor universităților și institutelor de cercetare”
VIDEO Discuția ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, live pe Facebook joi, 23 ianuarie 2025:
Foto: © MaddyZ | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.