Ministrul Sănătății: Există toată posibilitatea de a prelungi vacanța elevilor, dacă nu se produce un efect pozitiv după 14 zile / Cîmpeanu: Nu am certitudinea că după aceste două săptămâni elevii se vor întoarce la școală fizic

57.018 vizualizări
Cseke Atilla. Sorin Cîmpeanu / Foto: colaj gov.ro
Vacanța forțată de 14 zile pentru toți elevii din România ar putea să dureze mai mult de atât, potrivit declarațiilor oficialilor din Sănătate și Educație. Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății, a declarat la Digi24 că vacanța poate fi prelungită și că „există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, „dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment”. La rândul său, întrebat dacă are certitudinea că după două săptămâni elevii vor reveni fizic la școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns că „nu”.

„Dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment, există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, a declarat Cseke Attila, referindu-se la școli.

El a explicat că efectul măsurilor se vede după cel puțin 10-14 zile. „Atunci poți să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puțin semnificativ și atunci anumite măsuri pot fi înăsprite dacă nu sunt îndestulătoare sau unele măsuri pot fi prelungite”, a spus Cseke Attila.

Întrebat la TVR 2 dacă are certitudinea că peste două săptămâni școala se va redeschide cu prezență fizică, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus:

„Nu, nu. Nimeni nu are această certitudine pentru că vedem cât de gravă este situația. Vedem foarte bine ce preț plătim din cauza iresponsabilității acelora care nu au înțeles nici nevoia de respectare a regulilor sanitare, nici nevoia de vaccinare, nici nevoia de testare. Din păcate, nu putem fi optimiști, tocmai de aceea am spus că în data de 5 noiembrie vom vedea care este situația epidemiologică și vom lua acele decizii care se impun. Cu siguranță decizii care nu sunt ideale, dar care sunt cele mai bune într-o situație dată, în care am ajuns din cauza – îmi asum termenul – iresponsabilității noastre, a adulților. Important este ca elevii să nu plătească greșelile noastre, ale adulților, care am procedat în felul în care ne-a adus în această situație”.

Președintele a anunțat miercuri o vacanță forțată, de două săptămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, și o prelungire a vacanței copiilor de grădiniță și elevilor din ciclul primar cu încă o săptămână, față de cea existentă deja, adică și ei vor avea vacanță tot până pe 5 noiembrie.


24 comments
  1. Rusine,generatiile acestea de copii sunt pedepsiti de o tara condusa de hoti si prosti.
    Copii nostri sunt pierduti din punct de vedere al învățământului, nu vor mai reusi sa recupereze nimic din ce au pierdut la scoala,se urmareste sa devina o generatie supusa .
    Acest virus nu va dispărea ca nu merg copii la scoala,pentru ca in afara scolii ei ies in grupuri sa socializeze.
    Vai de noi si pacat de copii nostri pentru ca sunt aspru pedepsiti sa nu aiba acces la informatie in scoli, nu in afara lor.
    Scola online ,nu este scoala,nu se face carte!!!

    1. Ești tare prost dacă nu pricepi asta. Plus ca nu transmite colegilor. Agitatorule făra neuroni

  2. Idioată mi se pare și ideea susținerii tezelor în perioada 3-14 ianuarie…Mi-ar plăcea să văd părinții uniți, care så-i țină pe copii acasă în acea perioadå, boicotând decizia decidenților…

  3. Ne-ati distrus anii de liceu generatiilor 2003-2004, să vă fie rușine pt ceea ce faceti si pentru ca distrugeti anii cei mai frumoși din viața unui om. Rușine să vă fie celor de la conducere, să fi-ti în locul nostru și să vedeți cum fabricile și restul de locuri unde se produc bani și se plătesc taxe la stat sunt încă deschise și oamenii lucrează fără masti, dar în invatamant este totul inchis și cica anii de liceu(online) sunt cei mai frumosi.Rusine

  4. Vacanța forțată nu este o soluție bună pentru reducerea infectărilor, elevii nu pot fi controlați neavând cursuri, teme, preocupări cu școala. În plus va fi și o pierdere mare privind parcurgerea materiei. Sistemul de învățământ s-a adaptat cu predarea/învățarea online, chiar dacă nu este cea mai eficientă metodă, dar totuși este mult mai bună decât o întrerupere forțată a procesului de învățare. Păcat că părerea celor implicați nu este ascultată.

