Ministrul Fondurilor Europene: România pregătește 4 proiecte strategice de cercetare din fonduri UE – Institut de Inteligență Artificială, Institut de medicină genetică, tehnologiile viitorului și vaccin tetravalent – G4Media.ro

966 de vizualizări
Foto: mfe.gov.ro
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii care să poziționeze România în tendințele globale din domeniu. Fiecare proiect e estimat la 150 de milioane de euro.

Proiectele sunt:

1. Obținerea vaccinului tetravalent (cu patru tulpini) la Institutul Cantacuzino
2. Înființarea unui institut de cercetare pe medicină genetică
3. Înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT
4. Institutul pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate)

”Când le-am fundamentat, am avut această gândire orientată spre viitor. Nu va fi suficient pentru România să-și dezvolte proiectele de infrastructură de transport dacă nu face ceva din perspectiva viitorului. Altfel vom rămâne o țară cu un specific pronunțat pe consum. Trebuie să depășim acest stadiu și să ne creăm potențial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există. Dacă acest lucru reușește, peste 10 ani discutăm de o altă Românie”, a spus Boloș în interviul pentru G4Media.ro.

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
 1. Dumnezeule, opriti-l pe acest exaltat !
  Sa-i spuna cineva ca:
  1. Romania are expertiza aproape de zero pe domeniile amintite. Papagalul ala a vazut si el un program stiintific undeva, a citit si el un draft de strategie pe unde a mai vizitat, si acum inventeaza gaura la covrig, cu romani mai fraieri decit el. El crede ca AI, vaccinuri noi si nanotech se fac citind 2-3 articole din ce au facut altii, si batind din bocanci, la ordin.
  2. bai nene, nu mai bine faci un audit la Eli, sa vezi ce a produs in toti acesti ani de cind s-au pompat bani cu nemiluita ? Bani luati de la alte proiecte ‘mici’, cum le vede papagalul. Ca si Eli era mare mare gogoasa strategica..ce a produs ? Care e cel mai grozav articol sau aplicatie ? S-au descompus 2 g de deseuri radioactive intre timp ? Ca asta era vrajeala la prosti..Cine face puscare acolo, pt. banii deturnati si/sau irositi in van ? In afara de cladiri si poze pt. ambasade si presa..0 barat rezultate.
  3. ai nanotehnologii de cazi in limba la cele > 50 INCD-uri + mari universitati, care si ele au papat bani si proiecte europene fix pt. asta in ultimii 10 ani..numai in B. sint vreo 4..In CJ vreo 3…etc..etc..alea ce au produs ? Ca vorbim de aceeasi cercetatori, pe care acest gogosar de ministru vrea sa-i implice si acum. Deci daca aia sint destepti, de ce nu au produs pina acum ? Sau daca sint destepti si au produs, de ce sa mai facem al n-lea institut similar ? Si daca facem alt institut al lui peste, cu n mil. euro, cu alea ‘vechi’ ce facem ? In ele de ce s-a mai investit ?

  Deci asta e ‘stratgia’: dupa modelul Eli, sustragem bani de la aia ‘mici si prosti’ (echipe de 4-5-8 oameni), care nu stiu sa faca treaba, si-i dam cui stim noi, strategic, pe institute ce garantat vor fi falimentare (a se vedea mai sus de ce). asta inseamna 0 proiecte pt. cercetatori, INCD-uri si Univ., 0 dezvoltare laboratoare, 0 dezvoltare resursa umana – ce se facea pina acum cu proeuctele UEFISCDI. Sa priceapa ‘prostii’, asadar..vom fi o tara de ‘Eli si verii sai’, ca la prosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este Virgil Păunescu, candidat PNL la Senat în 2016, care a anunțat că are „vaccinul pentru COVID-19” și care în ultimii 3 ani a promis alte trei vaccinuri. Acum o lună spunea „noi nu putem face vaccinuri”

Fost consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, din 2006 până în 2014, actual membru PNL, Virgil Păunescu este profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara cercetător și…
Vezi articolul

OFICIAL Institutul de Științe ale Educației e desființat, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii privind funcționarea noului Centru de Politici în Educație. Scopul CNPE: „să pună în aplicare Programul de guvernare”

Institutul de Științe ale Educației a dispărut de azi, oficial, după ce în Monitorul Oficial a fost publicat actul care stabilește normele de funcționare ale noului Centru Național de Politici…
Vezi articolul

Laserul de la Măgurele, lăsat în ofsaid de partenerii din Cehia și Ungaria care au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare. Dragoș Ciuparu, secretar de stat: Mă aștept ca la CE acest proiect să fie respins, contravine flagrant deciziei din 2012 a executivului european

Laserul de la Măgurele a fost lăsat în ofsaid de partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara…
Vezi articolul