„Am lăsat la latitudinea școlii dacă telefoanele mobile sunt permise în pauze sau în afara orelor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o intervenție la Radio România Actualități. Aceasta a spus că „regulamentul general prevede că ele sunt interzise în timpul orelor de curs și se depun în spații special amenajate”.
Realizator: În noul regulament, telefoanele mobile vor fi interzise la cursuri?
Ligia Deca: „La cursuri erau și până acum interzise. Ce am introdus este posibilitatea ca școala, prin regulamentul propriu, să decidă interzicerea lor oriunde în spațiul școlar. Avem cazuri diferite în țară. Avem școli în marile orașe unde o astfel de măsură poate fi aplicată. Avem și școli în zone de munte sau zone îndepărtate, unde este nevoie ca un copil să aibă un telefon mobil pentru a se putea lua legătura cu el, de exemplu, pentru preluare.
Deci am lăsat la latitudinea școlii dacă telefoanele mobile sunt permise în pauze sau în afara orelor. Regulamentul general prevede că ele sunt interzise în timpul orelor de curs și se depun în spații special amenajate. Dacă profesorul are nevoie de telefoane pentru a desfășura ora sau oare aplicație interactivă, atunci da, sigur, se poate face o excepție.”
Art. 182 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli din Statutul Elevului 2024, Art. 15
„Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească;
h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;”
Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
6 comments
Totul sau nimic. Franta nu se joaca. Olanda nu se joaca. Italia nu se joaca. Numai Romania joaca bambilici si e olimpica la acest sport.
Sa nu va asumati, doamna ministru, nimic! Dacă nu puteți sa aveți o poziție fermă inte-o problemă atât de neinsemnata, ce așteptări sa am în ceea ce privește viziunea globala asupra curriculumului!
vai de el Rofuip…făcut sa fie….ne păzim spatele cu am lăsat la latitudinea scolii …nu se va schimba nimic
Unde e lege nu e tocmeală.Daca se lasă că școlile să decidă,atunci cele care nu au copii o să decidă că da,e voie cu tel,că să le vina copii la școală,iar cele care vor sa se învețe carte și au copii,spun că nu e voie și o să scape de lichele care o se transfere la școlile care permit tel ai care au nevoie de copii.
Nu mai inventati scuze/portite aiurea !
Cautati pe net si vedeti impactul pozitiv al interzicerii telefoanelor in Colegiul Calvijn din Olanda !
Ce e in capul acelor parinti care acasa le interzic statul pe telefon sau le dau voie cu timp limitat, iar la scoala ii lasa sa faca ce vor ?!?
orice lege buna trebuie să aibă o ușița proasta.