  5. Ministrul nu are certitudinea, chipurile, însă eu ca om simplu am certitudinea. Deja este previzibil cum gândesc și ce vor face.
    De fapt pedepsesc populația și copiii ca să forțeze prin șantaj și frica vaccinarea tuturor, inclusiv a copiilor de la 0 ani în viitorul apropiat. Concomitent ating un alt obiectiv :digitalizarea masivă a omenirii.
    Oamenii nu se vor îngrămădi la vaccinare după dorința conducerii așa că vor da pedepse mai mari care vor ajunge pana la luarea pâinii și a instigarii la violență a celor vaccinati împotriva celor nevaccinati.
    Dumnezeu este Ocrotitorul nostru, Izvorul pâinii noastre. Aleluia!

  6. vacanta inseamna economii la buget. nu se mai platesc bursele pentru elevi sau ,sporurile de hrana/doctorat etc pentru profesori

  7. “nimeni nu are certitudinea ca se va rezolva ceva..” ce ați făcut atâția ani de zile in parlament? pana acum 1 saptamana câmpeanu spunea ca pot fi pana la 6 la mie cazurile ca tot nu se închide scoala, toata lumea vorbește a ca le pare rău că speră sa se rezolve ceva, toată lumea vorbește dar nimeni nu faci nimic.!!!

  8. Desteptii pamantului, cum sa rezolvati problema cu o vacanta prelungita? Problema se rezolva cu scoala online, pentru elevii nu mai puteau sa se intalneasca in fiecare zi si sa umble creanga pe drumuri. Daca faceau ore online, erau ocupati cu orele, cu temele. Ei fiind in vacanta se vor intalni si s-ar putea ca numarul de infectari sa fie mult mai mare. Voi aveti putin creier sa ganditi logic? Sunteti buni de dus la ospiciu in camasa de forta

    1. Sunt de acord cu școala online, căci se respectă programul, profesorii fiind conștienți că elevul mai este cu cineva acasă. Pe când în format fizic, ei au libertatea de a nu respecta programul școlar. După ce vine elevul în școală, i se aduce la cunoștință că ora “cutare” nu se face ș.a.m.d., fiindcă asta nu este singura neregulă.

    2. Mare dreptate aveti, și sunt scoli / licee care chiar s-au adaptat foarte bine la școală online. Deci vacanta forțată nu de decât o măsură care doar înrăutățește situația, mai ales că semestrul acesta era deja foarte scurt și era dificil cu notele . Deciziile par a fi luate de oameni care nu au nici o legătură cu sistemul de învățământ și nici măcar nu s-au ocupat vreodată de copii proprii că să știe cum se desfășoară activitățile școlare.

  9. Acesti criminali au facut tot posibilul sa imprastie virusul. Scoala este un vector, iar masurile luate, gen toti in clasa, fara masti, fara pauze intercalate, fara testare, au dus la explozia de cazuri. Iar acum, in cele doua saptamani de vacanta, se vor plimba peste tot, imprastiind virusul si mai tare. Daca se trecea online, peste 80% erau tinuti in casa la ore si teme. Normal ca peate doua saptamani situatia nu se va remedia, iar criminalii de politicieni stiu asta, pentru ca totul a fost planificat minutios din vara, cand anuntau ca in perioada octombrie o sa fie jale. Iar acum anunta valul 5 in ianuarie .

  10. Este la mintea unui om de bun simt ca nu se va rezolva mare lucru dupa 14 zile. Numai niste imbecili ajunsi politicieni pot crede asta.

    Singura certitudine este ca traseistul televizat Campeanu ca avea ciolan de ros si dupa vacanta.

