Părinții ar trebui să conteste deciziile comisiilor antibullying atunci când există suspiciuni privind evaluarea unor cazuri de violență școlară, a afirmat, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-un interviu pentru HotSpot. „Dacă sunt dubii că interpretarea a fost greșită, recomand contestarea deciziei”, a spus el și a adăugat că „un fals negativ face foarte mult rău”, în timp ce o eventuală eroare de interpretare poate fi corectată.
Ministrul a explicat că există proceduri clare pentru depunerea unei contestații, de la sesizarea conducerii școlii până la nivelul inspectoratelor și chiar al ministerului.
„Bullyingul este o problemă foarte, foarte gravă”, a subliniat Daniel David.
Redăm dialogul referitor la bullying:
Moderator: Adrian Dimache spune așa: când un părinte și o comisie se uită la aceeași înregistrare în care părintele vede o violență, iar comisia antibullying răspunde că nu e bullying, ce mai poate face părintele? Adică, susține el, este cuvântul părintelui împotriva cuvântului a șapte bugetari.
Ministrul Educației, Daniel David: Părintele poate să conteste acea decizie.
Moderator: Avem forme?
Ministrul Educației, Daniel David: Avem forme, poate să conteste decizia, de aceea există directorul școlii, de aceea există inspectorate în județ, de aceea există, până la urmă, o sesizare la nivel de ministru. Bullyingul este o problemă foarte, foarte gravă.
De aceea, dacă sunt dubii că interpretarea a fost greșită, recomand contestarea deciziei. Vă spun de ce: prefer, în primă fază, fals pozitiv decât fals negativ. Ce înseamnă fals pozitiv? Că este o situație interpretabilă și mergi în ideea că este un caz de violență. Bun. Și după aceea, pot să corectez lucrul acesta. Adică, dacă am greșit și am văzut violență unde n-am fost, ne corectăm. Dacă e fals negativ, a fost violență, a fost bullying și ai ignorat acest lucru, face foarte mult rău.
Informații de context
În prima săptămâna de cursuri a anului școlar 2024-2025, toate unitățile de învățământ au fost obligate să stabilească componența Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalității, CPEV, și un grup de acțiune cu acelasi scop, de prevenire și combatere a violenței, conform Planului Național de combatere a violenței școlare.
Atribuțiile comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei sunt stabilite în ROFUIP 2024. CPEV a preluat atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying, conform procedurii de management a cazurilor de violență.
Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile din anul școlar 2024-2025 include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor
Comisia este formată din:
– un director adjunct sau, după caz, coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare;
– 1-3 elevi desemnați de Consiliul școlar al elevilor;
– 1 reprezentant al primarului și 1 reprezentant al consiliului local, membri în Consiliul de administrație al unității de învățământ, cu statut de invitați;
– profesorul-consilier școlar și mediatorul școlar, după caz.
Grupul de acțiune, care va avea întâlniri lunare, va fi format din:
– directorul unității de învățământ;
– membrii comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității;
– un polițist desemnat din cadrul DGPMB/IPJ;
– un membru din cadrul comitetului reprezentativ al/asociației părinților;
– un membru din cadrul consiliului școlar al elevilor;
– un reprezentant din cadrul SPAS/DAS/DGASPC, conform Planului Național de combatere a violenței școlare.
Proceduri
Directorul unității de învățământ emite decizia de constituire și componența nominală a Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, conform ROFUIP 2024.
Fiecare unitate de învăţământ elaborează o procedură privind funcţionarea Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii, în funcţie de nevoile proprii.
Activitatea comisiei se desfășoară prin raportarea și punerea în aplicare a ansamblului prevederilor legale în vigoare care vizează prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării şi, respectiv, afirmă promovarea interculturalităţii, în mediul şcolar.
Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii analizează abaterile disciplinare ale beneficiarilor primari care săvârşesc abateri și propune sancţiunile disciplinare aplicate acestora, potrivit prevederilor statutului elevului, prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ.
Procedura de management a cazurilor de violență școlară conține descrierea cazurilor de violență școlară, exemple de măsuri de sprijin și documente utile școlilor, elevilor și părinților prin care se pot identifica, raporta și monitoriza cazurile.
Vezi aici documente utile pentru identificarea, raportarea și monitorizarea unui caz de bullying.
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
La COLEGIUL NATIONAL “AVRAM IANCU” DIN CAMPENI JUD.ALBA avem urmatoarea situatie repetitiva si generalizata de-a lungul anilor (o sa dau exemplu doar ora de matematica avuta de clasa a -IX-a SN in data de 11.04.2025 H:10:00-10:50,sala 15,cu profesorul B.M.)
1.BULLYING-COMPORTAMENT ABUZIV SI UMILIRE,profesorul de matematica B.M.recurge la abuz de putere exercitat cu intentie asupra elevilor prin actiuni de umilire a elevilor
-in data de 11.04.2025 (H10:00-10:50),pune elevii la clasa sa isi citeasca notele obtinute la testul din data de 04.04.2025 cu voce tare pentru a umili elevii si de a aduce elevii in situatia de a se rade unii de altii (12 note de 4 ,din total de 25 de teste,procent de aprox.50%),fapt ce confirma si “calitatea “actului de predare-invatare .
2.AMENINTARE ELEVI -ABUZ PSIHOLOGIC;profesorul B.M. recurge la amenitari verbale asupra elevilor,cunoscand faptul ca la nivelul C.N.A.I. Campeni s-au facut sesizari de catre o parte din parintii elevilor de la clasa ,in ceea ce priveste comportamentul acestuia ,facand afirmatiile urmatoare:
-“Sa nu mai cerceteze…..ca sunt smecheri…ca o iau pe aratura…sa nu mai faca prostii….sa nu se mai sfatuiasca intre ei.”…amenintand ca daca mai fac aceste lucruri…”va dau lucrare surpriza si va stric mediile la toti…”
-“daca mai aflu ca faceti prostii,o patiti…nu va mai ajut pe niciunul sa va mariti mediile …ca aveti deja 8 note…va inchei mediile asa…nu mai ajut corigentii…”
-“nu va mai sfaditi,ca sunt unii dintre voi care is cu gura mare si de vina si povestiti unul cu altul ca si tiganii…numa cu rugaciuni se mai opreste aici”
3.PREZINTA ELEMENTE DE FRUSTRARE :fata de o situatie de la clasa a-IX-a Filo,facand afirmatiile urmatoare:
-“a fost un singur caz de exceptie la a-IX-a filo le-am dat un punct din oficiu,ca m-or enervat,dar in principiu cam 3 puncte…2-3 puncte”,
-“sunt unii dintre voi care fac prostioare si se iau unul dupa altul si mie mi ciuda pe aia care fac scandal,va spusei…”
-pedepseste elev in mod repetat,
-avem acelasi elev pedepsit in mod repetat ,actual se afla in situatia investigatiilor de specialitate psiholog cu rezultat de teama marcata in a mai participa la orele de matematica avute cu acest profesor si recomandare terapie cognitiv-comportamentala
-scrie pe tabla ” DEZASTRU “,la rezolvarea unui exercitiu la tabla de catre un elev(a)
Mentionez faptul ca detinem dovezi pentru aceste abuzuri.
Mentionez si faptul ca avem depuse nenumarate sesizari la nivelul colegiului.
Mentionez si faptul ca la data de 20.05.2025,sa depus sesizare (recomandata cu aviz de primire )la Ministerul Educatiei si Cercetarii