Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

2.602 vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024, să facă „vizite fără fast” în școli. Mesajul vine în contextul în care, zilele trecute, Deca a avut o serie de întâlniri cu primarii și consilierii județeni sau locali liberali. Cea mai recentă a fost vizita în Călărași, unde ministrul a semnat chiar contracte de finanțare prin PNRR cu 20 dintre edilii de la partidul din care face parte, fără să fie băgați în seamă sau invitați la semnare și primari din alte formațiuni politice, conform relatării unui senator. Între aceste vizite politice a existat și o vizită la Școala Curcani, unde a intrat la activitățile școlii de vară.

Ligia Deca face în ultima vreme vizite prin mai multe zone ale țării, majoritatea fiind acțiuni politice în care oficialul apare alături de șefi de consilii județene, de primari sau de consilieri județeni sau locali PNL. Săptămâna trecută a avut loc o vizita la Călărași. Deca a mers mai întâi la Școala Gimnazială Nr 1 din Curcani, unde erau activități cu elevi aflați în școala de vară. Ministra nu ar fi ajuns la Curcani, dacă nu ar fi avut loc în aceeași zi și două acțiuni de partid la PNL Călărași și la PNL Oltenița, conform surselor Edupedu.ro.

În urma fiecărei acțiuni, Deca a publicat mesaje pe Facebook, iar la finalul săptămânii a postat o fotografie din Școala Curcani și un mesaj în care pare că anunță vizite în școli, susținând că „e mereu ceva de învățat, de aflat, de discutat“.

Redăm mesajul Ligiei Deca:

Mă gândeam ca, odată cu începutul anului școlar, să pornesc și #ziuadeșcoală, o dată pe săptămână.

Ar putea fi luni, ca să am energie pentru întreaga săptămână. Sau vineri, pentru că sigur voi încheia săptămâna bine! De fapt, ar putea fi orice zi. Pentru că nu contează ziua, e mereu ceva de învățat, de aflat, de discutat #lafirulierbii, lângă oamenii care fac lucrurile să se întâmple!

Vizite fără fast, discuții oneste și dorință de bine. Normalitate.

După această vizită, Deca a fost la Călărași, la o întâlnire cu activul de partid. Ciprian Pandea (PNL), senator al României, ales în județul Călărași, a scris miercuri, 23 august, tot pe Facebook, că primarii și președinții de filiale locale PNL s-au întâlnit cu Ligia Deca. Acesta remarcă în textul său că ministrul Educației a semnat doar cu primarii PNL 20 de contracte de finanțare prin PNRR pentru dotarea școlilor, asta înseamnă că ceilalți primari de la alte partide nu au avut prilejul să semneze cu ministrul contractele pentru școlile din localitățile și comunitățile pe care le administrează:

Ne-am reunit în această după-amiază, la Oltenița, în format primari-președinți de filiale locale-directori de deconcentrate, pentru o întâlnire cu ministrul Educației, Ligia Deca, căreia îi mulțumesc, și pe această cale, pentru prezență și pentru sprijin.

20 contracte de finanțare pentru dotarea, cu bani europeni, a unităților de învățământ călărășene, au fost semnate cu acest prilej, de ministrul Ligia Deca și de primarii PNL, finanțarea fiind oferită de PNRR,” – Ciprian Pandea

Foto: Ligia Deca / Ciprian Pandea – Facebook
Foto: Ligia Deca și Costinel Milescu / Ciprian Pandea – Facebook

De la acea întâlnire, Pandea a publicat peste 60 de fotografii:

O altă acțiune de partid a fost în aceeași zi la Oltenița, tot în Călărași. Acolo Deca s-a întâlnit cu primarul PNL Costinel Milescu și cu mai mulți lideri locali ai PNL. Despre această acțiune scria ministrul o zi mai târziu, pe 24 august. Aceasta îl lăuda pe edilul coleg de partid că reabilitează sediul Școlii Gimnaziale „Prof. Lucian Pavel”. Fără să spună o vorbă despre faptul lucrarea este în întârziere – termenul inițial fiind 30 aprilie 2023. Printr-o anexă la contract, termenul pentru reabilitarea școlii în care ar trebui să învețe peste 340 de elevi a fost prelungit până în 31 decembrie 2023. Elevii nu vor începe cursurile în acel sediu, deși ar fi trebuit, iar ministra Ligia Deca scrie pe Facebook despre acest proiect întârziat ca despre „un exemplu de implicare a autorităților locale“. „Mă bucur să văd preocuparea primarilor pentru educație și pentru binele copiilor“, mai scrie Deca.

Mesajul politicianului PNL Ligia Deca: „Un exemplu de implicare a autorităților locale este reprezentat de un spațiu şcolar care va fi ca nou, pentru elevii Școlii Gimnaziale „Prof. Lucian Pavel”, din Oltenița. Este una dintre cele mai vechi școli din zonă, care se află într-un amplu proces de reabilitare!