  11. Ceea ce mi-e greu sa inteleg este motivul pentru care decidentii ignora posibilitatea de continuare a invatamantului on-line!!!!! Doua saptamani de vacanta reprezinta acea “o floare cu care nu se face primavara” in ceea ce priveste sansele de control al pandemiei, iar prelungirea fortata a vacantei aduce efecte negative asupra structurii anului scolar, asupra calendarului examenelor scolare, etc..
    Marea majoritate a copiilor sunt pregatiti pentru a participa on-line la ore.. pentru cei care nu sunt pregatiti din acest punct de vedere, ramane in continuare optiunea orelor remediale, pentru a recupera materia neparcursa..
    Din punct de vedere al categoriei cadrelor didactice, nu vreau sa ma gandesc ca, la momentul la care suntem azi, mai exista situatii de personal nedotat si nepregatit… este de neiertat ca la acest moment sa mai vorbim despre astfel de cazuri…

    1. Nedotat, desteapto? Profesorul preda de 2 ani cu totul personal? Cine m a dotat cu ceva? Personalul din invatamant nu a primit o masca. Mastile sunt venite exclusiv pentru elevi. Preda tu in locul meu online ca vad ca e bine si usor. Nu m a pregatit nimeni, nu m a dotat, nu m a intrebat daca am cu ce, daca am bani. Nimic. Revino-ti si nu ne mai freca cu online-ul!

      1. Nervosule, poti preda online de la scoala, care e dotata, nu-i nevoie sa stai acasa pe computerul tau. Intelegem ca personalul din invatamant nu a primit masti, dar sa stii ca niciun alt angajat nu a primit, ni le-am cumparat toti din resurse proprii. Elevii au acces la scoala gratuita, e normal sa fie sustinuti, mai ales cei defavorizati, in timp ce tu, profesor, iti iei salariul pentru ce prestezi! Si las-o mai usor cu insultele, toti de aici au dreptul la o opinie, nu poti sa-i fortezi sa spuna ce vrei tu!

  12. Sa-l intrebe cineva pe Campeanu cum a pregatit el in vara acest an scolar, el a crezut ca daca scoate rata nu vor mai fi probleme. Scenarile erau inainte facute de specialisti iar la fiecare scenariu incepand cu cel galben trebuia gandite masuri.
    Din experienta pandemiei ne trebuie cel putin o luna sa ne revenim dar pentru ca suntem intr-o situatie mai grava s-ar putea sa dureze mai mult.
    Acest Campeanu este responsabil pentru situatia epidemiologica din Romania.

  13. Elevii de liceu sunt încă în varianta on line. Decizia unei vacanțe forțate este cea mai proastă dintre două rele: a doua fiind continuarea on line. E un dezastru școala exclusiv on line dar mai bine așa decât nimic! Este pur și simplu în afara oricărei logici în interesul educației. Acest “semestru” de trei luni între septembrie și decembrie, oricum este prea mic și dacă încă se scurtează, practic anulează școala, iar profesorii devin inutili în timp ce toată lumea se va preface că face. Sunt de neînțeles multe decizii ale autorităților în perioada pandemiei. Sunt complet depășiți de situație dar nici nu ascultă de cei realmente implicați în educație și se pare că Ministerul Educației nu are puterea necesară și nici nu se consultă cu profesorii, elevii și părinții. Aici chiar sunt de luat în seamă și e puțin probabil că sunt mulțumiți de vacanțele forțate. Dar se pare că s-a instalat apatia generală. Și nu pot să nu mă gândesc că aceste vacanțe fără rost sunt un motiv pentru a nu mări salariile așa cum s-a promis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

25 de profesori de istorie vor fi selectați pentru a participa la un seminar de formare pe tema Holocaustului, organizat în Israel. Dacă sunt punctaje egale, prioritate au cei care predau în mediul rural / Care sunt condițiile și ce trebuie să conțină dosarul 

25 de profesori de istorie, titulari sau suplinitori, vor fi selectați pentru a participa la seminarul de formare pe problematica Holocaustului, organizat în perioada 7-14 august 2022 de Institutul Yad…
Vezi articolul

Personalul din școli trebuie să știe de săptămâna viitoare cum se folosesc testele neinvazive – ministrul Cîmpeanu. Joi seară, el spunea la Antena 3 că testele de salivă pentru elevi vor fi disponibile peste două săptămâni, iar la Digi 24 – după încă o săptămână

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate…
Vezi articolul