Noile manuale pentru clasa a IX-a, scrise pe viitorul curriculum, ar trebui să fie publicate până în mai 2025 – proiect

2.043 de vizualizări
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a
Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com
Noile manuale de clasa a IX-a pentru elevii care vor intra la liceu în toamna anului 2025, elaborate pe baza noii programe școlare, vor fi publicate până în mai 2025, potrivit graficului privind curriculumul național, pus în dezbatere publică pe edu.ro. Până în septembrie anul acesta urmează să fie lansat apelul pentru profesorii care vor să participe la elaborarea planurilor-cadru, care stau la baza noilor programe școlare pentru liceu. Planurile-cadru vor fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, potrivit aceluiași proiect.

Manualele școlare pentru toate disciplinele / module de studiu, după care vor învăța elevii care intră în clasa a IX-a în 2025 trebuie elaborate, aprobate și publicate până în mai 2025, potrivit graficului privind curriculumul național, pus în dezbatere publică.

Manualul școlar este principalul instrument de lucru al elevului, în formă tipărită și/sau
electronică, aprobat prin ordin al ministrului educației naționale, elaborat conform
programei școlare aferente fiecărei discipline și achiziționat de Ministerul Educației
Naționale, potrivit Metodologiei de asigurare și de gestionare a manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar.

Manualele sunt elaborate după programele școlare, potrivit articolului 93, alineatul 1 din noua lege a Învățământului Preuniversitar. Programele, împreună cu standardele naționale de evaluare, pentru disciplinele obligatorii din învățământul liceal ar urma să fie scrise în perioada februarie-septembrie 2024, potrivit ghidului de activități privind noul curriculum național.

Evaluarea proiectelor de manuale este coordonată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educației. Se face un apel pentru cadre didactice care vor să participe la evaluarea manualelor.

Ministerul Educației organizează anual licitație prin care achiziționează manuale școlare în funcție de numărul de elevi din fiecare an școlar. CNPEE publică o listă cu manualele aprobate din care profesorii trebuie să îl aleagă pe cel pe care îl consideră potrivit la clasa sa. Anul acesta, de exemplu, CNPEE a trimis lista profesorilor, în data de 10 iulie.

Potrivit Metodologiei de asigurare și de gestionare a manualelor școlare, evidența manualelor școlare se realizează prin Catalog și printr-o aplicație electronică, disponibilă pe platforma www.manuale.edu.ro.

Ce prevede noua lege a Educației privind manualele școlare

În noua lege a Învățământului Preuniversitar, care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, se precizează că manualele școlare alternative și metodologiile specifice de aplicare reprezintă instrumente de sprijin în vederea implementării curriculumului național.

Art. 59, alineatul 10 – Ministerul Educației asigură manuale școlare atât pe suport hârtie, cât și în format digital specifice disciplinelor predate în limba maternă, și manuale școlare, care pot fi: manuale elaborate în limba de predare a minorităților naționale și manuale traduse din limba română sau manuale de import, avizate de Ministerul Educației, pentru titlurile needitate ca urmare a numărului redus de utilizatori, putând fi asigurată inclusiv traducerea conținuturilor digitale aferente manualelor în cauză.

Art. 93 alineat (1) În unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particulare și confesionale autorizate provizoriu și acreditate se utilizează manuale școlare alternative și alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educației. Utilizarea acestora se realizează conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

(2) Manualele școlare alternative se elaborează și se evaluează pe baza programelor școlare aprobate de Ministerul Educației. Modul de asigurare a manualelor școlare alternative pentru elevi se reglementează prin metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației.

(3) Personalul didactic de predare selectează și recomandă elevilor, în baza libertății inițiativei profesionale, manuale școlare alternative din lista celor aprobate de Ministerul Educației, pentru utilizarea în procesul didactic.

(4) Elevii și personalul didactic de predare din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/ autorizat și confesional beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii.

Informații de context

Elevii care au intrat în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în 2023 nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial. La liceu, reforma a fost întreruptă – detalii aici. În loc de programe școlare noi, tuturor acestor elevi li se predă după niște repere metodologice, ghiduri pentru profesori de aplicare a unui „curriculum tranzitoriu”.

Pentru cei care intră clasa a XI-a în toamnă, ministerul Educației nu a publicat încă reperele pentru ca profesorii să le consulte, iar până încep cursurile noului an școlar mai este exact o lună. Consultă aici reperele metodologice pentru clasa a IX-a și aici reperele pentru a X-a.

Ce ar putea conține planurile-cadru

Edupedu.ro a publicat, în luna mai 2023, proiectele de planuri-cadru pentru liceu în exclusivitate, care au creat o reacție virulentă a profesorilor și a mediului academic. Ele prevăd, printre altele, ca fizica, chimia și biologia să nu mai fie în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a și ca disciplinele „logică” și „psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoreticăLucrul la ele s-ar fi oprit pentru a le relua după prevederile din noile legi.

Ministerul Educației s-a detașat de planurile-cadru publicate spunând că nu și le asumă. La câteva zile, într-o întâlnire din luna mai a ministrului Ligia Deca cu reprezentanții Facultății de Filosofie a Universității București, pe marginea planurilor-cadru de liceu din documentul draft, Deca le-a spus universitarilor că proiectele sunt „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”.

Instituția transmitea că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional” și că „la nivelul experților din Ministerul Educației”, au existat doar „discuții privind demersurile anterioare de revizuire și observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru”.

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

  • trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;
  • curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;
  • curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Noile planuri-cadru pentru liceu ar fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, susține Ministerul Educației, care a pus în dezbatere „calendarul reformei curriculare”, după ce a întrerupt-o în urmă cu doi ani
Uniunea Editorilor din România, protest public față de modul în care se organizează licitaţiile pentru manualele școlare: etapa în care profesorii ar trebui să opteze pentru manuale este programată de zece ani în vacanţa de vară


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autodenunț al Inspectoarei de fizică din Buzău, care susține că a recorectat toate lucrările de la Olimpiada județeană de fizică, fără ca elevii să depună contestații. Serenella Dinu: De la baza de date, de la anonimizare, de la introducerea notelor, totul se rezumă la mine, pentru că nu am încredere în oameni

Inspectoarea de fizică din Buzău Serenella Dinu susține că a recorectat toate lucrările de la Olimpiada de fizică, etapa județeană din 2 martie, asta deși niciun elev nu a depus…
Vezi articolul