Copiii au dreptul de a fi tratați cu respect de profesori și de a fi informați asupra drepturilor lor, prevedere nouă în Legea pentru protecția și promovarea drepturilor copilului

2.639 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
La grădiniță și la școală, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către profesori, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi sprijinit și informat asupra drepturilor sale, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 123 din 30 aprilie 2024, pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Tot în lege apare că pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise

La articolul 52, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi sprijinit și informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare și realizare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.

Orice persoană care lucrează direct cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz este obligată să sesizeze serviciul public de asistență socială, potrivit legii.

Articolul 96 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 96. — (1) Orice persoană care, prin natura profesiei sau ocupației sale, lucrează direct cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz, de neglijare, de înstrăinare părintească a acestuia este obligată să sesizeze serviciul public de asistență socială sau direcția generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

(2) Pentru semnalarea cazurilor de abuz, înstrăinare părintească sau de neglijare a copilului, la nivelul fiecărei direcții generale de asistență socială și protecția copilului se înființează obligatoriu telefonul copilului, al cărui număr va fi adus la cunoștința publicului.”

Legea publicată în Monitorul Oficial poate fi consultată mai jos:

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
  1. Stați liniștiți. Copiii (elevii) știu foarte bine drepturile….. dar cam uită că au și obligații. Știu statul elevului foarte bine, doar partea cu drepturile. La fel și cu legea educației. Desigur există și profesori care uită ce menire au (aceea de a forma și modela ). Și părinții uită rolul lor în educația copilului, lăsând totul în spatele scolii. E o temă mult prea complexă care nu ține doar de ligi.

  2. Asta suna ca textul “standard” din filmele polițistele americane 🙂
    “Ai dreptul sa nu spui nimic”

  3. Ați creat un haos cu tot felul de legi, care multe sunt decise, fără să se țină cont de realitățile din teritorii!!!!!!!
    Aștept cu nerăbdare schimbarea sistemului politic și poate așa se duc toate legile astea cu pluta!!!Doamne ajută!

    1. Nici nu mă așteptam să nu găsesc măcar pe cineva care se plânge de această lege inofensivă și pune o mie de semne exclamare după fiecare propoziție. 🤦‍♂️ Asta e, așa suntem românii, ne plângem din orice, dar oare facem ceva în privința asta?

  4. desigur,cum si profesorii au dreptul de a fi tratati cu respect de copii si parinti, de directori si inspectori…parerea mea…

    1. Asa este dar adultii pot reacționa atunci cand considera ca nu sunt resptectati. Copiii ce sa faca? Unii nu spun ce li se intampla la scoala iar daca spun, aproape ca nici nu contează. Daca parintele ia atitudine știți foarte bine ca tot copilul are de suferit.

    2. Corect. De asta au uitat politicienii. Deh, profesorii nu voteaza ciolcaci agramati, scoliti la 30 ani prin institutii dubioase. Interesul poarta fesul.

    3. Copilul meu este abuzat verbal de către doamna învățătoare. Și am stat de vorba cu doamna. Învățătoare și nu s-a schimbat nimic ci dimpotrivă mai rău. Ce pot face???

      1. Plângere adresată Inspectoratului Școlar… Și dacă mai aveți un părinte sau mai mulți care să susțină și ei cele spuse de dumneavoastră, în speță agresarea verbală a copiilor, atunci e și mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Curenții rip, pericolul ascuns de la Marea Neagră. Cum se formează și cum putem să ne salvăm dacă suntem trași în larg: Încercați să plutiți și să înotați paralel cu plaja, nu împotriva curentului – profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a UB

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este…
Vezi articolul