Ministrul Educației spune că nu a auzit declarația publică de la Guvern a lui Raed Arafat că „este posibil să oprim” testele de salivă pentru elevi, dacă „sunt fără valoare adăugată”

2.101 de vizualizări
Foto: gov.ro / colaj edupedu.ro
Invitat să spună ce părere are rezultatele testelor de salivă și despre declarația lui Raed Arafat în legătură cu posibilitatea ca testele de salivă să fie scoase din școli, ministrul Educației a declarat, la Digi24, că „eu n-am auzit acest lucru. Și dacă ar fi adevărat, aș pune întrebarea: „dacă sunt scoase testele pe bază de salivă din școli, cu ce le înlocuim?”.
  • Amintim că Raed Arafat a declarat săptămâna aceasta că specialiștii vor analiza impactul testelor de salivă din școli și dacă se va continua sau nu cu ele: „O să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”.

Sorin Cîmpeanu a precizat aseară că 66% din testele de salivă au fost confirmate prin teste PCR. Acesta a evocat faptul că din 5.000 de teste de salivă pozitive, „3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR”.

În acest context, ministrul Educației a ignorat cele 2.000 de rezultate care nu au ajuns să fie verificate prin PCR și nu a menționat nimic despre elevii din această situație.

Redăm dialogul dintre moderator și ministrul Educației:

Moderator: Secretarul de stat Raed Arafat spune că este foarte posibil să fie scoase teste de salivă din școli.

Sorin Cîmpeanu: Eu n-am auzit acest lucru. Și dacă ar fi adevărat, aș pune întrebarea: „dacă sunt scoase testele pe bază de salivă din școli, cu ce le înlocuim?”. Sau varianta cealaltă: chiar așa, nu mai avem nevoie de această măsură a testării? Ar fi ciudat pentru mine cu atât mai mult cu cât ultimele date pe care le-am centralizat, doar în câteva zile, au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă. Din cele 5.000, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări. Asta înseamnă că o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR a fost de 66%.

Moderator: Aparent aveți date diferite.

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu am niciun fel de dată diferită. Eu am datele exacte din sistem, raportările.

Moderator: Dar reținem că n-ați stat de vorbă, n-ați vorbit despre asta.

Sorin Cîmpeanu: Haideți să discutăm altfel. Aceste teste de salivă, în ultimele zile, ne-au confirmat infectarea a 2.000 de copii, deci am putut să contribuim la abordarea precoce ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Eu cred că 2.000 de copii sunt importanți. Al doilea lucru: acești 2.000 de copii, dacă n-ar fi fost detectați prin teste pe bază de salivă, ar fi mers în continuare în comunități cea mai bună parte dintre ei. Poate că unii ar fi avut simptome care ar fi atras atenția și ar fi generat la o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte ușor 20.000 de alți colegi. Foarte simplu. Deci, acesta a fost un beneficiu. Dacă în prima săptămână….

Moderator: Și înțeleg că veți susține să le păstrați.

Sorin Cîmpeanu: Dacă în prima săptămână aveam o rată de confirmare prin teste PCR foarte mică, foarte, foarte mică, totuși, acum, când îmi place să cred că lumea s-a obișnuit – și când spun lumea mă refer la copii, mă refer la părinți, mă refer la care cadre didactice – mi se pare foarte în regulă să ai 66% din rezultatele testelor confirmate PCR. Deci înseamnă că au fost aplicate, administrate cu responsabilitate și înseamnă că raportarea s-a făcut, de asemenea, mai responsabil decât la început.

Moderator: Deci sunteți pentru menținerea lor, păstrarea lor.

Sorin Cîmpeanu: Haideți să vă spun altceva. Dacă ar fi fost adevărat, doctorul Raed Arafat, IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – n. red.), ne-a sprijinit ieri prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste. Tocmai am semnat repartiția a încă 18,5 milioane de teste.

Moderator: Ele fuseseră deja achiziționate, dar secretarul de stat Raed Arafat spune că nu sunt exacte și că ar putea fi scoase din școli.

Sorin Cîmpeanu: Ele nu sunt exacte, asta știe ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – n. red.) care a elaborat cerințele de performanță cu privire la exactitate. Eu interpretez rezultatele pe care le am în sistemul de educație. Mai mult decât atât, testele pe care le avem acum deja în școli sunt suficiente pentru testarea, estimez, a două luni de acum încolo. Ce facem? Avem teste pentru două luni și nu le mai folosim? (…) Nu cred că asta a fost afirmația doctorului Raed Arafat. (N. Red. Vezi mai jos situația omologării testelor de salivă din România)

Moderator: Aici a făcut-o.

Sorin Cîmpeanu: N-are cum.

Moderator: Ia (Raed Arafat – n. red.) în calcul să nu mai fie folosite..

Sorin Cîmpeanu: Dacă avem teste în școli pentru încă două luni de acum încolo. Ce să facem cu ele?”

Informații de context

În legătură cu situația omologării testelor de salivă, amintim că Edupedu.ro a scris în luna octombrie că Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre nevoia de omologare sau autorizare a acestor teste de către Agenția Națională a Medicamentului.

3 octombrie 2021:

Moderator: Când estimați că vor fi aprobate testele și când vor ajunge în școli?

Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot da un răspuns pentru că nu cunosc procesul de omologare. Știu însă că s-a solicitat din partea Ministerului Sănătății, în baza abilitării prin hotărâre CNSU, hotărârea 76, omologarea cu celeritate. Nu știu care este procesul și care este durata lui, dar știu foarte bine că trebuie să se întâmple în zile, ore.”

4 octombrie 2021:

Moderator: Când vor fi omologate testele pe bază de salivă?

Sorin Cîmpeanu: „Nu vor fi omologate, vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare. Sunt convins că vorbim de zile.”

Premierul de atunci al României, Florin Cîțu, a cerut agenției – pe 4 octombrie – „să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia” de omologare sau autorizare: „Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANMDMR să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, spunea la acea vreme Florin Cîțu.

Pe de altă parte, Robert Ancuceanu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, a explicat pentru Edupedu.ro că Agenția Națională a Medicamentului nu are ce să omologheze în privința testelor de salivă care vor fi folosite în școli, omologarea fiind deja făcută de către Comisia Europeană: „Povestea asta cu omologarea nu știu de unde a venit pentru că eu am obosit subliniind că oricine citește Legea 134 și toate actele normative care reglementează activitatea noastră, ANMDMR nu autorizează, avizează, omologhează, certifică sau orice altă activitate echivalentă a dispozitivelor medicale, noi nu facem decât supravegherea pieței”.

În replică, Sorin Cîmpeanu a negat că atât premierul Florin Cîțu cât și el ar fi cerut Agenției Naționale a Medicamentului să omologheze testele de salivă: „Nici nu le-a cerut cineva să le omologheze”.

Video, la minutul 16:26:
Citește și: VIDEO Arafat: Vom analiza impactul testelor de salivă din școli să vedem dacă vom continua sau nu

1 comment
  1. “Nimeni nu este atât de surd precum cel care NU VREA să audă, nimeni nu este atât de orb precum cel care NU VREA să vadă…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Profesorii lipsesc de la ore? – dezbatere Europa FM pornită de la un val de mesaje date de părinți, în care aceștia reclamă absenteism al cadrelor didactice în mai multe școli din București și din țară

Lipsesc des profesori de la școala ta sau a copiilor tăi? Europa FM lansează în matinalul din această dimineață o dezbatere la care invită ascultătorii să-și povestească propria experiență. Este…
Vezi articolul