Mă bucur să văd preocuparea primarilor pentru educație și pentru binele copiilor – ei au nevoie de un mediu sigur, dar, în același timp, prietenos și de resurse educaționale potrivite vremurilor în care cresc, iar implicarea autorităților locale este esențială în acest proces!

Îmi doresc ca astfel de exemple să fie tot mai multe și școala să fie tot mai aproape de ceea ce merită copiii noştri!”, potrivit Ligiei Deca.

Primarul Municipiului Olteniția, Costinel Milescu, a spus, într-un video publicat de Primăria Oltenița pe pagina sa de socializare, că ministra Deca „este mulțumită la limită” de stadiul lucrărilor: „Domnia sa a vrut să vadă o școală finanțată cu programe europene. Este vorba de Programul Operațional Regional, finanțare 2014-2020. Domnia sa este mulțumită la limită de stadiul acestor lucrări și mi-a promis că, în momentul în care vom fi gata, probabil că va trage o fugă să vadă și școala asta terminată.”

Proiectul de reabilitare a școlii din Oltenița a demarat pe 22 decembrie 2020 și finalizarea lui ar fi trebuit să aibă loc pe 30 aprilie 2023. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, noul termen aprobat printr-o anexă ar fi 31.12.2023.

  • La sfârșitul lunii iunie, Ligia Deca anunța s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL). La acel moment, aceasta a publicat mai multe fotografii de la o ședință de partid la filiala Sector 6, în care s-a înscris și i-a mulțumit șefiului filialei, Ciprian Ciucu.
  • Deca a folosit atunci argumentul „echipei” pentru intrarea formală în politică, după ce toate acțiunile sale din ultima perioadă au avut componentă politică majoră, inclusiv în perioada grevei generale a profesorilor.
  • Au urmat vizite politice la Suceava, unde a vizitat mai multe obiective cu președintele consiliului județean Gheorghe Flutur, apoi la Oradea, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
  • Anul viitor, în 2024, sunt 4 rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

7 comments
  1. Doamna Ministru umblă prin școli să capete experiența didactică pe care nu o are !?
    Este o rușine că această doamnă ocupă postul de Ministru al Educației. Demisia !!!!!!!!!!!!!!!

  2. O așteptăm să vină și sa ne împărtășească din experienta dânsei la catedră.,entual ii cedam și locul la catedră pentru o experiență de neuitat.Si pentru o mai mare autenticitate vom și întra în direct pe Facebook/TikTok etc. Iar în pauze îmi voi aprinde țigara și ii voi sufla în nas fumul, ca deh! asa pățesc și profesorii și experienta trebuie sa fie 100% reala.
    Dacă doamna e nemulțumită îmi chem și părinții la școală sa facă scandal.

  3. Sa se pregateasca niste detasamente de soimii patriei si premianti cu sau fara bursa sa-i cante habarnistei “O lume minunata”.

    Datul programului peste cap intr-o scoala si campania electorala reprezinta pentru habarnista dna. doctor “normalitate”. Habarnista se viseaza presedinta probabil, la scara de bloc.

  4. Păi d-na cioclu al sistemului de educație este membru PNL.

    Ce nu ați înțeles?
    În 2024 e an electoral.
    Nu trebuie să aibă motive să iasă la băi de mulțime în școlile pregătite temeinic de directorii membrii PNL sau simpatizanți?

    Totuși, să nu fim naivi!
    Doar nu credeați că se duce Incognito precum Cuza Vodă ca să vadă realitatea din sistem?

  5. Întotdeauna este loc de mai multă silă. Mai ales când toată rețeaua școlară distribuie online mărturia „modestei” vizite ministeriale. Parcă niciodată inspectoratul și școlile nu au fost exploatate mai mult în numele unui împărat gol, eminamente politicianist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vicepreședinte PSD, Gabriel Valer Zetea, anunță că va depune în Parlament amendamente la proiectele de legi ale Educației, pentru a corecta “neregulile” care “ar bulversa extrem de mult sistemul educațional cât și statutul profesorilor”

Gabriel Valer Zetea, lider PSD Maramureș, deputat PSD și vicepreședinte al partidului din coaliția de guvernare, a scris pe pagina sa de Facebook că cei prezenți la discuțiile la care…
Vezi articolul

Renunțarea la admiterea la colegiile naționale, reintroducerea bursei de studiu și desființarea inspectoratelor școlare actuale, „cosmetizate în direcții județene” – solicitări Salvați Copiii pentru proiectul legii Educației aflat în dezbatere

Prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre copii, scrie organizația Salvați Copiii România într-un comunicat în care recomandă reintroducerea bursei de studiu și renunțarea la posibilitatea colegiilor naționale…
Vezi articolul

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va gestiona și actualiza platformele pentru evaluările și examenele naționale digitalizate, inclusiv platforma pentru evaluarea elevilor la finalul clasei pregătitoare și clasei I

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va înființa Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, care va gestiona și actualiza platformele…
Vezi articolul