Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: În noul cod urbanistic vom introduce obligația de a construi creșe, grădinițe, școli și cabinete medicale în cartierele rezidențiale noi. Cetățenii ne întreabă „domnule, eu unde îmi duc copiii?”

462 de vizualizări
creșe noi
Foto: Captură MDLAP
În proiectul noului cod urbanistic, care va reglementa domeniul construcțiilor în localități, vor fi introduse obligații legale pentru administrațiile locale și dezvoltatorii de locuințe astfel încât să fie prevăzute servicii publice esențiale în cartierele rezidențiale noi. Asta a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la Radio România Actualități.

Ministrul a spus că, pentru cartierele construite deja, nu se mai poate construi o instituție de învățământ decât dacă există teren în zona respectivă, dar că de la intrarea în vigoare a noii legislații, autoritățile locale vor fi obligate să prevadă în proiectele urbanistice propuse și aceste servicii – creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale.

”Să fie prevăzute obligatoriu astfel de servicii publice – școli, cabinete medicale să fie asigurate în acel cartier. Cetățeanul care se mută acolo, o familie tânără cu copii, de exemplu, să nu trebuiască să parcurgă o oră până își lasă copilul la o creșă sau la grădiniță, poate chiar în centrul orașului.

Problema noastră este aceea de a preveni asemenea situație în care, după ce s-au deschis aceste cartiere, sau s-au construit, primăria este confruntată cu solicitările cetățenilor care spun „domnule, eu unde îmi duc copiii la grădiniță?”, de exemplu, „m-a mutat în acest cartier unde sunt 1.000 de locuințe…”, a spus Cseke Attila.

Moderator: Pentru aceștia se mai poate face ceva acum?

Cseke Attila: Pentru aceștia, numai dacă este teren disponibil se poate face. N-a existat această reglementare, o introducem acum, astfel încât măcar de aici încolo să evităm asemenea situații și să nu se mai construiască atât de atât de haotic, mai ales în orașe”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba română pentru minorități și elevii români din diaspora – etapa județeană 2024 / Pagină de jurnal despre dorința de a descoperi un mister, cerință la clasa a IX-a

Subiectele și baremele de corectare pentru Olimpiada de Limba și literatura română (OLLR) dedicată elevilor aparținând minorităților și elevilor români din diaspora au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Proba a avut loc…
Vezi articolul

Consultările publice pe tema calendarului școlar 2023-2024 au fost „de formă”, semnalează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL): Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) atrage atenția că „Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante și care vizau interesul suprem al elevului” și consultările publice…
Vezi articolul

România trebuie să își depășească condiția de “analfabet funcțional”, scrisoare deschisă a 14 organizații, în marja debutului aderării la OCDE, care cer renunțarea la orice intenție de a modifica ARACIP

„Dacă Guvernul României va aproba noua Hotărâre de Guvern privind organizarea ARACIP în forma promovată de Ministerul Educației (și care a avut ca termen de avizare 25 ianuarie 2022), executivul…
Vezi articolul